Budó:
  • La consellera de la Presidència ha presidit el Ple del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), format per 434 entitats, que s’ha reunit aquesta tarda de manera telemàtica
  • Durant la sessió, la consellera ha destacat la celebració del II Congrés Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes, la segona edició del qual se centrarà en l’impacte de la Covid-19 en les violències masclistes i les estratègies per donar resposta a aquestes situacions
  • El Congrés, que organitza l’Institut Català de les Dones, compta a hores d’ara amb 1.500 persones inscrites, el doble que l’any passat, i tindrà lloc de manera virtual els dies 26,27 i 28 d’octubre

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat avui que la “coordinació” entre les administracions i les entitats és una “prioritat” del Govern en la lluita contra les violències masclistes, encara més des de l’inici de la pandèmia de Covid-19.Des del Govern de la Generalitat i l’Institut Català de les Dones seguim intensificant la coordinació en matèria de violències masclistes i així ho explicarem al Congrés Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes: la coordinació interdepartamental és una prioritat, i també amb el món local i amb les entitats de dones, sobretot ara amb la crisi de la covid-19”, ha assenyalat.

La consellera ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la sessió ordinària del Ple del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC), que s’ha reunit telemàticament aquesta tarda i en la qual també ha participat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez.

La consellera ha posat com a exemple de la voluntat del Govern d’”intensificar” la coordinació en aquesta matèria la celebració del II Congrés Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes, que se celebrarà de manera virtual els dies 26, 27 i 28 d’octubre. La trobada, que organitza l’Institut Català de les Dones, reunirà els professionals dels circuits de violència masclista, el personal de les Administracions Públiques encarregades d’intervenir en el disseny i l’execució de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, les entitats de dones del territori i el conjunt del moviment feminista català.

Aquesta segona edició del Congrés, que compta ja amb 1.500 persones inscrites, se centrarà en l’impacte de la Covid-19 en les violències masclistes i les estratègies, aliances i aprenentatges que s’han generat entre la diversitat d’agents socials encarregats de donar resposta a aquestes situacions. Hi participaran conferenciants internacionals i nacionals i s’adreça a professionals dels circuits de violència masclista, personal de les administracions públiques encarregades d’intervenir en el disseny i execució de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, i al teixit associatiu feminista català. S’estructura en tres blocs:

  1. La Covid-19 i la violència estructural. S’analitzarà com la pandèmia global ha evidenciat l’estructuralitat de les desigualtats i les violències que patim les dones.
  2. Les violències masclistes durant la pandèmia. En aquest espai es vol fer una radiografia de la situació de les violències masclistes des de l’impacte de la Covid-19.
  3. Els aprenentatges i aliances que ens deixa la Covid-19. El bloc posarà en valor la feina de les institucions, de les organitzacions i del moviment feminista per lluitar contra les violències masclistes en situació de pandèmia.

 

Plenari del Consell Nacional de les Dones de Catalunya

Durant la reunió del Ple del CNDC, la consellera Budó ha remarcat que la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la Covid-19 d’una “magnitud encara desconeguda” afecta i afectarà a tothom, però “com sempre tindrà una  doble afectació a les dones”. Davant això, ha advertit que “és una realitat davant la qual ens haurem de preparar per combatre”. “Les professions amb major exposició al virus són les més feminitzades, el teletreball ha obert el camí cap a una altra manera d’organitzar-nos però també dificulta la conciliació familiar i carrega més les dones i la corresponsabilitat efectiva de tasques entre homes i dones encara ens queda lluny”, ha lamentat.

Així mateix, Budó ha denunciat que les dones víctimes de violència masclista i els seus fills pateixen especialment les conseqüències de la pandèmia, motiu pel qual ha assegurat que el Govern treballarà per donar-hi una resposta “més àgil, ràpida i eficient”.

Per la seva banda, Laura Martínez, presidenta del CNDC, ha explicat el progrés de l’estat d’execució del Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat de Catalunya que “en el darrer any 2019 ha vist complides les actuacions en un 115%”.  Martínez també ha donat a conèixer la darrera campanya de l’Institut Català de les Dones “Diposita aquí el teu masclisme” i ha afirmat “volem sensibilitzar contra el masclisme i ho estem fent amb la col·laboració dels municipis que estan enganxant el lema de la campanya a les papereres”.

En la reunió d’avui el CNDC ha ratificat la incorporació en l’organisme de 5 noves entitats de dones, per la qual cosa el Ple queda format per 434 entitats. La consellera Budó ha volgut reconèixer la tasca de totes elles i donar la benvinguda a les noves incorporacions: “Més representativitat, més democràcia i més presència del territori, món rural i urbà, totes les veus i realitats representades al Consell” , ha celebrat.

El CNDC és un organisme amb estatus consultiu del Consell Econòmic i Social, de les Nacions Unides (ECOSOC) amb més de  20 anys d’experiència, amb representació en les sessions anuals de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW). Està organitzat en 10 grups de treball: dones amb discapacitat; dones grans; dones i mitjans de comunicació; dones migrades i refugiades; dones, empresa i economia; per a la millora del funcionament del CNDC i modificació del decret que el regula; ODS i agenda 2030; participació internacional; salut; i violències masclistes.

A la reunió hi han participat Montserrat Pineda, vicepresidenta segona del CNDC; Cristina Pulido, representant del GT Dones i Mitjans de Comunicació i Laia Rosich, del GT d’abordatge de les violències masclistes.

 

NOTA per als mitjans: Els i les periodistes que vulguin assistir al Congrés es poden acreditar a través d’aquest formulari i així rebre l’enllaç per al seguiment de les sessions.

2  

Imatges

La consellera Budó durant la seva intervenció en el CNDC (Ruben Moreno)

La consellera Budó durant la seva intervenció en el CNDC (Ruben Moreno) 215

La consellera Budó durant la seva intervenció en el CNDC (Foto: Ruben Moreno)

La consellera Budó durant la seva intervenció en el CNDC (Foto: Ruben Moreno) 379