• Els programes estan dirigits a personal d’infermeria i medicina, gestors/es COVID, referents escoles, fisioterapeutes i d’altres perfils sanitaris
  • A les formacions hi col·laboren gran nombre d’experts de l’àmbit sanitari i organismes com associacions, col·legis professionals, patronals o Universitats
  • Gairebé 5.000 infermeres i infermers s’han format per a poder treballar a la campanya de vacunació contra la COVID-19
Imatge d'una formació pràctica de vacunació.

Prop de 20.000 professionals sanitaris i perfils que treballen en àmbits de salut s’han format en els diferents cursos impulsats pel Departament de Salut per fer front a la pandèmia de la COVID-19. Les formacions han facilitat i promogut el coneixement per a la promoció de la salut, el tractament i el maneig dels malalts de COVID-19, així com formar nous perfils assistencials.

Potenciar els coneixements específics sobre com atendre la ciutadania infectada i, en concret, als pacients que presenten clíniques més greus a causa de la COVID-19 han estat un dels objectius més prioritaris a l’hora de treballar i executar les formacions. “Des del CatSalut hem promogut diversos plans formatius a gran escala per a promoure una pràctica assistencial el màxim de segura possible en el pacient amb coronavirus”, remarca Sara Manjón, directora de l’Àrea d’Organitzacions i Professionals del Servei Català de la Salut.

Alguns programes formatius han estat realitzats totalment online i d’altres a través de metodologia blended (combinació de capacitació online i presencial). Els mòduls i/o sessions formatives online han estat liderades per experts i s’han realitzat pràctiques presencials supervisades.

Les formacions estan adreçades a gestores i gestors COVID, referents d’escoles de COVID, abreviats com RECO, administratives i administratius, fisioterapeutes, personal d’infermeria, personal de medicina, i altres col·lectius sanitaris.

 

Campanya de vacunació COVID-19

Aquests dies, el Departament de Salut en coordinació amb el Servei Català de la Salut i l’ICS, està promovent un gran nombre de formacions per a personal d’infermeria i administratius i administratives destinades als equips mòbils de vacunació. Fins a la data, hi ha prop de 5.000 infermeres i infermers i més de 1.000 administratives i administratius formats per a poder treballar a la campanya de vacunació COVID-19.

 

Maneig de malalt crític i semicrític

Un ventall de gairebé 2.000 persones de diversos perfils sanitaris, majoritàriament tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAI) i infermers, han realitzat entre els mesos de novembre i desembre un programa online per a rebre un coneixement bàsic del tractament de pacients amb COVID-19. La proposta formativa ha estat liderada per la European Society of Intensive Care Medicine (ESICM).

En paral·lel, i havent participat prèviament en la formació anterior, el  Servei Català de la Salut va posar a disposició pels col·lectius d’infermeria i medicina dos programes formatius més: el primer sobre el maneig del malalt semicrític i crític i el segon d’habilitats pedagògiques per a instruir en el maneig de pacient crític i semicrític. La primera, que ha estat iniciada al mes de desembre i en marxa fins el mes de març, compta amb la participació de més de 1.000 usuaris matriculats, un número creixent diàriament. L’execució del curs s’ha realitzat usant una plataforma formativa i els laboratoris de simulació de la Facultat de Medicina de la UB. “Es tracta d’anar un pas més enllà, ja que ens dirigim preferentment a aquells i aquelles professionals que a causa de la crisi sanitària han d’adquirir un nou rol i tenir cura de pacients crítics i semicrítics dins o fora de les unitats especialitzades”, explica Anna González, gerent de Professionals del Servei Català de la Salut.

Al mes de febrer està prevista una formació per ser formadora i formador. Es dirigirà a 64 professionals que han participat en la sessió anterior. Aquesta pretén donar les eines pedagògiques necessàries perquè els puguin convertir-se en formadores i formadors d’altres professionals a fi de fer arribar el coneixement en el maneig del pacient crític i semicrític per COVID-19 a tot el territori.

 

Acreditació de Fisioterapeutes per PCR i test d’antígens

El CatSalut, amb col·laboració amb l’ICS i el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, també han realitzat un procés per a capacitar i acreditar fisioterapeutes per a la realització de tests naso-faringis de diagnosi de la COVID-19, en concret PCR i tests d’antígens. Aproximadament 1.300 professionals s’han inscrit a la formació i, actualment, més de 431 han estat certificats i posats a disposició del servei sanitari públic.

 

Nous rols: Gestors COVID RECO (Referent Covid Escola)

Entre els mesos de juliol a desembre s’han promogut 9 sessions a gestores i gestors COVID,  amb una mitjana d’assistència de 800 persones a cada sessió. També s’han realitzat tres formacions per a RECO (Referent Covid Escola), amb una assistència mitjana de 400 professionals per formació.