• “El Govern vol assegurar la centralitat de les polítiques adreçades a infants i adolescents, amb un full de ruta clar, innovador i que suposarà un pas endavant"
  • Culminarà en un nou Acord Nacional per la Infància i l’Adolescència a Catalunya
  • El nou pla de polítiques d’Infància es desenvoluparà amb un procés participatiu d’infants, adolescents i professionals

La Taula Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya ha aprovat les línies estratègiques de les polítiques d’Infància pels propers 4 anys, presentades per la secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, en la darrera reunió, aquest dimecres 18 de novembre. La Taula és un òrgan col·legiat per coordinar, impulsar i promoure les polítiques d’infància arreu del territori, mitjançant les diverses administracions i institucions implicades.

Oliva, que va presentar també el full de ruta per aquests anys, ha explicat: “Acordar les línies estratègiques de les polítiques d’infància per als propers anys és clau per traçar un nou camí cap a una societat que preservi, promocioni i garanteix el compliment dels drets de la infància i l’adolescència a Catalunya.”

“Tenir clar el present que volem per als nens i nenes, però treballant també pel futur que tindran, és essencial per a dissenyar les polítiques públiques. I fer-ho amb el màxim consens institucional i la plena participació d’infants i joves és garantia d’èxit”, destaca aquest divendres 20 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Infància, en commemoració de l’aprovació de la Convenció dels Drets dels Infants de 1989.

L’any 2019 es va iniciar un procés de reflexió del Sistema d’Atenció a la Infància, en el que han participat prop de 500 professionals i més de 350 usuaris i usuàries (infants, adolescents i les seves famílies). Els resultats d’aquest treball s’han concretat en una diagnosi compartida i es materialitzaran en noves accions, que es recolliran en un Pla d’acció de projectes innovadors.

Els canvis per una remodelació del Sistema d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a Catalunya es plantegen basats en l’evidència. Alhora, aquesta remodelació s’emmarca en les polítiques de prevenció i protecció del projecte central, el nou pla de Polítiques Públiques d’Infància a Catalunya 2021-2024.

Aquest nou pla de polítiques d’infància es desenvoluparà comptant amb la participació d’infants, adolescents i professionals de tots els àmbits. Durà associat un sistema de monitoratge i avaluació, mitjançant indicadors i mesures d’acompliment. A més, es concretarà en plans anuals que permetin una major flexibilitat i adaptabilitat per a respondre a situacions imprevistes que es puguin donar. El pla es coordinarà també amb el Pla Nacional de Joventut, oferint una mirada de les polítiques d’infància, adolescència i joventut com un cicle de vida.

Les línies estratègiques d’aquest pla, aprovades per la Taula Nacional de la Infància, responen als reptes de l’Agenda 2030, i són:

  • La centralitat de les polítiques d’infància: Els infants i adolescents protagonistes, al centre de les polítiques.
  • La Promoció dels Drets i l’apoderament pel seu exercici.
  • Infantesa, adolescència, projecte vital propi, emancipació i transició a la vida adulta.
  • Atenció a la infància en situació de vulnerabilitat

La darrera fita d’aquesta planificació de les polítiques d’infància pels propers quatre anys és, finalment, poder teixir un Nou Acord Nacional d’Infància i Adolescència a Catalunya amb tots els actors implicats.

Aquesta remodelació del Sistema d’atenció a la infància i sobretot el Nou pla de polítiques d’infància i adolescència de Catalunya es desenvoluparan sota el paraigües de l’Observatori dels drets dels infants i en sintonia amb el Pla estratègic de Serveis Socials.