• L’ampliació del centre també preveu la incorporació de llits de semicrítics, quiròfans d’urgències i quiròfans d’obstetrícia

La Generalitat de Catalunya ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Calella per ampliar l'Hospital Comarcal de Sant Jaume de Calella. El projecte suposa que el centre sanitari disposi de més de 31.000 metres quadrats d'edifici en total. L'objectiu és incrementar la capacitat, com també els recursos hospitalaris i modernitzar-ne les instal·lacions.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés; l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, han signat el Protocol que compromet les institucions en la realització del projecte. Aquest acord ha de possibilitar que l'Hospital ofereixi les prestacions adequades per satisfer les necessitats d'assistència sanitària de la població del territori dels 30 anys vinents.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, ha destacat que es tracta d’un projecte “molt necessari” que donarà “un servei capdavanter, modern i avançat”. Aragonès ha remarcat que la transformació de l’Hospital Comarcal Sant Jaume “no és un fet aïllat”, sinó que s’emmarca en la voluntat del Govern de “posar al dia el conjunt d’infraestructures del sistema de salut de Catalunya” i persegueix l’objectiu d’aconseguir “més espai, més serveis i una millor accessibilitat” per oferir a la ciutadania una atenció sanitària “des de la proximitat”.

El vicepresident ha recordat que la millora de les infraestructures es fa en paral·lel al reforç de l’atenció primària, que ha qualificat com “la columna vertebral del sistema públic de salut”. En aquest sentit, ha posat en valor la necessitat dels “hospitals de proximitat”, com el de Calella, perquè “són espais molt importants en la vida de tots els seus usuaris i els volem al màxim de dignificats i que siguin el més útils possibles al servei del territori”, ha assegurat. Finalment, Aragonès ha agraït “la feina dels professionals que ens cuiden” i ha posat de relleu que “ara ens toca a nosaltres fer la feina de cuidar-los”.

Per la seva banda, la consellera de Salut ha posat en valor que l’actuació demostra un compromís ferm amb els professionals sanitaris i amb els veïns i veïnes de Calella, de l’Alt Maresme i de la Selva marítima. “Necessitem i volem reforçar el sistema públic de salut de Catalunya i aquesta ampliació suposa defensar l’equitat territorial, disposar de més serveis i més llits. Això és acostar-nos a la gent, cuidar-la, per la COVID-19 i per tot allò de salut que és imprescindible”, ha emfatitzat Vergés abans d’emmarcar el projecte en un conjunt d’altres que feia anys que esperaven ser desencallats, com el de l’hospital Josep Trueta o el de Verge de la Cinta de Tortosa. “Això forma part d’allò en què creiem: reforçar el caràcter públic del sistema de salut, pensar en tot el territori, atenent totes les necessitats, les presents i les futures”, ha conclòs.

Pel director del Servei Català de la Salut, que ha desgranat els eixos més rellevants del projecte, suposarà una millora de la capacitat assistencial, de la mobilitat i de l’accessibilitat i de l’aparcament. “L’obra tindrà un impacte global en els edificis existents i farà que, pràcticament, fem un hospital gairebé nou, compacte”, ha resumit Comella abans d’indicar que suposa “la millor solució i la més racional possible”, per a les demandes dels professionals i per donar-li dècades de projecció i vida a l’espai.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha celebrat que l’actuació pugui satisfer especialment als professionals del centre, als que ha agraït que “sempre han estat al peu del canó”, i ha valorat especialment que l’obra situï la localitat com a referent dins la Regió Sanitària de Girona.

 

Una obra a construir en 5 anys

El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut són els encarregats d'elaborar el projecte de transformació i modernització del centre i de finançar-ne la materialització. L'Ajuntament haurà de fer la cessió gratuïta i sense càrregues del domini del sòl necessari per ubicar la nova construcció, així com les vies d'accés general i mobilitat del recinte hospitalari.

El pressupost per a aquesta obra gira al voltant dels 36 milions d'euros, els quals s'ha de sumar el cost de l'aparcament; es calcula que es realitzarà en 5 anys.

L'ampliació de l'Hospital ocuparà, entre altres espais, l'actual aparcament, que té una capacitat de 140 vehicles. Per solucionar aquesta qüestió, l'Ajuntament s'ha compromès a construir un nou aparcament darrere de Can Saleta, que tindrà una capacitat de 300 vehicles en tres plantes.


Pla funcional de necessitats

El Departament de Salut ha elaborat el Pla funcional del projecte d'ampliació per establir les necessitats d'atenció sanitària tenint en compte l'increment de la població dels pròxims anys.

L'ampliació de l'hospital preveu que dels 148 llits actuals es passi a un màxim de 169 i que s'incorporin llits de semicrítics, d'entre 6 i 8. Pel que fa als quiròfans convencionals, es passarà dels 2 actuals a 5, i es doblen els de cirurgia major ambulatòria, que passaran de 2 a 4. L'ampliació també inclou un quiròfan d'urgències i un d'obstetrícia.

Pel que fa al Servei d'Urgències, en aquests moments hi ha 32 boxs. El Pla funcional preveu passar a tenir fins a 14 boxs de nivell 1 i triatge, i 21 boxs de nivell 2. També es preveu incrementar el nombre de sales de consulta, passant de les 38 actuals a un màxim de 52. L'Hospital de Dia també augmentarà, passant de 6 places actuals a 28. Per últim, pel que fa als recursos d'atenció intermèdia (sociosanitària), passen de 28 llits de convalescència i cures pal·liatives a uns seixanta i de les 18 places d’hospital de dia a una trentena.

L'edifici que ocupa l'Hospital de Calella està compartit amb el CAP i el centre sociosanitari. El centre hospitalari ocupa una superfície de 15.394,91 metres quadrats, el CAP 3.261,92 metres quadrats i el centre sociosanitari 2.154,34 metres quadrats.

Un centre amb orígens al segle XVI

L'origen de l'Hospital Sant Jaume de Calella es remunta al segle XVI. Des d'aleshores s'han fet nombroses modificacions fins a arribar a l'any 1990, en què es va inaugurar el centre tal com es coneix actualment. Ofereix atenció a una població de referència de més de 118.173 persones de l'Alt Maresme i hi treballen un total de 813 professionals.

Està gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, una organització sanitària pública creada l'any 2001 que té com a finalitat oferir serveis d'atenció sanitària, social i a la dependència a l'Alt Maresme i la Selva marítima. Compta amb 3 nivells assistencials (atenció hospitalària, primària i sociosanitària), amb un total de més de 1.800 persones (personal assistencial i no assistencial), que tenen com a missió donar una resposta eficient a les necessitats de salut de la ciutadania.

Actualment, des d'aquesta organització es gestionen tres de les set àrees bàsiques de salut que hi ha al territori (Calella, Malgrat-Palafolls i Lloret de Mar-Tossa); dos hospitals (Hospital Sant Jaume de Calella i Hospital Comarcal de la Selva); tres centres sociosanitaris (Calella, Blanes i Lloret), i tres centres de rehabilitació. La Corporació representa el 22% del total de la Regió Sanitària Girona (843.268 persones) a la qual pertany.

Més informació:
- Video mut amb imatges de recurs de l'acte de presentació, descarregable a https://we.tl/t-hk6nNBZ5ow
- Fotos i presentació del projecte, descarregables a https://we.tl/t-vxgM6MbFMA