Reforma horària

El Consell Assessor per a la Reforma Horària insta les institucions a continuar els compromisos endegats sobre polítiques del temps

query_builder   18 març 2021 09:24

event_note Nota de premsa

El Consell Assessor per a la Reforma Horària insta les institucions a continuar els compromisos endegats sobre polítiques del temps

  • El CARH demana que “la legislatura que iniciem suposi una avanç definitiu en relació a les polítiques del temps i en concret en relació amb el projecte de Reforma Horària”
  • Assegura quela propera legislatura ha de ser la de la Reforma Horària indefugiblement

El Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) ha emès un comunicat en què insta les institucions públiques a continuar amb els compromisos acordats en l’actual legislatura pel que fa a les polítiques del temps i, concretament, en relació al projecte de Reforma Horària. El CARH demana que “la legislatura que iniciem suposi una avanç definitiu” en relació amb aquests temes i afegeix que cal recordar que la propera legislatura (2021-2025) pot arribar a finalitzar l’any on el Pacte per a la Reforma Horària es comprometia a assolir els seus propis objectius el 2015. Per tant, assegura, “la propera legislatura ha de ser la de la Reforma Horària indefugiblement”.

 

El CARH explica al document que la pandèmia “ha facilitat tot un ventall de possibilitats per confiar que amb uns altres horaris és possible viure amb una organització del temps més eficient, igualitària i saludable”. Amb tot, insta a què es tinguin en consideració els següents compromisos que “s’haurien d’acomplir de forma harmonitzada amb les mesures de recuperació sanitària, social i econòmica de la pandèmia per la Covid-19”:

 

  • Desenvolupar el pla Viure Millor 2020-2021 (Pla de Transició cap a la Reforma horària).

 

  • Redactar i aprovar l’any 2022 un segon Pla transversal de polítiques del temps que acompanyi la transició cap a l’Objectiu 2025 de la Reforma Horària.

 

  • Instar al Govern de l’Estat a iniciar sense més dilacions un procés de concertació social per tal de fer realitat un canvi a la jornada laboral a l’Estat espanyol i assimilar-lo a un horaris més saludables així com fer els passos previs per a la promulgació d’una llei orgànica d’usos del temps.

 

  • Instar el Parlament de Catalunya a modificar l’actual Llei del Comerç, Serveis i Fires per tal d’adaptar els horaris comercials als principis de la Reforma Horària.

 

  • Instar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a l’adequació de la programació dels seus mitjans audiovisuals als principis de la Reforma Horària.

 

  • Instar el departament d’Educació a iniciar un procés de negociació per adaptar els horaris escolars als principis de la Reforma Horària.

 

  • Enfortir el paper de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària com a instrument d’incorporació i desplegament de polítiques del temps en el món local.

 

 

El Pacte per a la Reforma Horària

 

La Reforma Horària va néixer el gener de 2014 a partir de la creació de la Iniciativa per a la Reforma Horària. Pocs projectes transversals han gaudit d’un grau tant elevat de consens social i polític. Fruit d’aquest consens el 17 de juliol de 2017 es signava el Pacte per a la Reforma Horària on 110 institucions i organitzacions del país es comprometien amb l’Objectiu 2025, quan Catalunya hagi pogut reorganitzar el conjunt dels horaris per fer-los més saludables.

 

(s’adjunta el comunicat del Posicionament del Posicionament del Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) en relació a l’inici de la XIII Legislatura al Parlament de Catalunya)

1  

Fitxers adjunts

Posicionament del CARH en pdf

Posicionament del CARH en pdf
PDF | 207

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined