La consellera de Salut, en la seva compareixença a la sala de premsa del Parlament, aquesta tarda.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reiterat la necessitat que reduir al màxim la mobilitat amb la ciutat de Madrid i la seva àrea metropolitana a causa dels elevats indicadors epidemiològics de COVID-19 que presenta. Vergés ho ha dit a l’acabament de la reunió del Consejo Interterritorial de Salud, en què s’ha posat sobre la taula la proposta del govern de l’Estat espanyol d’augmentar, de forma generalitzada però motivada pels indicadors de Madrid, les restriccions arreu per a combatre l’extensió del virus.

La titular de Salut ha expressat la seva “decepció, tristesa i preocupació” per una reunió del Consejo que ha esdevingut “un circ”, en tant que el document de propostes del Ministeri de Salut ja ha esdevingut un “paper mullat” per la pròpia negativa de la comunitat madrilenya a aplicar-les abans que es celebrés la reunió. "Fa setmanes que demanem una actuació més contundent a la Comunitat de Madrid, que posa en risc la ciutadania de Madrid i de més enllà. El més trist és que Madrid continua sense actuar i sense voluntat de fer-ho”, ha reblat.

“Tot i que fa molts dies que van tard en la presa de mesures, com reconeixen experts d’aquí i d’allà, pensàvem que acordarien decisions, sense interferir en les competències dels territoris. Però no ha estat així”, ha lamentat Vergés. La consellera ha criticat que les xifres de Madrid “serveixin com a excusa per a imposar-nos mesures” malgrat ser molt menors que les que presenta ara Catalunya. “A aquestes alçades, a 30 de setembre, amb epidèmia i morts des del març, seguim demanant responsabilitat i actuar a qui presenta unes xifres com aquestes, en un context de mobilitat rellevant respecte altres territoris”, ha afegit Vergés.  

La titular de Salut la lamentat que “Madrid continuï sense actuar 9 dies després d’una trobada on només hi havia banderes”. “No és just per a la ciutadania que està contribuint respectant les mesures, pels professionals que estan responent a la pandèmia des de tots els àmbits, per tota la feina feta amb tots els sectors de la societat per mantenir activitat, per l’esforç necessari que suposa mantenir obertes les escoles, ni tampoc és just tensionar el sistema de salut”, ha emfatitzat.

Pel que fa a la proposta estatal presentada, Vergés nega sentir-se interpel·lada, perquè “nosaltres vam actuar molt abans i perquè fa referència a unes xifres extremes que no tenim”. “Hem reclamat mantenir intactes les nostres competències. Ens fem responsables, ens posem al davant i fem el que sigui. Però en allò on un altre també té responsabilitat, com la mobilitat, aquest altre s’ha d’implicar”, ha dit abans d’afegir que acceptar una proposta com aquesta confondria i posaria en risc la ciutadania, en tant que podria entendre que fins que no s’arribessin a dades tan negatives com les de Madrid no caldrien mesures ni restriccions ara vigents.