El Departament de Salut ha actualitzat el Pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 en l’àmbit residencial. El nou Pla vol flexibilitzar encara més les visites dels familiars als residents i desvincula la possibilitat de rebre visites del risc de rebrot o EPG de l’Àrea de Gestió Assistencial o municipi on es troba la residència, com marcava l’anterior Pla. A partir d’ara doncs les visites estan autoritzades en les situacions que garanteixin la no propagació de la infecció en funció de la classificació de la residència.

 

Així el nou Pla permet visites als residents en centres classificats com a verds (sense casos) i taronges (amb algun cas). En aquestes darrers només es permetran les visites als residents sense patologia COVID-19 en les zones habilitades com a verdes. Actualment el 95% de les residències tenen alguna d’aquestes dues classificacions i les dades actuals d’incidència de casos actius es situa sobre un 0,5% del total de residents (uns 280 casos).

 

Tanmateix, el Pla recorda que en el context actual, l’entrada de persones alienes a la institució pot comportar un risc de contagi, ja que els visitants poden ser vectors de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2. Per això, cal realitzar una tasca important d’informació i assessorament a les persones visitants, en què es comparteixi la responsabilitat per garantir la seguretat de tota la comunitat convivent i prendre una sèrie de mesures com ara que totes les visites estiguin autoritzades i tinguin assignada cita prèvia o establir zones “d’àrees netes” dedicades específicament a visites, entre altres.

 

El nou Pla també flexibilitza les sortides dels residents a passejar pel carrer o per visitar a familiars i, per això, també queden desvinculades de l’EPG de la zona on es troba la residencial.

 

Els residents prou autònoms poden fer sortides de curta durada sols sempre que tinguin capacitat per aplicar amb criteri les mesures de protecció establertes (ús de mascareta i higiene correcta de mans). La direcció del centre, juntament amb el resident i amb la família/cuidador, valoraran si el resident pot sortir sol o si és millor que vagi acompanyat. La recomanació general és realitzar les sortides de forma pactada amb el centre, i havent rebut prèviament tota la informació relacionada amb les mesures de protecció.

 

Les sortides de més d’un dia de durada (com ara caps de setmana, vacances, altres) també es podran fer independentment de l’EPG de la zona on es troba la residència, sempre que es puguin garantir les mesures de protecció per part dels residents i dels seus acompanyants. Les persones que realitzin sortides a l’exterior, preferiblement, haurien de constituir unitats de convivència estable. En cas de sortides superiors a 3 setmanes, caldrà fer una PCR a la tornada així com una quarantena preventiva en zona groga durant els 14 dies posteriors al retorn.

 

Pel que fa a l’acceptació de nous ingressos i retorn d’antics residents també queda desvinculada de l’EPG de l’Àrea de Gestió Assistencial o municipi (grans ciutats) on es troba el centre i passa a dependre de la seva situació epidemiològica i del compliment d’una sèrie de criteris relacionats, d’una banda, amb el control de la infecció per SARS-CoV-2 per part de cada residència i, d’una altra, sobre la base de la classificació dels centres en verds, taronges o vermells.

 

Cribratges als professionals

D’altra banda, han començat els cribratges a les treballadores i treballadors dels centres residencials. Els professionals que treballen en una residència són un element cabdal de l’atenció als residents, ja que interaccionen de forma constant amb ells. Donada l’actual situació de transmissió comunitària, des de Salut Pública, i tenint en compte la experiència en la gestió de brots comunitaris anteriors, es considera necessària la realització de test PCR periòdics a aquests professionals, com a mesura per minimitzar els risc de contagi en els casos en els que es considera que el risc d’entrada del virus a la residència és més elevat:

  • Quan l’EPG de l’AGA (Àrea de gestió Assistencial) o municipi (ciutats grans) sigui inferior o igual a 300, no cal fer test periòdics.
  • Quan l’EPG de l’AGA sigui >300 i < o = a 500, cal fer-los cada 30 dies.
  • Quan l’EPG de l’AGA sigui > a 500, cal fer-los cada 15 dies.

 

També s’haurà de fer PCR als professionals que retornin d’absències iguals o superiors a 3 setmanes (vacances, permisos, incapacitat temporal per motiu diferent a COVID19), així com als professionals de nova incorporació.