El president Torra i Joan Roca

President Torra: "Sense llibertat no hi ha cultura, ni talent, i sense cultura no hi ha llibertat"

query_builder   21 setembre 2020 20:07

event_note Nota de premsa

President Torra: "Sense llibertat no hi ha cultura, ni talent, i sense cultura no hi ha llibertat"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 15 entitats, dels quals ha dit que són “un exemple i un reflex del que és Catalunya”
El president Torra i Joan Roca. Autor: Rubén Moreno
El president Torra i Joan Roca. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat aquesta tarda la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a 29 personalitats i 15 entitats, a les quals s’ha referit com a “savis i apassionats” en els seus camps i disciplines. Ha dit que en són un “clar exponent d’humanisme”, que com a “generadors de talent, de cultura i llibertat”, han contribuït a “projectar el país al món”. I ha afegit que “sense llibertat no hi ha cultura, no hi ha talent. I sense cultura, no hi ha llibertat”.

En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha definit els guardonats com “un exemple i un reflex del que és Catalunya”, de “l’esperit de treball, capteniment, solidaritat i compromís de la societat catalana, que evidencien que som un poble amb vocació de futur i personalitat pròpia”.

Durant la seva intervenció, Quim Torra ha fet notar que des del 2018 el lliurament de la Creu de Sant Jordi “ha estat, malauradament, d’una greu i important excepcionalitat”. Ha recordat que “en les edicions del 2018 i 2019 no hi érem tots” i que, “enguany, hi hem d’afegir la pandèmia provocada pel Covid-19”. Per la qual cosa, “no hem pogut celebrar aquest esdeveniment amb el format d’altres edicions”, ja que degut a les restriccions per la Covid-19 i per tal de garantir les distàncies de seguretat, l’acte de lliurament s’ha fet en tres blocs separats.

A més del president, també ha intervingut la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, qui ha assegurat que avui ”és un dia per reconèixer i posar en valor la trajectòria de tots els guardonats amb la Creu de Sant Jordi, instituïda l’any 1981 amb la recuperació de la Generalitat, recuperant també part de les nostres llibertats que massa sovint ens són arrabassades i que reivindiquem cada dia”. I, dirigint-se a les persones guardonades, ha continuat: “I és que volem viure en llibertat, en tots els àmbits: volem llibertat personal, de pensament i d’expressió, i llibertat col·lectiva, com a nació. Ens volem sobirans, tal com vosaltres actueu sobiranament i representeu una societat intel·lectual, creativa, democràtica i lliure.”

L’actriu i directora escènica Imma Colomer i el cuiner Joan Roca han pronunciat unes paraules d’agraïment en nom de tots els guardonats. Imma Colomer ha subratllat que “volem un futur brillant per a Catalunya i seguirem treballant per aconseguir-ho, per nosaltres i les properes generacions. En tenim el dret, la capacitat, l’entusiasme i la imaginació per fer-ho”. Per la seva part, Joan Roca ha remarcat que “tots els guardonats ens sentim units per l’esforç, per la dedicació als altres, per la dedicació al bé comú”.

L’acte ha comptat també amb l’assistència del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el secretari del Govern, Víctor Cullell.

La Creu de Sant Jordi, creada el 1981, és un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya. La distinció reconeix les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

S'adjunta la relació de guardonats.

 

4  

Imatges

Creu de Sant Jordi a Pallassos sense fronteres

Creu de Sant Jordi a Pallassos sense fronteres 1762

Creu de Sant Jordi als Germans Roca

Creu de Sant Jordi als Germans Roca 2247

Creu de Sant Jordi a Laia Sanz

Creu de Sant Jordi a Laia Sanz 2342

Creu de Sant Jordi a Miriam Ponsa

Creu de Sant Jordi a Miriam Ponsa 2074

1  

Fitxers adjunts

Guardonats

Guardonats
PDF | 197

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined