.

Justícia i Salut obren la segona unitat COVID-19 al Centre Penitenciari Puig de les Basses per atendre presos amb símptomes lleus

Disposa de 21 llits, que estan preparats per augmentar la capacitat de resposta en cas d'increment de contagis

query_builder   23 novembre 2020 10:36

event_note Nota de premsa

Justícia i Salut obren la segona unitat COVID-19 al Centre Penitenciari Puig de les Basses per atendre presos amb símptomes lleus

Disposa de 21 llits, que estan preparats per augmentar la capacitat de resposta en cas d'increment de contagis

A Mas d’Enric, es reprenen els vis-a-vis dels interns amb els fills un cop superat el brot de principis de novembre

.

El Govern ha posat en marxa una segona unitat COVID-19 al Centre Penitenciari Puig de les Basses (Figueres) per a presos positius de coronavirus de baixa complexitat. Té 21 llits per atendre la població penitenciària asimptomàtica o que no requereixin suport respiratori.

La nova unitat ocupa dependències que estaven buides de la Unitat Psiquiàtrica de Puig de les Basses. Augmenta la capacitat de resposta si es produís un nou increment de contagis entre interns. I servirà per atendre els positius de la presó i també s’hi podran derivar casos dels centres penitenciaris de Quatre Camins i Joves (La Roca del Vallès). S’afegeix als dos equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària amb COVID-19.

El primer és el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, amb 31 llits, dels quals se’n dediquen 22 a interns positius que requereixen una atenció sanitària per covid. La resta de llits del pavelló són per atendre necessitats d’ingrés hospitalari per altres malalties orgàniques o intervencions quirúrgiques. Actualment no té pacients que requereixin hospitalització per covid.

La Unitat COVID-19 de Brians 2, oberta a l’abril, amb motiu del pic de la primera onada de la pandèmia, està en funcionament ininterromput des que es va reobrir al juliol. Té 10 dels seus 22 llits ocupats. S’hi ubiquen els interns amb símptomes lleus. És el mateix perfil de positiu que atendrà la unitat de Puig de les Basses. Les tres unitats especialitzades sumen 65 llits.

Les comunicacions familiars i de convivència tornen a la presó del Catllar

A partir d’avui, també es reprenen les comunicacions amb contacte directe entre els interns i les seves famílies al Centre Penitenciari Mas d’Enric (El Catllar) que es van suspendre a principis de novembre, per la detecció d’un brot de covid al mòdul 6 que va afectar 45 interns i 7 funcionaris. Els interns podran fer comunicacions familiars i comunicacions de convivència, amb la parella i els fills menors de 10 anys. Aquestes trobades es duen a terme en sales de visita. També es podran continuar fent les comunicacions per locutori. 

Les úniques restriccions que es mantenen a la presó del Catllar són les que estan vigents a la resta de centres, pel que fa a limitar el nombre de visitants i la durada de la visita, així com la necessitat de demanar cita prèvia, per evitar l’acumulació de persones als espais comuns.

 

Ponent, a l’espera

Pel que fa al Centre Penitenciari de Ponent, la suspensió dels vis-a-vis familiars i de convivència es mantenen encara per protegir la salut dels interns i dels professionals, després del brot al mòdul 4 que va infectar 36 interns i 14 treballadors. La represa s’estudiarà en funció de l’evolució de les dades dels propers dies. Les úniques comunicacions que es poden fer a la presó lleidatana a hores d’ara són als locutoris, a través del vidre.

 

Balanç de casos des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de l’emergència, 355 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 323 de donats d’alta. De la resta: 10 estan ingressats a la Unitat COVID-19 de Brians 2;  8 romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; 4, a la infermeria de Brians 1; 4 més, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 2, a la infermeria de Ponent; 2, a la infermeria i el DAE del Centre Penitenciari Joves; 1, a la infermeria de Mas d’Enric; i 1 més, a un hospital de la xarxa pública.

També s’han confirmat 339 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 255 ja han estat donats d’alta.

 

 

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined