• Josep Bargalló: “El pla és l'eina més potent de la que mai s’ha dotat el Departament d'Educació per combatre aquesta xacra
  • S’ha creat la Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV) per gestionar tots els casos de manera coordinada
  • Es posarà a l’abast de l’alumnat i de tota la comunitat educativa una web/app per comunicar situacions de violència
  • El pla compta amb un pressupost de prop de 35M€ que es desplegarà fins al 2026
  • Preveu poder exercir l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus a infants o adolescents i personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu
RdP PLELV

El Departament d’Educació ha posat en marxa el Pla Les Escoles Lliures de Violències (LELV) per erradicar tot tipus de violències als centres educatius. Aquest matí l’han presentat en roda de premsa el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich. El conseller Bargalló ha declarat que “el pla és l'eina més potent de la que mai s’ha dotat el Departament d'Educació per combatre aquesta xacra". Ha afegit que “no valen excuses, no podem mirar cap a una altra banda, no hem de supeditar una suposada i inexistent solidaritat entre membres de la comunitat educativa a l’acció contundent i a l’acompanyament de la víctima”.

El titular d’Educació ha recordat que aquest pla “era una de les fites de legislatura” i ha reivindicat el lema d’escoles segures per aquest àmbit. Ha explicat que ara en plena afectació pel coronavirus hem fet conegut aquest lema, que “ara s’associa a la lluita contra la pandèmia, però que no només és un lema sanitari, sinó que és un lema per sempre: les escoles han de ser segures pel nostre alumnat, no només en matèria sanitària sinó també en la lluita contra les violències, les escoles segures sempre i per a tot”.

El pla LELV, adreçat a tots els centres públics i privats, té com a principal objecte la prevenció, intervenció i seguiment de les situacions de violència que afecten a l’alumnat. En aquest sentit, posa l’alumnat i el seu benestar al centre de les actuacions per garantir la protecció i l’interès superior del menor. També proposa un canvi de paradigma: distingir l’àmbit de la convivència i el conflicte de les violències. El pla compta amb un pressupost de 34,74M€ que es desplegarà fins al 2026.

Bargalló ha manifestat que el pla LELV “suposa un canvi transcendental perquè canvia de paradigma, per la seva voluntat radical d’intervenció”. A més a més, ha destacat, “aquest pla vol acabar amb la invisibilitat, amb els silencis, amb l’endogàmia, vol acabar amb la por de la víctima que no se sent acompanyada i no denuncia”.  “Aquest pla neix d’una voluntat decidida i inquebrantable, no hi ha d’haver violències en el centre, hem de posar tot el sistema educatiu al voltant de la víctima”, ha remarcat el conseller.

PLELV 2

Violències que es persegueixen

Tal com ha explicat Maite Aymerich, pel que fa al tipus de violències que es persegueixen a través del pla són situacions de maltractament a la infància i adolescència, negligència, violència sexual o abusos sexuals, assetjament entre iguals a l’escola, ciberviolències, conductes d’odi i discriminació, violència masclista i LGBTIfòbia. La directora general ha destacat que “pretenem prevenir aquestes situacions de violència, garantir l'eficàcia de les mesures de detecció, prevenció, denúncia i actuació per tal de combatre-les, i reconèixer les víctimes, protegir-les, oferir una atenció especialitzada i reparar els danys que hagin pogut patir”.

Els principals objectius que persegueix aquest pla són:

  • Prevenir la violència.
  • Garantir l’eficàcia de les mesures de prevenció, detecció i denúncia.
  • Reconèixer les víctimes, protegir-les, oferir-los atenció especialitzada per a la reparació dels danys causats.
  • Evitar la doble victimització.
  • Garantir el suport jurídic i acompanyament institucional​.
  • Contundència envers els agressors i encobridors/es.
  • Exercir l’acció popular en els procediments penals (art. 91 Llei 14/2020) per maltractaments físics o sexuals greus a infants o adolescents i personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu.

 

Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència

 El Departament d’Educació ha creat la USAV per gestionar tots els casos que arribin i coordinar-ne l’abordatge garantint una actuació sense demora i l’escolta activa a les víctimes. Aquesta unitat durà a terme una atenció telefònica i presencial de les demandes d’informació i d’orientació en matèria de maltractaments infantils i adolescents en els centres educatius, i també farà funcions d’assessorament i intervenció en els casos amb coordinació amb les persones referents del pla. Bargalló ha subratllat que “aquesta unitat, que tindrà una actuació proactiva des del primer moment, escoltarà a les víctimes, acompanyarà les direccions dels centres educatius en la gestió dels casos i serà la responsable que les actuacions siguin coordinades, que es facin amb assessorament i que arribin fins al final”.

La USAV treballarà de manera coordinada amb la línia d’atenció a la infància (116 111) de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA). També es treballarà coordinadament amb la direcció general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Institut Català de les Dones.

 

Impuls d’una web/app

El Departament ha dissenyat un nou canal de comunicació i denúncia propi i directe, una web/app, per facilitar la comunicació a les víctimes i atendre totes les situacions de violència. Anirà adreçada tant a l’alumnat com a tota la comunitat educativa, amb l’objectiu de donar veu a les persones afectades garantint la confidencialitat i iniciant la intervenció específica. La web/app estarà disponible tots els dies de la setmana i serà l’equip de professionals de l’USAV qui donarà resposta a les demandes rebudes.

La tutoria i les persones referents de confiança també són un element clau en la comunicació dins del pla LELV. Les persones de referència han de comptar doncs amb formació especialitzada en perspectiva de gènere i en detecció de violències masclistes. És per això que el pla preveu formar al personal docent, personal d’administració i serveis i personal d’atenció educativa i a altres membres de la comunitat educativa per tal de transformar i millorar la detecció i l’acompanyament en les situacions de violència.

 

Pla formatiu de 3 anys

El pla formatiu, amb un desplegament a 3 anys, ja s’ha iniciat aquest curs amb la formació en violències sexuals a 40 referents de la Inspecció educativa i de les direccions dels Serveis Territorials d’Educació, i la formació en violències masclistes als 78 referents dels Equips d’Assessorament Pedagògic (EAP) i 78 a treballadors i treballadores socials dels EAP. Del curs 2021 al 2024 es realitzarà formació arreu del territori a 5.455 persones impulsores de la igualtat de gènere al Consell Escolar de Catalunya; a més de 10.000 referents de violència zero entre l’alumnat; a professorat i equips directius dels 5.455 centres educatius que hi ha a Catalunya, i a 120 referents en el marc dels Plans Educatius d’Entorn.

En la mesura que cadascun dels 5.445 centres educatius incorpori aquestes persones de referència, hi haurà una xarxa de més de 10.000 persones formades que podran actuar com a agents de gènere o agents d’igualtat i vetllar pel bon tracte en les relacions educatives i altres aspectes com el llenguatge, el material, el gènere i les violències. S’establirà una xarxa de coordinació territorial a cada Servei Territorial i al Consorci d’Educació de Barcelona, que estarà formada per quatre persones referents, segons ha exposat la directora Maite Aymerich.  Ha destacat que l’objectiu és que la xarxa “pugui vetllar per aquests casos i recollir les dades per poder-ne millorar les actuacions i tenir estadístiques fiables”.

En aquest sentit, l’aplicació dels protocols d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya i els protocols interns d’actuació i comunicació del Departament d’Educació en l’àmbit de violències es farà amb referents als centres educatius, als EAP, als Serveis Territorials, a la Inspecció educativa i a nivell comunitari per garantir l’atenció immediata, la coordinació, la derivació a altres serveis (socials, judicials, de protecció a la infància) i el seguiment dels casos.

 

Programa Coeduca’t

L’acció a través del currículum és l’eix principal en matèria de coeducació i de lluita contra les violències. Per a fer efectiu el principi de coeducació amb el currículum, el Departament d’Educació va engegar al setembre de 2019 el programa Coeduca’t, amb la voluntat de preparar les noies i els nois per a la vida afectiva i sexual fonamentada en la igualtat de gènere i els drets humans, i col·laborar en la construcció d'un model integral de persona, sense estereotips sexistes. 

 

10 de març de 2021

 

2  

Imatges

RdP PLELV 1

RdP PLELV 1 67

RdP PLELV 2

RdP PLELV 2 78

1  

Fitxers adjunts

Presentació Pla Les Escoles Lliures de Violències

Presentació Pla Les Escoles Lliures de Violències
PDF | 510