• L’acte s’ha emmarcat dins la campanya d’enguany “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”
  • La concentració, a més dels representants institucionals, ha comptat amb la participació de treballadores i treballadors de les tres institucions organitzadores
Imatge del Dia internacional de les Dones 2021

Aquest migdia, amb motiu del Dia internacional de les Dones, la Generalitat de Catalunya a Girona, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, han organitzat un acte conjunt de petit format per commemorar el 8 de març.

La commemoració institucional ha consistit en la lectura del manifest del Dia internacional de les Dones, al Pati de les Magnòlies de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona. L’acte ha comptat amb la presència del delegat del Govern a Girona, Pere Vila; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig; com a representants de les tres institucions organitzadores. A la concentració també hi han participat altres representants polítics, així com treballadores i treballadors de les diferents institucions.

La coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, ha estat l’encarregada de llegir la declaració institucional, on s’ha remarcat la falta de corresponsabilitat en la distribució dels usos del temps: “Les dones continuem dedicant entre dos i tres cops més de temps a les tasques domèstiques i de cura, i això va en detriment de la nostra carrera professional i del nostre temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la nostra salut i el nostre benestar”.

El delegat del Govern, Pere Vila, ha ressaltat “Només una societat corresponsable pot esdevenir una societat igualitària i en aquest aspecte, encara tenim molta feina per fer. Des de les institucions hem de seguir impulsant polítiques d’igualtat de gènere, continuar treballant per erradicar les violències masclistes i promoure una educació, uns valors i uns models igualitaris, que ens facin avançar cap a una societat més justa on la igualtat d’oportunitats entre dones i homes sigui real”.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, ha recordat “La pandèmia ha fet aflorar la pitjor cara d’una societat encara patriarcal en què les obligacions familiars recauen majoritàriament sobre les dones. I la pobresa femenina és crua, ben real i significativa també a les nostres comarques. Per això, més que mai, reafirmem el compromís de la Diputació de Girona i Dipsalut de seguir fomentant les polítiques d’igualtat de gènere per transformar la realitat i construir una societat més justa.”

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat “Hem avançat, però encara ens queda molt camí per recórrer per aconseguir unes condicions d’igualtat reals en tots els sentits, i també per incorporar aquesta forma diferent que tenim les dones a l’hora de gestionar. Des de l’Ajuntament de Girona estem treballant per implementar noves mesures, tant internament com externament, perquè estem convençuts que d’aquesta manera podrem millorar la nostra societat”.

El manifest del Dia Internacional de les Dones d’enguany també fa referència a l’augment del 24,5% de les trucades al servei d’atenció a dones en situació de violència masclista, respecte al 2019. Sobretot, durant els mesos de confinament i desescalada, entre abril i juny, quan es van registrar el 35,2% de les trucades de tot el 2020 a la línia 900900120.

1  

Imatges

Imatge del Dia internacional de les Dones 2021

Imatge del Dia internacional de les Dones 2021 3333

1  

Fitxers adjunts

Manifest Dia Internacional de les Dones 2021

Manifest Dia Internacional de les Dones 2021
PDF | 331