• Ponsa: “Hem posat la llengua al centre de la commemoració de l' Any Badia i Margarit”
  • L’Any Badia i Margarit ha estat comissariat per Carles Duarte i Montserrat, que ha agraït la tasca de les institucions en la commemoració
Foto

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha clos aquest dilluns a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) l’Any Badia, la commemoració de Govern en homenatge a l’il·lustre filòleg, que fou també primer rector democràtic de la Universitat de Barcelona. Ponsa ha afirmat en el seu parlament que “hem posat la llengua al centre de la commemoració” i ha subratllat la figura filològica de Badia dient que "creiem fermament en la feina dels filòlegs, lingüistes i professionals que es dediquen a l'estudi i la difusió de la llengua, fent que persones de països d'arreu s'interessin pel català". 

Per la seva banda, el comissari de l’Any Badia, Carles Duarte, ha destacat en la seva intervenció la implicació de diverses institucions i la riquesa que això ha comportat per a la commemoració.  En l’acte, que ha tingut lloc a l’IEC, també hi ha intervingut el president de l’IEC, Joandomènec Ros, un dels fills del doctor Badia i Margarit, Toni Badia, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia.  Hi han assistit la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Teresa Cabré, entre d’altres personalitats.

L’Any Badia, que ha estat coordinat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha comptat amb nombroses activitats malgrat les restriccions derivades de la pandèmia i els confinaments. Es va obrir amb uns vídeos divulgatius de l’obra de Badia, la sèrie #TestimonisBadiaiMargarit, a càrrec de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Catalans, les exposicions “Badia i Margarit, 100 anys" de la Universitat de Barcelona, “Antoni M. Badia i Margarit, el lingüista optimista” a la Universitat Autònoma de Barcelona, “Romania Amica. Badia i Margarit i la internacionalització del català” de la Biblioteca de Catalunya i les de la Biblioteca d’Igualada i l’Institut Badia i Margarit d’Igualada.

En el marc de l’Any Badia també s’han organitzat conferències a càrrec del comissari, Carles Duarte, i jornades commemoratives organitzades per l’IEC. El Centre de Documentació de Política Lingüística també ha preparat una selecció bibliogràfica de publicacions i articles sobre els textos i estudis de Badia i Margarit. Tots els actes es poden consultar al web Any Badia i Margarit de la Direcció General de Política Lingüística.

L’obra de Badia i Margarit com a lingüista va tenir un gran impacte en la societat catalana. Va ser el responsable de l’àrea de lingüística a la Gran enciclopèdia catalana i va produir més de sis-centes obres sobre morfologia, sintaxi, fonètica i semàntica. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans, en va presidir la Secció Filològica i va impulsar l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i el Grup Català de Sociolingüística.

Entre els seus treballs més destacats hi ha Llengua i cultura als Països Catalans, La llengua dels barcelonins i Gramàtica de la llengua catalana. Per les seves valuoses aportacions, va ser mereixedor de premis tan rellevants com la Creu de Sant Jordi, el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

2  

Imatges

Foto de l'acte

Foto de l'acte 90

Foto de grup

Foto de grup 113