• El conseller Sàmper lamenta les accions minoritàries que han tingut lloc a Pallejà i Matadepera i agraeix a la ciutadania l’alt grau de compliment de les mesures restrictives
Fotografia de Vergés i Mendioroz en roda de premsa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha alertat avui en roda de premsa de l’elevada pressió assistencial arran de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i ha demanat un esforç més al conjunt de la societat per frenar la corba ascendent. “Necessitem aturar el creixement i començar a baixar les xifres de la pandèmia que són molt altes. És del tot necessària aquesta pròrroga de les mesures anti-Covid una setmana més”.

Per la seva part, el coordinador de la Unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendiroroz, ha subratllat que “comencem a veure un lleuger descens dels contagis de Covid-19 i que la taxa de positivitat també baixa, però que encara queda molt per poder parlar d'una relativa estabilitat”. En aquest sentit, ha remarcat que “la pressió assistencial és molt elevada” i que en les properes setmanes “l'augment dels ingressos continuarà” i ha indicat que en aquesta tercera onada, veu probable superar els 4.000 pacients ingressats als hospitals catalans a causa del coronavirus i les 700 persones a les UCI.

També s’ha mostrat preocupat per la situació de la pandèmia a diferents punts del país, especialment a l'Hospitalet de Llobregat, Castelldefels, Cornellà i Amposta. També ha alertat que augmenten els casos a ciutats com Figueres, Olot, Sant Cugat i Badalona.

Mentrestant, s’avança en la vacunació. La consellera de Salut ha explicat que ja s’ha administrat la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a pràcticament la totalitat de residències del país, exceptuant algunes residències vermelles que han tingut brots i que han hagut d’ajornar unes dies la vacunació. I paral·lelament, aquest cap de setmana ja s’ha començat a administrar la segona dosi en residències de Catalunya. La primera injecció va tenir lloc, ahir a la Residència Nostra Senyora de Ribera de La Pobla de Segur, on van rebre la segona dosi 59 residents i 21 treballadors.

Vergés també ha indicat que s’estan seguint les previsions i gairebé ja s’han administrat 145.000 dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya. “No en podem posar més perquè no en tenim més" ha afirmat Vergés, que alhora ha demanat a l’Estat més vacunes i rapidesa: "Catalunya està preparada per vacunar. Demanem a l'Estat espanyol que faci tot el que li pertoca per tenir a disposició les dosis de vacunes per poder vacunar més i ràpid”.

La titular de Salut també ha explicat que aquesta setmana per una incidència arribaran la meitat de les vacunes Pfizer/BioNTech, unes 28.400 dosis. I en aquest sentit, ha anunciat que “es prioritzarà administrar la segona dosi i fer una reserva per la setmana que ve” per tal que no es trenqui la cadena d’immunització entre la primera i la segona dosi. També es prioritzaran les residències on no s'ha pogut vacunar abans.

Paral·lelament, ha assenyalat que aquest cap de setmana, s’ha començat a administrar les 5.800 dosis de vacuna Moderna a l’Hospital Sant Joan de Déu, de Mataró i d’Amposta.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció agraïnt a la ciutadania “l’alt grau de compliment de les mesures restrictives de drets fonamentals que el Govern ha hagut de prendre”. Sàmper ha destacat que “malgrat el compliment generalitzat, hi ha algunes excepcions com les que han tingut lloc aquest cap de setmana a Pallejà i Matadepera on s’han produït accions negacionistes contra les mesures restrictives provocant lesions a agents de l’autoritat”.  

El conseller ha agraït també la feina de Mossos d’Esquadra i Policies locals al territori i ha posat en valor que en el cas dels incidents de Pallejà van ser els mateixos pares qui van fer que els seus fills menors a l’endemà compareixessin a la comissaria per reconeìxer l’autoria de les accions. “No hi ha millor exemple, aquesta minoria no pot fer oblidar l’alt grau de compliment de la majoria”, ha insistit.

Respecte a intervencions dels Mossos d'Esquadra, el conseller ha informat que “aquesta passada nit s’han denunciat 103 infraccions per saltar-se el confinament nocturn i 52 infraccions per mobilitat. No hi ha cap detingut per incompliment de les mesures ni cap fet rellevant en horari de confinament nocturn”.

El total acumulat d’actes aixecades corresponent a aquest diumenge 17 de gener és de 1393 (938 corresponents a Mossos i 455 a Policies Locals). Des de l’11 de gener, l’acumulat arriba a 5.762, (amb 3.220 actes corresponents a Mossos d’Esquadra i 2.542 a Policies Locals).

Pel que fa referència a les inspeccions i sancions imposades a locals comercials o de restauració, el conseller ha confirmat que “cal destacar que els patrullatges i inspeccions fan veure un compliment enorme del conjunt del sector”. Ahir diumenge, segons ha informat el comissari Joan Carles Molinero, es van aixecar  26 actes (10 corresponents a Mossos d’Esquadra i 16 a Policies Locals) i l’acumulat del 11 al 17 de Gener, és de 278 actes (80 corresponents a Mossos d’Esquadra i 198 a Policies Locals). 

Pel que fa a les infraccions de la mobilitat municipal, ahir diumenge 17, es van acumular  478 actes (328 aixecades per Mossos d’Esquadra  i 150 per Policies Locals). El total general acumulat de l’11 al 17 de Gener és de 1.827 entre Mossos d’Esquadra (1.235) i Policies Locals (592).

Sàmper ha posat en valor els controls que s’han dut a terme aquest cap de setmana especialment per part de Mossos d’Esquadra amb Policies Locals de Roquetes, Tortosa, i la Guàrdia Civil al Parc Natural dels Ports i la serra de Llaberia, de persones que volien accedir a la zona per veure la neu, trencant el confinament municipal. “A manca que la Guàrdia Civil ens faciliti les seves dades: dels  278 vehicles controlats, es van detectar 14 infraccions, per tant, un gran compliment, una vegada més, per part de la ciutadania catalana”, ha dit.

Pel que fa a les dades de mobilitat,  el titular d’Interior ha explicat que divendres 15 de gener,  si tenim en compte entrada i sortida de Barcelona, hi va haver un augment del 19% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 18% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal (2 d’octubre de 2020). 

Dissabte 16 de gener, sumant l’entrada i la sortida de Barcelona, hi va haver un augment del 26% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 67% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal (3 d’octubre de 2020).

Diumenge 17 de gener, hi va haver un augment del 10% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 73% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal (4 d’octubre de 2020).

Avui dilluns 18 de gener, amb dades de fins a les 10.00h, han circulat 106.343 vehicles d’entrada a Barcelona i 127.306 vehicles de sortida. Hi ha hagut un augment del 2% de vehicles respecte la setmana anterior i una reducció del 7% respecte de la setmana prèvia al confinament municipal (5 d’octubre de 2020).

Per la seva part, el comissari Joan Carles Molinero, ha detallat que “el cos del Mossos d’Esquadra, juntament als les policies locals van aixecar diumenge unes 1.400 actes en diverses activitats que es van produir arreu del país, especialment festes de caràcter il·legal que incomplien de forma clara les mesures de confinament i de mobilitat”.

El comissari ha destacat algunes intervencions dutes a terme com la que va fer a Pallejà una patrulla de la policia local de la població quan un grup estava movent i cremant contenidors i van requerir el suport dels Mossos d’Esquadra que van ser rebuts de forma violenta i molt agressiva amb el llançament de pedres i elements contundents tant en el vehicle com en el binomi policial. L’actuació va acabar amb 4 persones detingudes, dos persones majors d’edat en el mateix moment i dues menors d’edat que van presentar-se a comissaria l’endemà acompanyades pels seus pares. també es van aixecar actes a totes les persones que van poder ser identificades. 

Molinero ha informat que també el mateix dissabte, hi va haver una intervenció de la policia local en una festa multitudinària a Matadepera. “La patrulla també va ser rebuda de manera hostil i es van produir lesions a alguns agents que van requerir una primera atenció sanitària en un centre hospitalari. Diverses dotacions del Cos de Mossos d’Esquadra van donar recolzament,  es va identificar i aixecar acte a totes les persones de la festa i es van detenir les dues persones que van produir les lesions als agents”, ha dit. En aquestes dues intervencions, Mossos d’Esquadra estan instruït totes les diligències ampliatòries necessàries i no es descartes noves detencions. 

Molinero ha nomenat altres incidents d’aquest cap de setmana com la festa il·legal en una nau de Mataró on es van identificar i sancionar 40 persones que incomplien les mesures i una festa en una masia de Sant Feliu de Guíxols amb 30 persones. Diumenge, a la ciutat de Barcelona van ser denunciades les persones que estaven celebrant un partit de futbol al districte de Sant Martí amb els corresponents àrbitres, una activitat que tampoc està permesa. També a Barcelona, a Ciutat Vella i l’Eixample, hi ha hagut la intervenció de les persones que celebraven festes il·legals, en una de les quals hi havia un centenar de persones.