Fotografia

El conseller d'Educació destaca l'experiència de les escoles rurals: "Molts dels projectes d'innovació educativa de Catalunya han nascut a les escoles rurals"

query_builder   5 febrer 2021 14:44

event_note Nota de premsa

El conseller d'Educació destaca l'experiència de les escoles rurals: "Molts dels projectes d'innovació educativa de Catalunya han nascut a les escoles rurals"

  • El titular d’Educació ha visitat l’escola rural Els Castanyers de Viladrau, i l’Institut escola Mossèn Cinto de Folgueroles
Fotografia Viladrau

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha visitat avui dos centres educatius de la comarca d’Osona, concretament de les poblacions de Viladrau i Folgueroles. Durant la visita, ha posat en valor la importància de les escoles rurals de Catalunya com a transmissores de la seva experiència i com a font d’innovació educativa: “L’experiència de les ZER és de més de 30 anys i és absolutament positiva. Ha permès mantenir l’escola en zones rurals, i que sense aquesta fórmula, les escoles de molt pobles s’haguessin tancat. Molts dels projectes d’innovació de les escoles de Catalunya han nascut a les escoles rurals, gràcies a la tasca dels mestres i sobretot les mestres d’aquests centres”.

Josep Bargalló ha explicat que les zones escolars rurals han d’afrontar nous reptes,  i que després de 30 anys, “s’ha de donar una nova ullada al sistema d’organització de les ZER, perquè ha canviat la demografia, ha canviat el transport, la manera de comunicar-nos. Aquesta ullada que estem fent en cap cas no plantejarà anar enrere, al contrari. La voluntat és no tancar cap escola rural i obrir-ne algunes de les que estaven tancades”.

En primer lloc, el conseller ha arribat a l’Ajuntament de Viladrau on l’ha rebut l’alcaldessa Noemi Bastias, amb qui ha mantingut una reunió. En acabar, s’ha desplaçat a l’Escola Els Castanyers ha tingut una trobada al pati amb l’equip directiu del centre.

Els Castanyers és una escola rural que forma part de la Zona escolar rural (ZER) Guilleries. Té 90 alumnes matriculats d’infantil i primària i participa en diferents projectes pedagògics, molts d’ells relacionats amb l’entorn natural del Montseny on està ubicat el centre. Per exemple, el projecte Montseny o el projecte Rius – per analitzar l’aigua dels rius i del seu entorn-.També forma part de programes del Departament d’Educació, com ara la Xarxa de competències bàsiques, Apadrinem el nostre patrimoni o l’Impuls a la lectura.

Fotografia Folgueroles

El conseller Bargalló ha destacat que Els Castanyers “és una escola que està implicada amb molts projectes educatius europeus i que forma part d’una xarxa continental europea que té el seu context, fet que demostra que l’escola rural catalana és una escola transformadora”.

Posteriorment, el titular d’Educació s’ha desplaçat a Folgueroles i ha visitat l’Institut escola Mossèn Cinto, conjuntament amb l’alcalde Xavier Roviró. Al pati del centre, el conseller i l’alcalde s’han reunit amb l’equip directiu. El centre, constituït com a institut escola aquest curs 2020-2021, té una matrícula de 253 alumnes entre P3 i 1r d’ESO, i el curs que ve oferirà el 2n curs de secundària obligatòria. El centre forma part de la Xarxa de competències bàsiques i desenvolupa projectes com el Pla lector.

 

5 de febrer de 2021

 

 

2  

Imatges

Fotografia Folgueroles

Fotografia Folgueroles 183

Fotografia Viladrau

Fotografia Viladrau 299

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined