Roda de premsa d'El Hormani, Bargalló i Vergés

El Homrani, Bargalló i Vergés envien una proposta a l'Estat perquè els pares i mares d'infants que s'hagin de confinar tinguin dret a una baixa laboral, inclosos els contactes

query_builder   3 setembre 2020 14:48

event_note Nota de premsa

El Homrani, Bargalló i Vergés envien una proposta a l'Estat perquè els pares i mares d'infants que s'hagin de confinar tinguin dret a una baixa laboral, inclosos els contactes

Treball, Afers Socials i Famílies crea un ajut de 10M€ ampliables per a famílies vulnerables que quedin fora d’altres mesures

Educació mantindrà sempre obertes les escoles en dues situacions clau pensats per als més vulnerables: el servei de cuina i la guàrdia i custòdia dels fills de treballadors essencials

Salut explica que les baixes d’incapacitat temporal que avui s’han presentat es tramitaran pel circuit nou que es va posar en marxa a la primavera per tramitar les baixes per contacte

Roda de premsa d'El Hormani, Bargalló i Vergés

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés han demanat a l’Estat que articuli una mesura perquè les persones treballadores que durant el curs escolar hagin de quedar-se a casa per tenir cura d’infants que s’han vist afectats per Covid-19, o bé siguin un contacte i hagin de fer aïllament domiciliari, es puguin acollir a una incapacitat temporal ordinària. En roda de premsa aquest dijous, han explicat que enviaran als ministeris responsables una proposta concreta per modificar el Reial Decret Llei que articula aquesta matèria, per fer que els pares, mares i tutors tinguin dret a una baixa, com ja s’ha fet durant la pandèmia, per exemple en confinaments perimetrals.

El Homrani ha afirmat: “Des del Govern creiem que la baixa és l’eina, perquè és una prestació que ja està cobrint aïllaments i quarantenes de persones que no són positives en Covid-19 però han d’estar aïllats”. “Queden pocs dies. No podem arribar al 14 de setembre i que comenci el curs sense tenir una solució. Recordo que aquesta situació pot afectar a 3,5 milions de persones treballadores”. “La Generalitat articularà mesures per acompanyar a les famílies en situació de vulnerabilitat que durant el curs escolar tinguin necessitat de quedar-se a casa a tenir cura d’infants”, amb un nou ajut de 10 milions d’euros per a famílies en situació de vulnerabilitat. “L’Estat té l’obligació i la responsabilitat de fer el mateix i, si no ho vol assumir, que ens traspassi els recursos i les competències, que ja ho farem des de la Generalitat”, ha dit.

Ha de ser una solució igual per tothom, no pot haver-hi cap diferencia entre si el fill té Covid-19 o no, perquè s’ha de tenir cura igual” si s’ha de confinar, ha defensat el titular de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquest aïllament s’ha de poder fer amb seguretat i garanties des del punt de vista epidemiològic i de la salut pública, però també amb respecte als drets essencials de la infància i l’adolescència. Un d’aquests és el dret a rebre cura i atenció i, alhora, és també una obligació jurídica i moral dels adults que tenen infants a càrrec prestar-los aquesta atenció.

El conseller Josep Bargalló ha afirmat que el proper curs les escoles sempre quedaran obertes en dos elements clau pensats per als més vulnerables: "Ha de continuar funcionant el servei de cuina i ha de garantir la guàrdia i custòdia dels fills de treballadors essencials". És per això que les cuines dels centres seguiran funcionant per als beneficiaris dels ajuts de menjador, un servei que es podria també realitzar a domicili en cas de confinament general del centre: "La millor manera de fer arribar al menjar als alumnes amb beca és que puguin accedir a aquest menjar", ha destacat Bargalló.

El conseller d'Educació ha assegurat que els centres també romandran oberts per als pares considerats com a serveis essencials que hagin de conciliar, ja que "l'escola té una funció educativa, però no és l'única. També té una funció social i comunitària. Les mesures són garantia del dret d'educació d'infants i dels drets socials de les famílies".

La consellera Alba Vergés ha explicat que durant la pandèmia des de Salut ja es va establir un circuit nou per tramitar les baixes per contacte per evitar sobrecarregar de feina als metges i metgesses de l’atenció primària i, en aquesta mateixa línia, també es tramitaran les baixes d’incapacitat temporal que avui s’han presentat.

La titular de Salut ha demanat al Govern espanyol que ”assumeixi la seva responsabilitat i facin la seva part de feina”: “Hi ha d’haver una solució immediata i clara perquè estem a 10 dies del curs”, ha reblat la consellera.

Roda de premsa d'El Hormani, Bargalló i Vergés

Proposta a quatre ministeris

Els tres consellers enviaran la proposta conjunta a quatre ministeris: Treball i Economia Social; Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Educació, i Sanitat. També la traslladaran als diputats del Parlament i als agents socials i econòmics, que ja han estat informats perquè la proposta s’emmarca dins els acords del diàleg social que es manté durant la pandèmia.

Demanen que l’Estat proposi per la via d’urgència la materialització de la mesura d’una incapacitat temporal per als pares, modificant un decret llei que ja ha estat modificat fins a tres vegades i, per tant, pot tornar a modificar-se amb la celeritat que requereix la situació (Reial Decret Llei 6/2020, de 10 de març, pel qual s’adopten determinades mesures urgents a l’àmbit econòmic i per la protecció de la salut pública). A més, es tracta d’una mesura que ja existeix i està en funcionament, que es concedeix de forma automàtica i arriba ràpid a les persones, i que està acompanyada d’una prestació econòmica. Això estalviaria reviure les problemàtiques dels ERTOS amb Servicio Estatal Público de Empleo (SEPE) o de l’INSS amb l'Ingrés Mínim Vital.

El Homrani ha defensat que no es pot responsabilitzar a la ciutadania del deure d’evitar la propagació de contagis, mentre també hi ha l’obligació de tenir cura dels infants, i no posar els recursos públics per minimitzar l’impacte econòmic. En aquest sentit, El Homrani ha dit que el ‘Plan Me Cuida’ “no pot ser la solució”, ja que comporta la pèrdua d’ingressos proporcionals a la reducció de jornada. Aquest pla obliga que una persona demani un permís i, com acostuma a ser la que cobra menys, habitualment les dones, el pla accentua les desigualtats en el mercat laboral, sobretot en clau de gènere. A més, genera conflictes laborals per la gestió interna amb l’empresa, que és qui ha de concedir o no la reducció de jornada laboral que proposa el pla. A més, “s’oblida de totes les famílies monoparentals, que el 90% són dones. És una solució que no compartim perquè acaba sent una mesura sense mirada feminista, social i progressista”, ha reblat.

La consellera Vergés ha lamentat la manca de solucions en aquesta qüestió per part del Govern espanyol i ha reiterat que el ‘Plan Me Cuida’ no és la resposta. “Una reducció de jornada, vinculada a una reducció de sou, que com quasi sempre repercuteix a les dones no és una solució”, ha dit la consellera.

Vergés ha recordat que 1 de cada 4 dones té contracte parcial -un 25% respecte al 8% dels homes-, i el 95% de les demandes de reducció de jornada les sol·liciten les dones. “La Covid-19 doncs no pot ser una excusa més a l’augment de la bretxa i la desigualtat” ha afirmat la consellera.

 

Nou ajut de 10M€

El Homrani ha anunciat un nou ajut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a famílies en situació de vulnerabilitat social o en precarietat econòmica que hagin de tenir cura d’un infant que ha de fer quarantena o aïllament i no puguin accedir a una baixa o al mecanisme que articuli l’Estat. Tindrà una dotació inicial de 10 milions d’euros, que s’ampliaran si la demanda és més alta. Serà un ajut de fins a 300 euros per quarantena, que permetran arribar a unes 33.000 famílies catalanes per cobrir les necessitats bàsiques de cura i subsistència.

Aquesta ajuda garantirà arribar a famílies que quedin fora de la mesura que articuli l’Estat:  “Som conscients que no tothom podrà demanar una baixa, perquè hi ha situacions com l’economia submergida, contractes intermitents o de molt curta durada. Farem un treball molt conjunt amb el sistema educatiu, les escoles que coneixen les seves famílies, i els serveis socials bàsics que coneixen la situació del seu municipi”. Ajudarà, per exemple, a persones amb contractes intermitents o de curta durada, i persones que per la situació personal i administrativa tenen dificultat per garantir la cura d’infants a càrrec durant els períodes d’aïllament, quarantena o confinament; o bé perquè no poden accedir a la baixa o perquè no tenen els seus ingressos protegits.

En aquest enllaç us podeu descarregar la roda de premsa (vídeo i àudio) : https://www.dropbox.com/sh/j353pzv9ome80kr/AAC6PRuAejDINO5HTbHNmH_sa?dl=0

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined