:

Salut realitza 617 proves PCR en els cribratges massius a la ciutat de Lleida i detecta 18 positius asimptomàtics

query_builder   7 setembre 2020 16:41

event_note Nota de premsa

Salut realitza 617 proves PCR en els cribratges massius a la ciutat de Lleida i detecta 18 positius asimptomàtics

  • Als barris de Balàfia, Centre Històric, Pardinyes, Secà de Sant Pere i Mariola, del 28 d’agost al 3 de setembre
  • Avui dilluns s’està fent un cribratge massiu a Tàrrega, a l’espai MerCAT, i demà dimarts es realitzarà a Mollerussa, al Pavelló Municipal
  • A Puigcerdà està previst un cribratge massiu els dies 9 i 15 de setembre, al Casal d’Avis Sant Domènec
Foto del cribratge realitzat al Centre Cívic de Balàfia.
El Departament de Salut ha realitzat 617 proves PCR en els quatre cribratges massius organitzats a la ciutat de Lleida del 28 d’agost al 3 de setembre, adreçats als veïns dels barris de Balàfia, Centre Històric, Pardinyes, Secà de Sant Pere i Mariola, zones de la ciutat que han tingut una alta incidència de la COVID-19 sostinguda en el temps. Gràcies a aquesta cerca activa de casos, s’han detectat un total de 18 persones positives per COVID-19 asimptomàtiques, el que suposa un 2,9 %. Aquests cribratges tenien l’objectiu de reduir les cadenes i la velocitat de transmissió a la ciutat, i anaven adreçats a les persones asimptomàtiques d’entre 18 i 40 anys, així com als seus cercles familiars que haguessin pogut tenir una exposició de risc, i que es volguessin realitzar les proves de manera voluntària.

El primer dels cribratges massius es va realitzar el passat 28 d’agost al Centre Cívic de Balàfia, amb 199 proves PCR realitzades als veïns del barri i 10 positius detectats; l’1 de setembre es van realitzar 68 proves PCR als veïns del Centre Històric, amb 4 positius; el 2 de setembre es van fer 188 PCR als veïns dels barris de Pardinyes i el Secà de Sant Pere, amb 1 positiu, i per últim, el 3 de setembre es va realitzar el cribratge al barri de la Mariola, amb 162 proves PCR i 3 positius detectats.

Els cribratges massius a la Regió Sanitària Lleida continuen avui, dilluns 7 de setembre, a l’Espai MerCAT de Tàrrega, i demà, dimarts 8 de setembre, al Pavelló Municipal de Mollerussa, ambdós en horari de 9.30 a 13 h i de 15 a 19 h. Com en el cas dels realitzats a la ciutat de Lleida, aquests cribratges van adreçats a la població de 18 a 40 anys i els seus convivents, i també a persones amb sospita d’haver viscut una situació de risc de contagi. A més, i com a mesura de prevenció davant l’inici del curs escolar, també s’ha ofert la possibilitat de fer-se la prova PCR al professorat i personal dels centres educatius.

A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, els dies 9 i 15 de setembre de 9.30 a 17.30 h, està previst un cribratge massiu a Puigcerdà, al Casal d’Avis Sant Domènec, adreçat a persones de 18 a 40 anys que hagin pogut tenir exposicions de risc; personal docent i personal d’administració i serveis dels centres educatius; personal del sector de l’hostaleria i els seus familiars directes, i personal del sector del comerç i els seus familiars directes. Els interessats en participar en el cribratge s’han d’inscriure a través d’un formulari habilitat al web municipal de l’Ajuntament de Puigcerdà.

La detecció de casos asimptomàtics i el seu aïllament, i la identificació dels contactes i la seva quarantena, pot ser crucial per reduir el nombre de casos i ajudar en la represa de l’activitat empresarial i la tornada a l’escola.

La gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, recorda que la realització de PCR per si soles no és una solució “màgica” i que cal que vagi acompanyada d’una sèrie d’accions per part de la ciutadania: “primerament, mentre la persona espera el resultat, hauria de fer aïllament preventiu; en segon lloc, un cop es confirma que és positiva, cal fer un aïllament de 10 dies; per últim, si s’identifica com a contacte estret, cal fer la quarantena de 14 dies, encara que el resultat sigui negatiu”.

La gerent també agraeix la feina de tots els professionals involucrats, “ja que sense la feina realitzada conjuntament per part dels professionals del Departament de Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica, l’Atenció Primària, el Sistema d’Emergències Mèdiques i els ajuntaments de tots els municipis involucrats, no seria possible donar aquest servei a la ciutadania”.

1  

Imatges

Foto cribratge Lleida

Foto cribratge Lleida 397

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined