• El conseller Sàmper ha destacat que cal continuar sent rigurosos i curosos per poder anar passant de trams posant èmfasi en el compliment de les mesures més rellevants com són la distància, mans, mascareta, ventilació i poca interacció social
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del CatSalut, Adrià Comella, durant la roda de premsa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat “molta prudència i responsabilitat” al conjunt de la ciutadania amb el pla de reobertura progressiva d’activitats per evitar una tercera onada a Catalunya. En aquest sentit, ha alertat que "continuem tenint molts contagis malgrat estem a la corba de baixada” i ha afirmat també que “encara hi ha molta pressió a les UCI “ amb 484 pacients  ingressats amb Covid-19 a Catalunya.  

La consellera ha alertat que “si hi hagués ara una tercera onada l’impacte assistencial seria molt més gran i potser hauríem de tornar a un escenari de restriccions. Ningú vol arribar aquí i això vol dir que hem de ser més curosos que mai, sobretot aquestes setmanes amb el pla de reobertura progressiva d’activitats”. En aquest sentit, ha demanat no abaixar la guàrdia: “La millor manera de protegir el Nadal és vigilar què fem avui, aquesta setmana i la que ve. Hem d’intentar ser molt estrictes, cuidar-nos aquestes setmanes, per cuidar el Nadal que vindrà”. “Tot el que fem fora de la bombolla de convivència s’ha de fer amb molta prudència, amb totes les mesures de protecció i no hem d’afegir contactes que puguin posar en risc la nostra bombolla”. 

La titular de Salut també ha reclamat ajudes d’Estat, especialment pels sectors més colpejats,  per fer front a les conseqüències de la pandèmia. “Les persones que han hagut de patir una reducció de la seva activitat econòmica necessiten tenir la certesa que també hi ha ajudes d’Estat, com han fet altres països, com França o Alemanya. L’Estat espanyol és l’únic que no surt amb les ajudes corresponents per les persones i les activitats econòmiques”. Vergés ha insistit que “és l’hora del compromís de tots i de la corresponsabilitat, també, de les administracions i de la societat; la Generalitat, en primer lloc, però també de les administracions locals, dels sectors econòmics i socials, de la ciutadania en general i també del govern espanyol, que té una responsabilitat respecte a allò que té competències i allò que té capacitat de fer”. “Cal la implicació de tots”, ha reblat Vergés. 

La titular de Salut ha recalcat que des de la Generalitat s’ha desplegat “tot el sistema de salut, totes les ajudes possibles i tot allò que està a les nostres mans per gestionar l’epidèmia” amb els cribratges massius per sortir a buscar el virus, així com també amb mesures restrictives i ha assenyalat que “si no actuem bé i no tenim totes aquestes eines i capacitat podríem tenir rebrots i tercera onada, com alerten les autoritats europees”.  

Per la seva part, Adrià Comella, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha posat èmfasi en la situació assistencial d’aquesta segona desescalada en comparació amb la primera. En aquest sentit, Comella ha concretat que “el 23 de juny teníem 60 pacients ingressats a la UCI per COVID. En canvi, el 23 de novembre, en teníem més de 500” i ha ressaltat que són “dades que no tenen res a veure des d’un punt de vista de la pressió assistencial sobre el recurs més important, els llits de crítics”. Les UCI són uns serveis que requereixen l’ús de moltíssims recursos sanitaris i ara, una gran majoria, s’estan destinant a una única malaltia, i ha posat en valor “l’esforç grandíssim” de tot el personal sanitari, ja que la malaltia és “desgastadora” per a tothom. “Una malaltia epidèmica és el pitjor que pot passar a nivell sanitari un país”, ha recalcat. 

El director del CatSalut també ha exposat que “només fa 15 dies, teníem 40 ingressos diaris a crítics”, i que ara s’ha aconseguit estabilitzar fins els 20. “Malgrat això, i que els indicadors són millors, els ingressos no afluixen”, ha recalcat. Comella ha determinat que aquesta vintena d’ingressos, són el doble que els que es tenien els mesos d’estiu, quan la pandèmia estava més controlada. Per aquests motius, el director del CatSalut ha fet una crida a la població i ha demanat “moltíssima precaució”. 

Finalment, Comella ha incidit que ara s’entra a un període molt delicat per diverses raons, una de les quals és l’arribada del fred, ja que les malalties infeccioses tenen més tendència a propagar-se en aquesta època de l’any. Això pot comportar una major pressió al sistema assistencial. El calendari proper, que comporta més interacció social, també pot ser un punt crític. Per això ha insistit en anar amb “molt de compte” i en les mesures de precaució.

D'altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció agraïnt un cop més, als ciutadans “el compliment global de les mesures”, i ha recordat que aquestes “s’han de complir ara més que mai”. “Hem de ser rigurosos i curosos. La responsabilitat és de l'administració però vull fer un clam a la coresponsabilitat de la ciutadania. Ara, i si volem passar de tram, hem d’estar per sota de 0,9 a la RT. Les cinc coses més rellevants són distància, mans, mascareta, ventilació i manca d'interacció social”.

Pel que fa a la mobilitat, Sàmper ha explicat que pel que fa referència al primer anell metropolità de Barcelona, en les darreres 5 setmanes, l’evolució és equivalent a la dels darrers dies. Pel que fa als dies feiners, s’ha produït un descens de la mobilitat que va començar en -14% i que s’ha estabilitzat en -10% en les darreres 3 setmanes. Comparat amb els dies previs a les restriccions durant la segona onada, a l’octubre s’observa un decreixement que s'estabilitza a l’entorn d’un 2 i 3%, “fet que indica que el tancament de la restauració i la mobilitat nocturna no han afectat gaire la mobilitat dels dies feiners”, ha dit.

Sàmper ha detallat que si comparem cada setmana respecte a l’anterior, s’observa com el trànsit està estable entre el -1 i el 3% però amb una tendència positiva a l’alça. 

Pel que fa als caps de setmana, es detecten unes reduccions de mobilitat molt importants començant amb un descens d’un 80% i actualment estabilitzats en un 77% respecte a equivalents de l'any 2019. “El motiu més important són les restriccions perimetrals municipals”, segons ha afirmat el conseller. El trànsit també augmenta setmana rere setmana entre un increment que oscil·la entre un 5% i un 10%.

Respecte als grans corredors, l'evolució durant les darreres 5 setmanes al peatge de la Roca i Martorell, els decrements són una mica inferiors als de l’àrea metropolitana.

En relació a les dades policials, el titular d’Interior ha posat de manifest que la passada nit s’han aixecat 87 denúncies per saltar-se el confinament nocturn i no s’ha tancat cap local. 

Pel que fa a les denúncies acumulades, des del 16 d’octubre fins al 25 de novembre hi hagut 43.230 denúncies, 20.301 instruïdes per mossos d’esquadra i 22.929 per policies locals. També hi ha hagut 682 denúncies a locals, 236 introduïdes per mossos d’esquadra i 446 per policies locals. En quant a identificacions se n’han fet 84.577, 17.754 instruïdes per mossos d’esquadra i 66.823 per policies locals.

Pel que fa a les dades delinqüencials de la darrera setmana, i comparada amb el  mateix període de l’any  2019, els delictes baixen un 28,2%. La mitjana era 1.783 diaris i ara estem en 1.279. Els robatoris amb violència i intimidació baixen un 47,8%, els furts baixen un 47,1%, i els robatoris amb força a establiments baixen un 25,7% . 

Sàmper ha alertat però de l’augment de 25’5% de les estafes. “Molta cura i molta alerta en les transaccions electròniques”, ha dit. 

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, que també ha agraït als ciutadans que “9 mesos després continuen aplicant les mesures de restricció i fan un esforç per a complir-les”, ha llençat “un missatge molt clar pels qui poden sentir desànim”, afirmat que “qui fa baixar la corba som els ciutadans complint les mesures. Aquesta carrera d’obstacles qui la pot guanyar som tots complint mesures”.

Delgado ha recordat que arriba el primer cap de setmana amb la restauració oberta i la recuperació de l’oci i la cultura i ha demanat “molta precaució en el compliment de les 5 mesures i sobretot ventilació també a l’àmbit privat; i tot això que puguem fer que es faci amb el grup de la bombolla de convivència”. “De cara a aquest cap de setmana cal mantenir la tensió, no relaxar-nos, no centrar-nos amb què passarà quan arribi la vacuna, tenim molt clar que no podem córrer en la desescalada ni en la desactivació elements d'emergència, pas a pas, hem d’anar per evitar que hi hagi un repunt de casos”, ha afegit.

2  

Imatges

Fotografia de la consellera de Salut i el director del CatSalut

Fotografia de la consellera de Salut i el director del CatSalut 184

Fotografia del conseller d'Interior i el subdirector de Protecció Civil

Fotografia del conseller d'Interior i el subdirector de Protecció Civil 215