El Consultori

El Consultori en línia que l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) té a disposició de tota la joventut catalana en els àmbits de psicologia, sexualitat i alimentació ha atès de moment un total de 2.510 consultes aquest 2020.

D’aquestes consultes -elaborades especialment per nois i noies adolescents-, la majoria han estat en l’àmbit de la psicologia (40%), seguida de la sexualitat (33%) i dels trastorns de la conducta alimentària (23%). A través del portal Adolescents.cat -líder a Catalunya amb 1,3 milions de visites i més de 350.000 usuaris/àries únics el mes d’octubre passat-  les consultes són ateses i compartides al web per part de professionals de l'Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella, de la Fundació Imatge i Autoestima i psicòlogues col·legiades independents.

Normalment es tracta de preguntes vinculades a l’afectivitat, a l’autoestima i la imatge d’un mateix, a la sexualitat o bé a la salut i l’alimentació que es plantegen moltes adolescents però que no s’atreveixen a preguntar o a compartir obertament. Si bé les qüestions explícitament classificades com violència masclista han estat ateses en una vintena d’ocasions aquest 2020, les responsables del Consultori han detectat que una bona part de les consultes dels tres àmbits contenien elements de violència masclista, moltes vegades de manera implícita, en aquests casos les psicòlogues acompanyen i assessoren les joves. Quan les psicòlogues detecten casos explícitament classificats com a violència masclista, contacten amb la persona que ha fet la consulta, en fan un seguiment i quan cal, deriven el cas als serveis especialitzats.

“Si bé no n’era l’element principal -com a mínim en aparença- moltes de les preocupacions que ens traslladen noies adolescents al Consultori se subscriuen en un context d’agressió masclista quotidiana”, ha declarat la directora general de Joventut, Laia Girós, en motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. “Ens preocupen en especial aquestes violències masclistes quotidianes perquè són aquelles que sovint no reconeixem com a tals perquè la societat les ha acceptat com a normals, de manera que queden soterrades o invisibilitzades però que no deixen de ser agressions”, ha afegit Girós.

En aquesta línia, i amb l’objectiu de millorar el servei i atendre un major nombre d’adolescents, el director general de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch ha anunciat avui 25N que de manera imminent s’incrementarà el nombre d’hores que les psicòlogues expertes dediquen al Consultori. Així mateix, aquest desembre vinent s’iniciarà una campanya de difusió a les xarxes socials per tal donar a conèixer el Consultori al conjunt de la població adolescent.

El Consultori és un servei que Adolescents.cat amb el suport de Joventut té a disposició de joves i adolescents des de l’any 2013. Durant el confinament de la primavera passada, s'hi va adequar a més a més l’espai Confinats, un consultori psicològic en línia específic sobre les preocupacions i dubtes derivats del confinament. Aquest espai –que també incorpora una websèrie amb testimonis joves- continua obert i ha rebut un total de 377 consultes aquest 2020.