• El secretari de Salut Pública també repassa el nou protocol d’actuació, que redueix la quarantena dels contactes estrets de positius, que passa de 14 a 10 dies
Mendioroz, Argimon i Mas, durant la roda de premsa, aquesta tarda.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha posat en valor les mesures preses a Catalunya per a controlar i tractar de reduir la transmissió de la COVID-19, en el sentit que intenten trobar “l’equilibri necessari” entre la situació epidemiològica i la “fonamental l’activitat social i econòmica” que tota col·lectivitat necessita. “Quan pensem les mesures i accions a aplicar, pensem molt en l’economia. Però quan parlo d’economia, no penso en les grans corporacions, sinó en la gent, que pateix per si perd la feina, per si ja l’ha perdut o per si dubta que torni a trobar-ne”, ha emfatitzat Argimon. “És per la gent que som aquí, per qui prenem les decisions”, ha reblat.

El secretari de Salut Pública s’ha expressat així durant una altra de les habituals rodes de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya per la COVID-19, que actualment es troba en una situació de tensa estabilitat, que ja dura unes sis setmanes. En aquest sentit, Argimon ha explicat que la previsió és que continuï així, amb lleugeres oscil·lacions en la corba, que potser només es podria arribar a reduir significativament si s’apliquessin limitacions de mobilitat molt més restrictives. “Baixar molt la corba és molt difícil sense reduir molt la mobilitat”, ha admès el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, qui ha reiterat la “complexitat de controlar una infecció com aquesta i l’exhaustivitat amb què s’avalen tècnicament les mesures que es van aplicant”, que contemplen múltiples i diverses variables.

Argimon ha tornat a reclamar que no es perdi més temps en aplicar mesures per limitar la mobilitat a Madrid, perquè el virus es multiplica i viatja, i Madrid és un nus de comunicacions rellevants, amb Barcelona, però també amb altres ciutats. “Tothom –nosaltres, Catalunya, Galícia, Aragó, Balears...- ha pres mesures independentment del color polític. Actuar i fer una gestió responsable no t’assegura res, perquè tres brots no controlats t’ho empitjoren tot; però no prendre decisions sí t’assegura tenir problemes”, ha subratllat.

Actualització del protocol
Durant la compareixença, Argimon ha exposat els principals canvis en el procediment d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 elaborat per Salut Pública. S’estableix oficialment la reducció de la quarantena dels contactes estrets de positius, que passa de 14 a 10 dies. De totes maneres, ha destacat la importància de mantenir la prudència, especialment entre els dies 10 i 14, minimitzant els contactes estrets en la mesura del possible i, si apareix simptomatologia en aquests dies, auto-confinant-se d’immediat i consultar el professional sanitari de referència per una valoració clínica i realització de prova diagnòstica.

El protocol també preveu que les persones que ja han tingut una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PCR als 3 mesos anteriors estaran exempts de fer quarantena. En el cas de residències geriàtriques i altres centres sociosanitaris, al tractar-se d’entorns vulnerables, es recomana fer un aïllament durant els 14 dies posteriors al diagnòstic sempre que romanguin asimptomàtiques i afebrils un mínim de 3 dies o després dels 10 dies amb la realització d'una prova de diagnòstic que indiqui absència de transmissibilitat.

Argimon ha recordat que en les proves PCR a contactes estrets de positius que es realitzen a les escoles la tècnica emprada és un frotis nasal, no invasiu i poc molest.  En aquest sentit, Ariadna Mas, metgessa de família i comunitària, ha fet un balanç positiu i satisfactori del desenvolupament d’aquests primers cribratges a centres educatius, rere els quals hi ha una ingent tasca preparatòria. “Els infants ho estan vivint amb naturalitat, la prova és innòcua i senzilla i hem assolit un 90% d’autoritzacions de les famílies a realitzar-la”, ha dit abans de posar en valor que el fet que es faci al propi centre permet continuar l’activitat lectiva normal sense carregar l’atenció primària. “Estem fent moltes proves i poques són positives, el que demostra que les escoles són segures”, ha reiterat. Mas també ha explicat l’organització de les unitats mòbils al territori, les quals actualment estant formades per 206 professionals, entre infermeria, TCAI i administratius sanitaris. Aquestes unitats mòbils són les encarregades de dur a terme les proves PCR a les escoles i es reparteixen pel territori segons les necessitats que es van generant.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 1076