El Govern reclama que l’Estat es comprometi a, un cop arribats a la majoria d’edat, aquests joves tinguin permís de residència i treball i no quedin en situació de vulnerabilitat

Treball, Afers Socials i Famílies recorda que, juntament amb altres regions europees, el Govern va subscriure la proposta SHARE per establir mecanismes per compartir amb responsabilitat i d'una manera sistematitzada el deure de solidaritat dels migrants en base als valors i ideals europeus que no ha tingut resposta per part de l’Estat.

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència oferirà 40 places al sistema català de protecció a la infància per a adolescents i joves emigrats sols arribats a les Canàries les darreres setmanes. Amb aquesta proposta, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies vol contribuir en la resposta a l’emergència migratòria de les Illes Canàries i sobretot a garantir els drets de les persones emigrades, especialment dels adolescents sense referents familiars al país.

El Departament ha fet aquest oferiment a l’Estat després d’estudiar la situació dels centres del sistema de protecció i valorar de quins recursos disposa per assegurar una bona acollida i inclusió dels joves. Tanmateix, el Govern reclama a l’Estat que garanteixi que a tots els adolescents i joves migrats sols que arribin a Catalunya tinguin una possibilitat real d’inclusió social i autonomia personal un cop arribin a la majoria d’edat, a partir d’un permís de treball i residència.

En aquest sentit, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha remarcat que “no es tracta només d’oferir una plaça en un centre amb un equip educatiu de referència, sinó que garantim, tal com fem amb tots els infants i adolescents atesos al sistema de protecció, una xarxa de recursos al territori que en facilitin la inclusió, la formació, la inserció laboral i els lligams amb el municipi... eines clau en el procés d’acollida i arrelament”.

El Homrani ha afegit que “aquests joves que vinguin de Canàries han de tenir permís de residència i de treball quan facin 18 anys. De fet, aquesta exigència que fem a l’Estat ha de ser per a tots els joves que han passat pel sistema de protecció perquè no caiguin en la vulnerabilitat amb la majoria d’edat.”

La distribució de les 40 places es farà per tot el territori, responent a l’estratègia que ha dut a terme el Departament els darrers anys i que ha permès dissenyar un sistema d’acollida arreu del país que garanteix una distribució equitativa capaç de facilitar la inclusió dels joves atesos.

Igualment, el Govern demana la convocatòria immediata d’una Conferència Sectorial de Migracions en la que s’adopti la proposta SHARE, presentada per Catalunya, les Illes Canàries, Navarra, Euskadi, Melilla, la Communauté d'Agglomération Pays Basque, Attica, i Nouvelle Aquitània, que serveixi per establir mecanismes concrets per compartir amb responsabilitat i d'una manera sistematitzada el deure de solidaritat dels migrants en base als valors i ideals europeus. Segons el Govern català, la proposta SHARE, que no ha rebut resposta per part de l’Estat, hauria de ser la base per solucionar la situació del col·lapse a Canàries i, sempre, garantint la possibilitat real d’inclusió social i autonomia personal.

Així mateix, s’insta a l’Estat a obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i immigrades entre Àfrica i Europa a partir de fer efectius els compromisos de re assentament per a persones refugiades i vies de migració legal i segura. Per a fer-les efectives, Catalunya s’ofereix una vegada més a col·laborar en la seva implementació.

 

joves emigrats sols

Joves emigrats sols a Catalunya

La darrera dècada, Catalunya ha estat un dels territoris que ha tingut més arribades d’adolescents i joves emigrats sols. Concretament entre 2017 i 2020 el sistema de protecció a la infància ha atès més de 8.000 joves. Treball, Afers Socials i Famílies ha fet front a aquest repte de país posant en marxa nous recursos i equips professionals de la mà de les entitats d’infància per a garantir-ne l’atenció i el benestar. En aquest sentit, el gener de 2019, el Departament va presentar l’estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels infants i joves emigrats sols. Més d’un centenar de professionals, entre representants d’altres departaments, món local, col·legis professionals, sindicats i entitats, van participar en el disseny del document, que ha fixat les línies estratègiques i les accions en aquest àmbit.

Actualment el sistema català de protecció a la infància atén 5.300 joves emigrats sols. Més de la meitat d’aquests joves, un 64%, són majors d’edat i segueixen atesos en recursos de la DGAIA, ja sigui ocupant una plaça en centres per a menors d’edat o bé amb els programes i serveis que ofereix l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat.