• El conseller Sàmper ha destacat que, coincidint amb la vigència del Decret de l’Estat d’alarma, hi ha hagut una disminució delictiva molt rellevant per la gran presència policial i per la reducció de la mobilitat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que ja s’ha superat el pic de la corba epidemiològica de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 però ha alertat que “encara som al pic de la corba assistencial. No hem aconseguit doblegar-lo”. En aquest sentit, ha dit que tot  i que “estem en el bon camí, necessitem consolidar la tendència decreixent els pròxims dies” i “estar molt atents a l’evolució del nombre d’ingressos als hospitals i a les UCIS”, així com també a “la pressió assistencial que nota l’atenció primària”.

 

Ara mateix, la taxa de transmissió del virus està per sota del 0,80, concretament al 0,78 i el risc de rebrot és de 438, és a dir, 250 punts menys que la setmana passada. A més, Catalunya està per sota dels 3.000 casos diaris.

 

Alba Vergés ha assegurat que dilluns s’iniciarà l’obertura progressiva d’activitats i que “necessitem arribar-hi en les millors condicions possibles. Cal prudència. No podem córrer ara que estem en el bon camí. “Poc a poc anirem obrint totes les activitats que puguem però tots ens hem de bolcar a evitar un retrocés”, ha reblat la consellera.

 

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha destacat que “Catalunya ha aconseguit un repte important: no anar a un confinament total com han fet altres països europeus”. Tot i això, ha advertit que “ara ens trobem en un moment delicat i, encara que les dades epidemiològiques han millorat, la situació assistencial encara és dolenta”. És per això, que ha fet una crida a la prudència, especialment amb l’inici de la reobertura d’activitats dilluns que ve. “Podrem fer més coses però les haurem de fer de manera diferent”.  Cal “extremar les mesures de precaució i no fer molta interacció social ni reunions multitudinàries”, sinó procurar “fer les activitats amb família”.

 

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció destacant la positivitat de les dades que ha donat el Departament de Salut que apunta a  “l'oportunitat de treballar aquesta desescalada" prevista.

 

Sàmper ha agraït, un cop més, “el  grau de complicitat  exemplar dels ciutadans” i ha posat en valor la importància de millorar les accions sanitàries per continuar en aquesta línia “tan i tan positiva” i ha recordat que cal continuar amb les mesures estructurals “que ens han acompanyat durant aquests mesos: mans, distància, mascareta, ventilació i reducció de l’activitat social”.

 

Pel que fa a la mobilitat, Sàmper ha explicat que s’ha donat un augment de la mobilitat dijous, que els ciutadans acostumen a fer el llarg cap de setmana d’un 8,6% a l’entorn metropolità, concretament al peatge de Mollet i Vallcarca i d’un 16,66% als grans corredors, a la Roca i Martorell. Pel que fa a divendres, dissabte i diumenge, s’han produït disminucions: divendres d’un 40% a l’entorn metropolità, d’un 35% als grans corredors; dissabte d’un 80% a l’entorn metropolità i un 74% als grans corredors; i diumenge una disminució del 85% a l'entorn metropolità i d’un 79% als grans corredors. 

 

En relació a les dades policials, el titular d’Interior ha posat de manifest que “com a conseqüència del Decret de l’Estat d’alarma i les mesures que restrictives que aquest ha comportat hi ha hagut una disminució delictiva molt rellevant: de 1.773 delictes per dia de mitjana al mes de novembre hem passat a 1.247 per dia i, fins i tot, ahir diumenge, a tot Catalunya, van haver 669 fets delinqüencials. “És una gran notícia, provocada segurament per la gran presència policial de mossos d'esquadra i policies locals i per la reducció de la mobilitat”, ha afegit.

 

Per la seva banda, la intendent dels Mossos d’Esquadra, Mònica Luís, ha explicat que, en el marc del dispositiu Oris, la darrera nit entre mossos d’esquadra i policies locals s’han aixecat 915 denúncies. En total del cap de setmana 2.738 i en el període acumulat des de l’inici, des del 16 d’octubre, són 31.044, que correspondrien 14.284 a Mossos i 16.760 a policies locals. Pel que fa a les denúncies a establiments, la darrera nit se n’han clausurat 3, i 27 en total el cap de setmana. En tot el període, s’acumulen 549, 185 dels mossos d’Esquadra i  364 de policies locals. En el capítol d’identificacions de persones: la darrera nit han estat 2.950; 7.259 durant el cap de setmana; en tot el període 69.493, 13.168, el cos de mossos d’Esquadra, 56.325 la policia local.

 

La intendent ha repassat les actuacions més destacades del cap de setmana, entre les quals les activitats a domicilis particulars, realitzant festes on s’ha superat el límit permès de persones. “La feina de col·laboració i coordinació de policies locals i mossos d’esquadra ha permès realitzar actuacions a Barcelona, al districte de L’Eixample, on hi havia una festa amb 15 persones;  una altra  a Cervelló, en una ermita, on s’han detingut 13 persones; la policia municipal de  Girona ha realitzat dues actuacions al Barri Vell i a la Devesa, amb 33 persones denunciades”.  

 

La intendent ha  demanat precaució especialment a l’hora de fer compres segures a internet, perquè si la mitjana diària de novembre de 2019 era de 213 fets a 2019, actualment la mitjana és de 254. “Aquest augment el que ens ha d’indicar és assegurar-nos d’on realitzem les compres, i estar alerta i seguir les recomanacions de seguretat  per no caure en paranys i pàgines web que condueixen a realitzar aquestes estafes”, ha dit.