• El conseller Bargalló ha declarat que l’acord amb ambdues entitats servirà “per garantir la continuïtat en la política de cribratges en la comunitat educativa”

 

  • La consellera Vergés ha subratllat que la seva feina “permet alliberar i mantenir la prestació de serveis de salut habitual i fer les proves de forma més àgil i completes, i això és molt important”
Rdp amb Salut, Open Arms i Creu Roja

Els consellers de Salut i Educació, Alba Vergés i Josep Bargalló, han presentat aquest matí un acord de col·laboració que duran a terme amb les ONG Open Arms i Creu Roja per a la realització dels cribratges en l’àmbit escolar. Ho han fet conjuntament amb el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet. Aquest acord permetrà que ambdues entitats s’incorporin formalment en els equips d’atenció primària del Departament de Salut per dur a terme els cribratges en l’àmbit escolar.

 

El conseller Josep Bargalló ha declarat que l’acord servirà “per garantir la continuïtat en la política de cribratges en la comunitat educativa”. Concretament, ha assegurat que permetrà “continuar fent cribatges, fer-ne més i amb més garanties, i que això no signifiqui una tensió en l’atenció primària”. Ha afegit que aquest acord “ja està funcionant, de fet Creu Roja i Open Arms ja han anat a les escoles i ja han fet cribratges, és perquè continuï aquest suport i que continuï amb més força”.

 

Així doncs, Open Arms i Creu Roja ja han col·laborat en els cribratges escolars que s’han realitzat fins ara, a través del seu suport en la part logística i també de personal per poder dur a terme aquests cribratges. Tal com ha manifestat Òscar Camps, “des d’Open Arms ja hem fet uns 13.000 tests massius en 22 dies a escoles del àrea metropolitana de Barcelona amb 19 voluntaris i voluntàries en nombrosos equips mòbils”. Josep Quitet ha dit que “són 20 equips de Creu Roja al territori amb tot el voluntariat de suport” i que “en tres setmanes s’han fet cribratges en més de 300 escoles i 26.000 proves fetes en tots els territoris”.

 

El conseller d’Educació també ha explicat que aquesta decisió de fer cribratges massius es va prendre amb Salut quan es va apostar per “mantenir les escoles obertes i segures”. En aquest sentit, ha destacat que “les escoles han de ser segures sempre, tan davant de la violència masclista, l’assetjament o la injustícia, i com ara davant la pandèmia”. “Per això tenim dos protocols, el quotidià per la sospita de qualsevol cas en un centre educatiu, i l’altre, que és el de cribratges complets, per saber quina és la realitat”, ha manifestat.

 

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la importància d’aquesta col·laboració amb Creu Roja i Open Arms per fer proves diagnòstiques de Covid-19. “Volem arribar allà on es necessita i desplaçar-nos-hi”, ha afirmat la consellera que, a més d’agrair la tasca d’aquestes entitats, ha subratllat que la seva feina “permet alliberar i mantenir la prestació de serveis de salut habitual i fer les proves de forma més àgil i completes, i això és molt important”, ha reblat la consellera.

 

Vergés ha detallat que fins ara s’han fet i programat cribratges poblacionals a través de les escoles a les localitats de Manlleu, Barcelona, Almenar, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Anglès, Tortosa, Mataró, Salt, Badalona i Cervera. I ens els pròxims dies es faran a cinc centres de Barcelona i a Montcada i Reixach.

 

La titular de Salut també ha remarcat que “el nombre d’infeccions ha augmentat molt” i ha recordat que “l’increment de la transmissió a la comunitat també acaba impactant a les escoles”. És per això, que ha fet una crida a “reduir al màxim les activitats socials, més enllà dels àmbits més essencials. Això ens ajudarà a una millor gestió i a no tensionar en excès, no només el sistema de salut sinó la societat en general. Intentem entre tots reduir la transmissió que estem tenint ara”.

 

23 d’octubre de 2020

1  

Imatges

Rdp amb Salut, Open Arms i Creu Roja

Rdp amb Salut, Open Arms i Creu Roja 170