cooperatives

El Govern destina 13 milions al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries

query_builder   23 febrer 2021 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern destina 13 milions al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries

El Govern ha aprovat autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a realitzar despeses amb càrrec a pressupostos de diversos exercicis per un import total de 13 milions  d’euros per atendre la convocatòria 2021 d’ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, segons el detall següent:

 

Any

Import

2021

5.000.000€

2022

4.500.000€

2023

3.500.000€

TOTAL

13.000.000€

 

Així, des del Govern i a través del DARP, es reforça el ferm compromís en la continuïtat i la competitivitat de les cooperatives agràries, i més en condicions d’excepcional dificultat de l’economia arran de la pandèmia

 

El fons aprovats avui permetran al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posar a disposició del món cooperatiu agrari 7 milions d’euros per a enguany. Aquesta és una aposta clara de continuïtat que s’està realitzant des de l’any 2017 i que dona un marc estable fins l’any 2023 per poder realitzar tots els projectes de millora de la competitivitat que calguin al sector agroalimentari.

 

Concretament, per a l’anualitat 2021, es podrà fer una despesa de 5 milions d’euros més 2 milions d'euros que ja estan concedits de la convocatòria de 2019. El compromís per a l’any 2022 serà de 4,5 milions i, per a l’any 2023, de 3,5 milions, com consta en l’Acord aprovat avui.

 

Davant de la forta baixada de l’activitat econòmica a causa dels efectes de la pandèmia i de les mesures adoptades per fer-hi front, el Govern és conscient que cal inversió pública per engegar projectes que dinamitzin la producció de béns i serveis. Precisament, el Programa de millora de la competitivitat de les cooperatives agràries és una eina preparada per reactivar l’activitat econòmica en el territori.

 

Aquesta és una oportunitat per a tirar endavant ràpidament una mesura amb un impacte econòmic i social en el territori que no només arriba al sector agroalimentari, sinó també als proveïdors de béns i serveis. A més, els projectes subvencionats són innovadors i contribueixen a no quedar enrere en la revolució tecnològica que s’està accelerant amb la crisi de la Covid-19.


 

Un programa de millora amb cinc línies de suport

 

El Programa de millora de la competitivitat de les cooperatives agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) preveu la publicació anual de l’Ordre d’ajuts per fomentar la intercooperació i la concentració de les cooperatives agràries i les entitats associatives agràries. Les línies de suport per a les actuacions a dur a terme per les cooperatives es concreten en 5 línies d’ajut: les despeses pels processos d’integració cooperativa, els serveis de consultoria externa, la participació en fires comercials, les inversions relacionades amb la transformació i la comercialització de productes agrícoles, i la contractació de personal qualificat.

 

El Programa de millora de la competitivitat de les cooperatives constitueix un potent instrument de la política agrària de la Generalitat de Catalunya per a contribuir al desenvolupament del sector agroalimentari. El cooperativisme permet assolir una massa crítica mínima necessària per fer rendibles les inversions per a la millora de la transformació i la comercialització dels productes agraris. Tot això en un mercat transparent i amb la introducció de noves tecnologies i la millora de la gestió en el sector agroalimentari.

 

Davant de la situació generada per la pandèmia, el cooperativisme agrari ha observat que s’obre una oportunitat perquè les cooperatives puguin guanyar prestigi i valor davant del consumidor que tria productes de proximitat i de qualitat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined