• Consellera Ponsa: “Aquest 2020 hem doblat la inversió, amb l’objectiu de donar suport al sector, a creadors, galeries i museus del nostre país, com a una mesura més per pal·liar els efectes de la pandèmia”

 

  • L’objectiu és potenciar la Col·lecció Nacional amb obres d’artistes vius, i amb adquisicions importants de fotografia, còmic i arts visuals, per tal de preservar l’art i posar-lo a disposició dels ciutadans arreu del territori
foto

El Departament de Cultura ha destinat durant aquest any 1.346.410 euros a la compra d’art i béns culturals mobles per potenciar la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya. “Aquest 2020 hem doblat la inversió, amb l’objectiu de donar suport al sector, a creadors, galeries i museus del nostre país, com a una mesura més de pal·liar els efectes de la pandèmia”, ha afirmat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

 

La consellera ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa de presentació de les noves adquisicions de la Col·lecció Nacional, acompanyada del director del Museu Nacional, Pepe Serra, i el director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro, ambdós membres de les comissions d’adquisicions.

 

Davant de la situació de crisi produïda per la COVID, el Departament de Cultura ha duplicat enguany la partida pressupostària per enfortir la Col·lecció Nacional i afavorir la represa cultural, i ha prioritzat la inversió d’obres d’artistes vius, de fotografia, còmic i arts visuals. “Hem adquirit més de 2.000 obres de 78 artistes”, ha explicat Ponsa. “La Col·lecció Nacional d’Art pretén deixar testimoni de la trajectòria històrica i de la identitat artística de la col·lectivitat artística nacional i posar-la a disposició de tota la ciutadania”, ha reblat la consellera.

 

En aquest sentit, el Departament de Cultura ha augmentat enguany la partida pressupostària destinada a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. Per al 2020 es disposava d’una dotació de 250.000 euros, però amb l’objectiu d’ajudar a artistes joves vius i a galeries d’art, es va augmentar la partida fins a 400.000 euros.

 

El Departament de Cultura ha adquirit 36 obres d’art contemporani de 30 artistes i de 21 galeries, prioritzant les obres produïdes per dones, fins ara massa absents com a agents artístiques, i s’han adoptat també criteris de risc i experimentació per fomentar la inclu­sió patrimonial de la creació contemporània dels nous llenguatges a les col·leccions públiques.

 

Entre les compres realitzades el 2020 destaquen les produccions recents vinculades a centres de la Xarxa d’Arts Visuals. Aquest és el cas de les instal·lacions Horitzó prenyat (de Blanca Casas, produïda per Mataró Art Contemporani) Camp de control (de Teresa Mulet, produïda per Lo Pati. Centre d’art Contemporani) i els vídeos d’Àngels Ribé Clouds, Bubbles and Waves  (producció del Centre d’Art Tecla Sala que reprèn una acció duta a terme per l’artista l’any 1998 a Caldes d’Estrac) i d’Isaki Lacuesta Jo sóc allò prohibit, que va guanyar la 5a Edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.

 

A més, les compres d’art contemporani en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals corresponents a la campanya de 2020 han donat també reconeixement a artistes consolidats, encara actius avui dia, que fins ara no han estat prou representats a les col·leccions públiques. Així, ingressaran als museus Tuset Street (1969), de Francesc Artigau; Inestable Eu (2019), de Yamandú Canosa; Cosmos (1974), de Sílvia Gubern; Retaule NYC – BCN (1989 -2018), d’Antoni Miralda;una escultura de Dominica Sánchez de 2008 i una instal·lació de 2018 de Marcel Pey, The burning blade, que es complementa amb un conjunt d’edicions especials de l’artista de finals dels setanta.

 

El total d’obres per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani comprades enguany es completa amb peces de professionals joves amb una molt bona representació de dones artistes --Mar Arza, David Bestué, Lúa Coderch, Mireia Saladrigues, Patrícia Dauder, Raquel Friera, Núria Güell, Martín Llavaneras, Pere Llobera, Francesc Ruiz, Mariona Moncunill, Lucía C. Pino, entre d’altres--, així com amb una representació d’artistes de mitja carrera, com Anna Malagrida i Oriol Vilapuig i algunes peces d’artistes històriques com Roser Bru i Maria Girona.

 

El Pla Integral de les Arts Visuals va donar un nou impuls a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani i va reactivar de les adquisicions i la patrimonialització amb la compra d’obra d’artistes catalans o vinculats al context de la creació contemporània a Catalunya per tal de nodrir les col·leccions públiques. Entre 2016 i 2020 s’han invertit 970.655,64 euros en cinc campanyes i s’han comprat 91 obres de 72 artistes.

 

En l’àmbit de la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània, la comissió encarregada de les adquisicions del Pla Nacional de Fotografia, davant les conseqüències provocades per la crisi de la COVID-19, i amb la voluntat d’oferir recolzament i donar un nou impuls al sector, també va valorar de manera positiva els treballs d’autors vius i, per aquest motiu, es va decidir preparar una convocatòria pública que es va dur a terme del 18 de maig al 17 de juny. Amb l’objectiu d’arribar al major nombre d’autors i autores possibles, es van destinar 356.787,00 euros i es va marcar un topall de 10.000 euros (sense IVA) per projecte presentat a la convocatòria. S’hi van presentar un total de 107 propostes les quals van ser analitzades una a una i es van seleccionat 42 projecte fotogràfics. Aquests projectes van ser triats en base a la constatació dels buits i mancances detectades en el creuament de les dades dels fons fotogràfics de les principals institucions públiques.

 

Dels 42 projectes, hi ha quaranta propostes d’autor, entre les quals les fotògrafes Consuelo Bautista, Núria Andreu, Núria Guerra; Àngels Ribé, Mònica Rosselló i Mey Rahola; i els fotògrafs, Lluís Casals, Kim Castells, Aleix Plademunt i Manolo Laguillo, entre d’altres.

 

Pel que fa al Còmic i la Il·lustració, el Departament de Cultura ha incrementat notablement el pressupost destinat a adquirir obra per a les col·leccions nacionals destinant-hi 114.969,93 euros, un 184,73 % més que el 2019 (40.378 euros). L’adquisició d’aquesta obra s’emmarca en la tasca que porta a terme la Comissió del Còmic i la Il·lustració, creada pel Departament el 2019 amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat referent al còmic i la il·lustració a Catalunya. De caràcter assessor, la Comissió vol generar un discurs cronològic, geogràfic i temàtic que defineixi el còmic i la il·lustració a Catalunya, així com buscar i identificar les diferents escoles, àmbits i vessants que han sorgit fins avui. Del 2020 destaca l’adquisició d’obra de Mariel Soria, Nazario, Mariscal, Guillem Guifré i  Montesol.

 

Aquestes no seran, però, les úniques adquisicions que ingressaran als museus de Catalunya aquest any. En les compres realitzades el 2020 s’han destinat 481.415,66 euros a les diverses tipologies històriques de béns patrimonials mobles. Els objectes s’han adquirit a través de compra directa, exercici del tempteig sobre subhasta i sobre exportació, amb l’objectiu de completar buits de les col·leccions dels museus o conformar èpoques i moments escassament representats però importants per a la història i la cultura del país. En aquest sentit, destaquen les dues taules adquirides al mestre Lluís Borrassà, procedents de retaules de la catedral de Barcelona, i del Mestre de la predel·la d’Argelès, dipositades al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu d’Art de Girona, respectivament. La diversitat dels materials i èpoques de les peces adquirides es reflecteix en la compra de peces com l’alabastró del pintor d’Empúries (segle V aC), una moneda d’or d’època visigòtica, una lauda funerària i un genet de bronze procedents del jaciment romà de l’antiga Iesso, o la pintura de Josep Tapiró i l’extraordinari oli Dues captaires o Les Méndiants de Marià Fortuny.

 

A banda de les compres, realitzades en el marc de la Llei de Patrimoni Cultural,  dels Plans de Foment Sectorial com són el Pla Integral de les Arts Visuals i el Pla Nacional de Fotografia, i de la Comissió del Còmic i la Il·lustració, el 2020 s’han rebut 30 donacions de fons històrics, documentals, gràfics i audiovisuals dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.

  

La Col·lecció Nacional

La Col·lecció Nacional està formada, pels milers de béns culturals mobles i documentals que s’han adquirit al llarg dels anys per diferents conceptes d’ingrés a domini públic: compres directes, donacions, drets de preferent adquisició, llegats o dacions.

Les adquisicions es fan amb la finalitat d’enriquir i completar el patrimoni de les col·leccions públiques de Catalunya, com a operació de salvaguarda i com a mètode de completar les mancances de les col·leccions dels museus i dels altres centres de custòdia patrimonial. Una gran part d’aquests béns es dipositen en els diferents museus del país –principalment els museus nacionals i d’interès nacional– així com a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.

Les adquisicions de la Col·lecció nacional es guien per els plans de foment sectorials --Pla Integral de les Arts Visuals, Pla Nacional de Fotografia i la Comissió del Còmic i la Il·lustració—i les diverses comissions d’adquisicions, integrades per professionals del departament, de diversos museus i experts independents.

 

4  

Imatges

Marià Fortuny

Marià Fortuny 420

Rajola d'Antoni Gaudí

Rajola d'Antoni Gaudí 131

Còmic 'Vidas ejemplares', de Javier Montesol

Còmic 'Vidas ejemplares', de Javier Montesol 3374

Fotografia amb noves adquisicions còmic

Fotografia amb noves adquisicions còmic 90

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa_Adquisicions Col·lecció Nacional 2020

Dossier de premsa_Adquisicions Col·lecció Nacional 2020
PDF | 10592