• Es compleixen les tres fites dictades per l’ONU: que el 90% de les persones infectades ho sàpiguen; que el 90% d’aquestes estiguin en tractament; i que el 90% d’aquestes últimes tinguin càrrega viral indetectable
  • Continua el descens de nous diagnòstics de VIH a Catalunya: al 2019 es van registrar 471, un 23% menys que al 2018
  • Unes 33.700 persones viuen amb la infecció a Catalunya i la taxa d’incidència és de 6,1 casos per 100.000 habitants
Cartell del Dia Mundial de la Sida 2020
Catalunya ja ha assolit una de les fites marcades per la comunitat internacional en el seu compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. Per a fer realitat aquest objectiu -que forma part de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides-, ONUSIDA va establir que enguany s’havien d’haver complert tres fites: ‘90-90-90’; és a dir, que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

A Catalunya s’ha assolit aquest objectiu, aconseguint les xifres de 91-90-93, i s’està en camí d’aconseguir l’objectiu ‘95-95-95’ marcat pel 2030, el nou repte que concentra bona part dels esforços de la societat mundial. A part, també es treballa per a la definició i consecució d’un quart ‘90’, que tindria a veure amb què les persones amb VIH+ tinguin una bona qualitat de vida.

Continua el descens de noves infeccions
A Catalunya, s’està experimentant un descens en les infeccions per VIH, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), integrat en el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). El nombre de casos diagnosticats ha caigut un 23% en un any: al  2019 es van registrar 471 nous diagnòstics, que representa un 23,2% menys en relació al 2018. La disminució és gradual des de l’any 2010, passant de 871 nous diagnòstics al 2010 a 471 el 2019, el que representa una disminució d’un 45,9%.

Aquesta reducció del nombre de nous diagnòstics del VIH es deu, en part, a una disminució i retard en la declaració, però també reflecteix l’efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals l’any 2015 i de les polítiques preventives en marxa, amb l’augment de l’ús de la profilaxis pre-exposició.

A Catalunya, s’estima que 33.736 persones viuen amb el VIH. Actualment, la taxa d’incidència de la infecció és de 6,1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 87% del total de casos, amb una taxa d’11,04 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1,5 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 35 anys.

Pel que fa a la principal via de transmissió, més de la meitat dels nous diagnòstics van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (61%) i una quarta part (26%) van ser en homes i dones heterosexuals.

D’altra banda, un 9% de les persones infectades encara ho desconeix i el nombre de nous diagnòstics que complien criteris de diagnòstic tardà (36%) ha disminuït un 8% en relació al darrer any.

El VIH i la COVID-19
En general, s’estima que les persones amb VIH que prenen tractament antiretroviral, que tenen un recompte normal de cèl·lules CD4 i una carrega viral indetectable no tindrien més risc de desenvolupar la malaltia greu de la COVID-19 que la població general. Tot i així, i amb la finalitat de minimitzar qualsevol risc per a aquest col·lectiu, s’ha accelerat la implantació de mecanismes innovadors, com la teleassistència, els sistemes de diagnòstic precoç del VIH i altres ITS sense haver de desplaçar-se a un centre sanitari, i l’adaptació dels sistemes de subministrament dels fàrmacs antiretrovirals.

 

La resposta al VIH a Catalunya
A Catalunya es treballa per garantir una atenció de la salut universal i equitativa, també en el cas del VIH, que incorpora la perspectiva de gènere, la promoció de la recerca i la innovació.

Una de les últimes actuacions del Departament de Salut és la implementació del nou tractament per a la prevenció del VIH -l’anomenada profilaxi preexposició (PrEP)- que ja es dispensa a 21 dispositius sanitaris de tot Catalunya i que ja ha beneficiat al voltant de 2.500 persones. Aquest tractament suposa una estratègia de salut pública molt efectiva per a prevenir el VIH en persones amb elevat risc d’infecció.

Aquest tractament és una de les moltes actuacions del PCAVIHV. També destaca el pla per a l’accessibilitat al preservatiu (més de 2 milions distribuïts gratuïtament); la provisió de material divulgatiu adaptat a les noves tecnologies; els programes d’intercanvi de xeringues (1.121.670 xeringues distribuïdes a través de més de 600 agents); el suport tècnic i econòmic a projectes de prevenció desplegats per entitats comunitàries (1.467.070,54 euros a 66 projectes de 32 entitats); o la diversificació de l’oferta per a la realització de la prova de detecció del VIH (17.439 proves realitzades en 12 ONG, 2.469 proves a 127 farmàcies i més de 400.000 proves fetes a la xarxa sanitària).

De fet, la creació del propi PCAVIHV és una mostra de considerar el VIH una prioritat a Catalunya. La seva creació al 2017 va representar un impuls important i va generar el desplegament del Pla d’Acció enfront del VIH i les altres ITS 2016-2020, ambdós aprovats per Acord de Govern. Actualment, el PCAVIHV està liderant la creació del nou Pla d’Acció enfront del VIH i les altres ITS 2021-2025 que ha de permetre avançar cap a la consecució de l’objectiu mundial d’acabar amb la sida l’any 2030.

Un dels eixos d’actuació d’aquest Pla és el d’eliminar l’estigma i la discriminació associada amb el VIH. En aquest sentit, el Departament de Salut, juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família i el Comitè Primer de Desembre, han impulsat la creació del Pacte Social contra la discriminació de les persones amb VIH. Aquest Pacte fixa les bases de l’estratègia per a la resolució de les possibles vulneracions de drets. El Govern també ha eliminat aquest any la infecció pel VIH com a causa mèdica d’exclusió amb caràcter general en l’accés a l’ocupació pública, amb la finalitat d’evitar la discriminació per motius de salut i garantint el dret al treball.

 

Un manifest que compta amb la implicació de més de 130 entitats
Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, que se celebra cada 1 de desembre, aquest any 131 entitats públiques i privades s’han sumat al manifest promogut pel PCAVIHV de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Amb el títol ‘Compartint compromisos i respostes’, el document pretén reforçar la importància del treball conjunt en la resposta al VIH i apel·lar a la responsabilitat compartida per aconseguir una societat més saludable.

El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 38 milions de persones VIH positives al món i 1,7 milions de nous diagnòstics el 2019. A l’Estat espanyol, durant l’any 2018 es van declarar 3.244 nous casos i s’estima que viuen amb el VIH unes 151.387 persones.