• El conseller d’Educació ha signat avui dos convenis amb els ajuntaments de Rocafort de Queralt i de Santa Oliva per construir nous equipaments educatius
  • L’acord permetrà la construcció d’una nova escola rural a Rocafort i l’ampliació de l’Escola La Parellada de Santa Oliva
Visita a l'Escola La Parellada

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha signat avui dos convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Rocafort de Queralt (Conca de Barberà) i de Santa Oliva (Baix Penedès) per construir nous equipaments escolars en aquests dos municipis. En concret, els acords permetran la construcció d’una nova escola rural a Rocafort i l’ampliació de les instal·lacions de l’actual Escola La Parellada de Santa Oliva.

Bargalló ha subratllat que aquests dos convenis posen en relleu una doble aposta del Departament d’Educació. D’una banda, ha dit, “l’aposta, en uns moments de pandèmia i de crisi, per continuar treballant per la qualitat del sistema educatiu, que té en les construccions escolars un dels seus ingredients”. En aquest sentit, ha recordat, actualment, a tot Catalunya, “tenim més de 80 obres en construcció”.

La segona aposta que posa en valor els convenis signats avui, ha afegit el conseller, és “l’aposta pel món rural”. Segons ha ressaltat, “el país només té futur amb l’equilibri territorial i amb el poblament de tot el territori”.

El conseller d’Educació també ha elogiat “l’absoluta col·laboració” dels dos ajuntaments implicats. Segons ha explicat Bargalló, “nosaltres assumim la majoria del cost de la construcció, i els ajuntaments assumeixen una part del cost i, fonamentalment, tots els processos administratius. Això fa que sigui més ràpid, més lleuger i que puguin participar en la presa de decisions pel que fa a les construccions”. D’aquesta manera, ha afegit, es dóna infraestructura “per donar qualitat al sistema educatiu” i perquè els projectes educatius dels centres “siguin moderns, innovadors i transformadors”.

Visita a l'Escola Sant Roc

Nova construcció de l’Escola Sant Roc de Rocafort de Queralt

En primer lloc, el conseller Josep Bargalló, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, ha visitat la població de Rocafort de Queralt, concretament el Local Cultural del municipi. Allà, ha signat amb l’alcalde, Marc Roca, un conveni de col·laboració per a la construcció de l’Escola Sant Roc d’aquesta localitat, que pertany a la Zona Escolar Rural (ZER) Conca de Barberà. En total, Educació aportarà 685.000 euros per a la construcció d’una escola cíclica, és a dir, que no arriba a oferir una aula per a cada nivell. Actualment, en aquesta escola rural estudien diàriament 12 alumnes.

Amb aquesta actuació, es podrà retirar el mòdul prefabricat que hi ha instal·lat en aquests moments. L’import màxim previst d’aquest conveni és de 750.000 euros. D’aquests, el Departament d’Educació aportarà 685.000 euros. El pressupost inclou la redacció del projecte, l’execució i la direcció facultativa de les obres. L’Ajuntament, per la seva banda, aportarà la quantitat màxima de 65.000 euros.

Després de la signatura del conveni, el conseller Bargalló s’ha desplaçat a les instal·lacions actuals de l’Escola Sant Roc i ha mantingut una reunió amb la directora del centre i la directora de la Zona Escolar Rural.

Signatura del conveni amb l'Ajuntament de Santa Oliva

Ampliació de l’Escola La Parellada de Santa Oliva

Posteriorment, Josep Bargalló s’ha desplaçat a Santa Oliva i ha estat rebut per l’alcalde, Josep Carreras, al monestir del municipi. En aquest indret, el conseller i l’alcalde han signat el conveni de col·laboració entre el Departament i l’Ajuntament per fer possibles les obres d’ampliació de l’Escola La Parellada, que aquest curs acull 264 alumnes d’infantil i primària.

L’import màxim previst de les obres és d’1.250.000 euros. D’aquests, el Departament n’aportarà la major part, 1.100.000 euros, mentre que el consistori n’aportarà la resta. Amb aquesta actuació, es podran retirar els dos mòduls prefabricats que hi ha en aquests moments. En l’actualitat, l’escola disposa d’un edifici d’una línia i alguns dels seus grups estan desdoblats. El conveni acorda l’ampliació de l’escola a un centre d’una línia i mitja, per tal de donar resposta a les necessitats d’escolarització, a causa del creixement demogràfic.

Després de la signatura del conveni, el conseller Bargalló ha visitat l’escola, on s’ha reunit amb el director del centre i amb representants de les famílies.

11 de novembre de 2020

4  

Imatges

Signatura conveni Rocafort

Signatura conveni Rocafort 121

Visita Escola Sant Roc

Visita Escola Sant Roc 215

Signatura conveni Santa Oliva

Signatura conveni Santa Oliva 209

Visita Escola La Parellada

Visita Escola La Parellada 400