Sant Jordi
  • La celebració combina les activitats presencials, garantint totes les mesures sanitàries i de prevenció contra la Covid-19, amb un gran nombre de propostes en línia distribuïdes al llarg de la setmana
  • El Palau de la Generalitat torna a oferir visites presencials, amb reserva prèvia i aforament limitat, i celebra unes portes obertes virtuals perquè tothom pugui gaudir-ne malgrat el confinament comarcal
  • El Departament de Cultura organitza activitats culturals de tota mena arreu de Catalunya: actes a les biblioteques, exposicions, lectures de textos, descomptes en teatre, premis a les xarxes o jornades de portes obertes són algunes de les iniciatives de què podrà gaudir la ciutadania
  • El Departament d'Educació proposa activitats per celebrar Sant Jordi als centres escolars
  • La Delegació del Govern a Madrid s’afegeix a la celebració virtual i, com cada any, les delegacions a l’exterior portaran la diada del llibre i la rosa arreu del món
  • El Diplocat porta un llibre i una rosa a Angela Merkel i a Paul Auster, entre altres personalitats

El Govern recupera enguany la Diada de Sant Jordi presencial amb actes cívics i culturals arreu del territori. La festa combina les activitats presencials amb un gran nombre de propostes virtuals distribuïdes al llarg de tota la setmana. L’objectiu és tornar a celebrar, amb seguretat i garantint totes les mesures sanitàries contra la Covid-19, moltes de les activitats que l’any passat van ser suspeses arran de la pandèmia.

Al matí, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, participaran telemàticament en la campanya ‘Sant Jordi en Companyia’, organitzada per Amics de la Gent Gran. La iniciativa té per objectiu acompanyar les persones grans i combatre el seu sentiment de soledat no desitjada, especialment en una data assenyalada com la Diada de Sant Jordi. A continuació, cap a les 10.45h, el vicepresident visitarà les parades de llibres del Passeig de Gràcia.

Posteriorment, el vicepresident Aragonès, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, participaran en la recollida de signatures per l’Amnistia que organitza Òmnium Cultural a la seu nacional de l’entitat a Barcelona. 

Els ciutadans ja poden visitar un web que s’ha habilitat especialment per a la Diada (http://gencat.cat/santjordi), on es poden consultar les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, actes per a nens i joves, fotografies i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.

La celebració al Palau de la Generalitat

La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà aproximadament a les 09.30 hores, quan diversos membres del Govern assistiran a la tradicional missa de Sant Jordi que cada any se celebra a la capella del Palau de la Generalitat. Oficiada pel nou prior de la capella, Josep Maria Turull, la missa es farà a porta tancada. Posteriorment, el prior beneirà les roses situades al pati dels Tarongers del Palau.

A les 19.00h, la Colla Sardanista Sant Jordi oferirà la tradicional audició de sardanes, aquest cop des del pati dels Tarongers.

El dia abans, dijous 22, la consellera Budó rebrà al Palau els representants dels Gremis de Flequers (11h) i del Gremi de Pastisseria (12.15h).

Portes obertes virtuals al Palau de la Generalitat i visites presencials amb reserva prèvia

El Palau de la Generalitat de Catalunya torna a obrir les portes de manera virtual per celebrar la diada de Sant Jordi, perquè tothom pugui gaudir de la visita malgrat el confinament comarcal. La iniciativa, impulsada pels departaments de la Presidència i de Cultura, tindrà lloc divendres 23 d’abril a través del canal Youtube de patrimoni.gencat.cat. De la mà del guia del Palau i amb una càmera, el visitant s’endinsarà a la seu del Govern de la Generalitat per descobrir l’arquitectura i la història d’aquest monument excepcional.

Enguany es faran dues visites especials: una al matí, a les 11 hores, en la qual es coneixeran els racons del Palau de la Generalitat on es troben diverses representacions de Sant Jordi. Excepcionalment, s’hi podran veure els Gegants de Sant Jordi, que estaran exposats durant tota la Diada al Saló de Sant Jordi. Es tracta dels gegants de Josep Galceran de Pinós, que va estar al capdavant de la defensa de Barcelona durant el setge borbònic, i de la seva dona, Agustina d’Urries. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, participarà en la visita.

La segona visita tindrà lloc a les 22 hores i farà un recorregut de nit pel Palau, en què es mostrarà l’edifici i les seves estances: la Sala Torres-Garcia, la Capella de Sant Jordi, la Galeria Gòtica, la Sala Tarradellas i moltes més per on els visitants podran passejar. Les dues visites tindran una durada d’una hora aproximadament i quedaran enregistrades, de manera que tothom també pugui veure-les posteriorment, als canals de difusió de patrimoni.gencat.

Enguany, el Palau recupera les visites presencials, tot i que amb aforament limitat i reserva prèvia. Cal tenir en compte les restriccions territorials i de mobilitat vigents a Catalunya. Per tal d’assistir-hi, cal registrar-se prèviament a https://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/palau-de-la-generalitat/visites-al-palau. Les visites es duran a terme en grups reduïts, seguint les recomanacions bàsiques de protecció individual i col·lectiva contra la Covid-19, i tindran una durada aproximada de 50 minuts.

La carillonista Anna Maria Reverté oferirà dues audicions de música tradicional catalana, a les 12.00 i a les 17.00 hores, de 45 minuts de durada cadascuna, des del carilló del Palau. La primera inclourà una selecció de sardanes populars i la segona una tria de cançons populars catalanes, totes dues introduïdes per la famosa “Invocació a Sant Jordi” de Haendel.

Les audicions estan especialment dedicades a les persones que visitin el Palau de la Generalitat, així com als vianants dels carrers propers. Instal·lat al Palau de la Generalitat fa 42 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.

Nota: Aquest gabinet de comunicació facilitarà fotografies i vídeos de les diferents activitats que se celebraran al Palau de la Generalitat. Les imatges es podran descarregar des de https://governmitjans.watchity.com. Usuari: comunicaciogovern.presidencia@gencat.cat.   Password: premsa

 Actes culturals arreu de Catalunya

El Departament de Cultura organitza un gran nombre d’activitats amb motiu de la Diada de Sant Jordi arreu de Catalunya. Al llarg de tota la setmana, se celebren lectures de textos, jornades de portes obertes, exposicions, concursos literaris, bateigs de trens, activitats  familiars, dictats virtuals i cicles de cinema, entre moltes altres propostes.

Lletres al Parlament

Dijous, 22 d’abril, tindrà lloc l’acte literari ‘Lletres al Parlament’, en què participaran la consellera de Cultura, Àngels Ponsa i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. Aquest acte també tindrà com a protagonistes els autors commemorats enguany, Triadú, Juvé i Fuster, de qui es llegiran fragments de la seva obra.

Lletres Lliures a la seu del Departament de Cultura

El 23 d’abril, el Palau Marc, seu del Departament de Cultura, acollirà ‘Lletres Lliures’, una sessió de lectures de textos en veu alta d’autors que enguany són objecte de  commemoració per part del Govern. Tot i que té un aforament limitat, aquesta activitat està oberta tothom: només cal triar un text i llegir-lo al pati del Palau Marc, entre les 10h i les 13h. I qui vulgui participar-hi virtualment, també pot enregistrar la lectura lliure i compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #LletresLliures #Triadú #AnyFuster o #TeresaJuvé. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, així com altres membres del Govern, hi intervindran al voltant de les 11h.

A partir de les 12h, la consellera Budó; el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la presidenta i la directora de l’ICD, Laura Martínez Portell i Núria Ramon Pérez, respectivament, participaran a l’Ateneu Barcelonés en l’acte "Lectura en veu alta de Sant Jordi", que enguany recorda, a través de la lectura de fragments emblemàtics de les seves obres, Felícia Fuster, poeta, traductora i artista plàstica; Joan Triadú, pedagog, crític literari, escriptor i activista cultural, i Teresa Juvé, escriptora i pedagoga. Posteriorment, a les 12.30h, a l’Hotel Duquesa de Cardona de Barcelona, la consellera de la Presidència i el conseller d'Interior assistiran a la presentació del llibre El 5è Poder. La República digital a les teves mans, del conseller Jordi Puigneró, i de l’audiollibre Els dies clau, del president Puigdemont.

Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, assistirà a les 10h a la signatura d’exemplars d’Ubuntu, del conseller Raül Romeva, a la paradeta de la Llibreria Jaimes i, a les 13h, a la de Les closques, de Laia Viñas, a la llibreria Documenta.

Diada de Sant Jordi

El mateix dia de Sant Jordi, Barcelona acollirà la Diada participativa i segura que organitza la Cambra del Llibre de Catalunya, que compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)  mitjançant una subvenció de 225.000 euros. Per raons sanitàries, la jornada serà exclusivament professional, per la qual cosa només podrà haver-hi parades de llibreters, editors i floristes i no hi haurà crida oberta a entitats. Amb l’objectiu de poder celebrar el Dia del Llibre amb la màxima seguretat i condicions de seguretat sanitàries s’han establert mesures, espais i criteris, que compten amb l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona i del PROCICAT. L’assistència de públic estarà permesa entre les 10 i 20 hores i la festa se celebrarà a l’interior de les llibreries, a les parades al carrer davant de cada establiment, així com en espais comuns i oberts de la ciutat ja definits. També es garanteix controls estrictes d’aforament i de gestió de les cues per a les signatures de llibres. 

Sant Jordi a les biblioteques

El Servei de Biblioteques recupera la Revetlla de Sant Jordi, que enguany arriba a la 9a edició amb 60 activitats presencials, després d’haver estat anul·lada l’any passat amb motiu de la COVID-19. Així, el 22 d’abril les biblioteques oferiran una programació especial que festeja i exalta els amants de la lectura, dels llibres i de les biblioteques amb presentacions de llibres, lectures en veu alta, recomanacions de lectures, aparadors culturals, trobades amb escriptors, representacions teatrals d’adaptacions literàries, hores del contes per a infants i adults, concerts i moltes altres propostes per a tos els públics. Les activitats estaran marcades per les mesures sanitàries per lluitar contra la pandèmia i es podran seguir a través de l’etiqueta #revetllasantjordi. La Revetlla de Sant Jordi ha arribat a convocar en una sola edició més de 150 biblioteques i 7.000 participants i és possible gràcies a la participació de les biblioteques i les seves xarxes de col·laboradors.

Les biblioteques també s’adapten a l’actual situació sanitària oferint una cultura segura i per això algunes propostes seran virtuals, com és el cas de la xerrada Per un Sant Jordi sense espines: estimar no fa mal a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols, o el conte contes infantil amb màgia i titelles, Bibliòfilus, organitzat per la Biblioteca Carles Cardó i que es podrà veure a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Valls. Hi ha biblioteques que, fins i tot, ofereixen activitats per telèfon, com és el cas de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp, que llegirà telefònicament la llegenda de Sant Jordi als infants que ho demanin.

Com és habitual, les biblioteques també faran recomanacions, una selecció de novetats editorials que les bibliotecàries d’arreu del territori han escollit per als lectors amb criteris com la qualitat literària, la relació amb el territori o l’interès científic i social. Es tracta de 26 obres de ficció: deu títols de narrativa, dos de poesia, un de teatre, dos còmics, tres infantils, un de juvenil i set d’assaig.

Portes obertes i activitats a monuments i museus

Un any més, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i les seves seus i les seus de Barcelona, Girona, Olèrdola i Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya oferiran portes obertes perquè la ciutadania pugui gaudir de la cultura i del patrimoni en un dia tan especial, de forma segura i saludable.

Encara en l’àmbit del patrimoni, el programa Giravolt del Departament de Cultura, que difon el patrimoni cultural català en 3D, se centra en la figura de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, amb una mirada especial a la representació del sant a la clau de volta principal de la capella del mateix nom. Com a novetat, s'incorporen a la galeria de models 3D a Sketchfab dos nous Sant Jordi del Palau de la Generalitat: el que corona la porta que s'obre al Pati dels Tarongers i el que presideix la porta de l'antiga sala dels Consellers, totes dues obres renaixentistes.

D’altra banda, enguany el Palau Moja, seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural, se suma a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb una decoració floral al reixat dels balcons de la seva planta principal. Realitzada amb centenars de roses artificials, guarnirà els divuit balcons de les seves façanes als carrers de la Portaferrissa i les Rambles. Amb aquesta proposta es manté el compromís de celebració de la Diada de Sant Jordi, variant la seva ubicació d’anys anteriors al pati del Palau per evitar problemes d’aforament.

Cultura popular virtual ... encara

En l’àmbit de la Cultura Popular, per segon any consecutiu, la pandèmia no permetrà celebrar la Diada de Sant Jordi com tothom desitjaria. Per això la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha creat el web Diada de Sant Jordi per posar a l’abast de la ciutadania una sèrie de recursos i propostes per poder gaudir al màxim de la festivitat, tot donant suport al sector de la cultura popular i de l’associacionisme cultural, que no s’han aturat durant aquests mesos difícils. El web inclou informació sobre el Pla específic per Sant Jordi 2021; la celebració de la Diada als ateneus; imatges relacionades amb la festa i la cultura popular i recomanacions bibliogràfiques o bookcrossing, entre molts altres continguts.

En català: concursos, música i dictats populars a la xarxa

Quant a la promoció del català, enguany es torna a celebrar el concurs de llengua de Sant Jordi “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot i el TERMCAT!”, de la Direcció General de Política Lingüística. En aquesta edició es proposa als seguidors dels comptes de Twitter @llenguacatalana, @optimotcat i @termcat d’exposar qui ha estat el seu Sant Jordi durant aquest any de pandèmia. Del 19 al 25 d’abril, es poden publicar piulades amb una paraula representativa de com han viscut aquest any, marcat per la crisi del coronavirus, afegint-hi l’etiqueta #StJordiTermÒptim21 i les mencions als comptes organitzadors dels concurs. Les piulades s’han de dedicar a aquella persona o persones que hem trobat a faltar, que ens ha donat suport per encarar els moments difícils o que ens han fet sentir millor. Es pot incloure la menció, si en té, d’aquesta persona o persones. Tots els participants entraran en el sorteig de deu subscripcions anuals a iQuiosc i de deu llibres 101 dubtes del català resolts per l’Optimot de l’editorial Penguin Random House.

Fruir del patrimoni documental

El divendres 23 d’abril, la Biblioteca de Catalunya recupera la tradicional jornada de portes obertes, que enguany s'ha adaptat a la situació sanitària: només es faran visites guiades, en grups de deu persones, que es poden concertar amb antelació. Al llarg del recorregut per les sales de lectura, es podran veure mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca. A l’Espai Zero, al vestíbul d’entrada, hi haurà l’exposició “Joan Manén, el cavaller ben trobat”, que esta oberta a partir del  19 d’abril. Al final de la visita, Ramon Sunyer i Pol Cruells oferiran diverses audicions de pianola.

Per part de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Diada se celebrarà a la xarxa, amb espai propi a la seva pàgina web, que inclou la recomanació de la nostra novetat d’enguany, la guia del centre, L’Arxiu Nacional de Catalunya i el repàs a les novetats editorials més destacades d’enguany, basades principalment en fons documentals que conserva l’Arxiu. A més, es difondran els fons personals de creadors conservats a la institució; vídeos de retrats d’escriptors amb imatges seleccionades que conserva el centre, així com recomanacions del fons d’institucions públiques sobre el món del llibre que conserva l’Arxiu Nacional.

La Diada al territori

Com a Capital de la Cultura Catalana 2021, Tortosa organitza, del 14 al 24 d’abril, una quinzena de presentacions de llibres a la biblioteca Marcel·lí Domingo. El programa també inclou titelles, música, exposicions i un homenatge al poeta tortosí Gerard Vergés. Encara a les Terres de l’Ebre, recentment s’han celebrat els Premis “Vila d’Ascó”, així com la XV Fira literària Joan Cid i Mulet, al municipi de Jesús.

A Lleida, s’organitza un acte institucional conjunt de Generalitat, la Diputació de Lleida i Ajuntament de Lleida a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida, el Dia de Sant Jordi a les 10.30 hores. Organitzat pels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, comptarà amb la participació de Jaume Belló i Ares Piqué (veus); Jordi Gasion (música); Alba Santacreu (pintura), així com la presència de dos representants dels sectors sanitari i educatiu. Hi haurà parlaments a càrrec del delegat del Govern, Ramon Farré, el president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. A més, el mateix dia s’inaugura, al claustre de la Seu Vella de Lleida, l’exposició “Pedra amb pedra”, amb escultures de l’artista Marta Pruna.

Altrament, el Casino de Caldes de Montbui acollirà, el 23 d’abril, el lliurament dels premis del XVII Concurs de contes infantils “La veu dels somnis”, així com la presentació del llibre Sant Jordi. Llibres i Roses, de Carme Polo. Ambdós actes compten amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona.

Els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central han organitzat dos actes telemàtics sobre literatura sota el títol “De la terra estant mirant el món. Noves escriptures de la Catalunya Central”. L’un, sobre poesia i assaig, amb Raül Garrigassait, Sabrina Akhtar, Jaume Coll Mariné, i l’altre és sobre narrativa i teatre, amb Xavier Mas Craviotto, Anna Ballbona i Esteve Soler.

Música i teatre per als més joves

El programa setmanal El Camerino d’Escena 25 farà un especial de Sant Jordi des de la terrassa d’Arts Santa Mònica. Presentat per Pau Barberà, comptarà amb la participació dels artistes Lildami i Ginestà, que compartiran amb el públic assistent alguns aspectes menys coneguts de la seva vida lluny dels escenaris. Ginestà, a més, interpretarà dos temes en directe. Un total de 38 espectadors socis de la plataforma Escena 25 —que afavoreix l’accés a espectacles de dansa, teatre, circ i música dels joves catalans entre 18 i 25 anys— podran assistir a aquest programa que celebrarà la cultura i els llibres i que s’emetrà al llarg del matí de Sant Jordi.

D’altra banda, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ofereix diverses  promocions en els seus espectacles. Proposa una promoció limitada d’entrades a 19,5 euros per a l’obra L’Emperadriu del Paral·lel  de Lluïsa Cunillé, que serà vigent únicament el dia 23 d’abril i s’aplicarà a les funcions de les dues primeres setmanes. L’obra va ser escrita per la dramaturga i està dirigida per Xavier Albertí. A més, per al públic familiar, el TNC impulsa una promoció d’entrades a 8 euros per a la funció del 8 de maig d’Horta, de Pau Pons, això com, en el marc de la iniciativa ‘Jo també vaig al TNC’, a l’obra Galatea, de Josep Maria de Segarra, el 9 de maig, i L’Emperadriu del paral·lel el 30 de maig, que tenen un 50% de descompte a les entrades.

Sant Jordi: llibres i films

La Filmoteca de Catalunya organitza el cicle “Sant Jordi: llibres i films”, amb què programarà dues pel·lícules amb motiu de Sant Jordi, els dies 22 i 23 d’abril, amb repeticions la setmana següent. Es tracta de l’estrena del documental ‘Cortázar y Antín: Cartas iluminadas’, que indaga en la relació per correspondència entre l’escriptor Julio Cortázar i el cineasta Manuel Antín, i de la projecció de la còpia restaurada de ‘Sayat Nova (El color de la granada)’, obra mestra dedicada al poeta armeni. A més, com cada any, la Biblioteca del cinema edita un punt de llibre per als usuaris de la Filmoteca.

Quinzena de cultura als mitjans públics

Del 19 d’abril al 2 de maig tots els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals intensifiquen la presència de totes les disciplines culturals sota la campanya #ImpulsemCultura. La primera campanya amb l’objectiu de donar suport a la cultura davant els perjudicis de la pandèmia va tenir lloc als voltants de Nadal i ambdues han comptat amb el suport i la col·laboració del Departament de Cultura. En aquesta ocasió hi tindrà un protagonisme especial l’àmbit literari.

Felícia Fuster, Teresa Juvé i Joan Triadú donen nom a tres trens de FGC

Amb motiu de la celebració de Sant Jordi, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, han batejat tres trens de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb els  noms de Joan Triadú, Teresa Juvé i Felícia Fuster, tots tres protagonistes aquest any de commemoracions decretades pel Govern. L’Espai Provença d’FGC acollirà tres exposicions que la Institució de les Lletres Catalanes dedica a cadascuna d’aquestes figures per divulgar la seva vida i obra

L’acte de bateig forma part del conjunt d’activitats que FGC ha preparat amb motiu de la Diada de Sant Jordi, entre les quals destaquen un concurs de relats breus i la iniciativa Els infants decoren un vagó, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en què els nens ingressats a la Unitat de Pediatria faran dibuixos que il•lustraran un vagó d’un tren d’FGC de la Línia Llobregat-Anoia.

Els detalls de les activitats organitzades per FGC amb motiu de Sant Jordi es poden consultar en un espai del web creat especialment per aquesta jornada on s’especifiquen les accions, les dates i la forma de participar en les diferents iniciatives.

El Palau Robert, amb el món del llibre i l’edició

La festa de Sant Jordi es viurà al Palau Robert, un any més, amb una àmplia oferta expositiva. Durant tota la setmana, es podran veure les mostres Catalunya any 0. Veure el virus, a la sala 4; L’Or Blau, a la sala 3, i Tres dies d'abril. 90 anys de la proclamació de la República, al Jardí del Palau.

El Palau Robert, malgrat les dificultats i les restriccions derivades de la Covid-19, no podia no ser amb el món del llibre i de l’edició per celebrar la Diada de Sant Jordi. Cal recordar que, al llarg de tots aquests mesos, s’han seguit oferint exposicions, s’han proposat debats i pronunciat conferències, s’han celebrat concerts i s’ha mantingut el Jardí obert.

En línia amb aquest compromís, el Palau Robert també celebra Sant Jordi amb la presentació de tres novetats editorials: L’any sense primavera (Ara Llibres), publicació vinculada a l’exposició Catalunya Any 0. Veure el virus, i que retrata, amb les fotos de Jordi Borràs i els textos d’Estel Solé, els primers mesos de la pandèmia i del confinament: la convivència dolorosa i esperançada entre la vida i la mort.

Dimecres 21, a les 18h, serà el torn d’Escrivim el futur en tinta lila (Grup 62), reflexions des de la presó de Carme Forcadell sobre el seu activisme davant la doble injustícia que pateixen les dones preses, i sobre la necessitat de repensar la societat en clau feminista. Natza Farré conduirà un debat amb Anna Simó, Joan Josep Nuet, Lluís Guinó, Lluís Maria Coromina i Ramona Barrufet.

Finalment, dijous 22, a les 18:30h, tancarà la ronda Pegasus. L’Estat que ens espia (Ara Llibres), obra de Roger Torrent, que narra les obscures sospites d’espionatge per part dels serveis secrets de l’Estat que van posar al descobert una trama d’abast internacional.

Per assistir a les presentacions cal fer reserva prèvia.

L’Institut Català de les Dones celebra un Sant Jordi feminista

Durant tota la setmana, les xarxes socials de l’ICD publicaran fragments de poemes de Felícia Fuster i es faran piulades en relació amb la llista musical #BallemLliuresISensePor i el hashtag #SantJordiFeminista.

La Diada de Sant Jordi continua ben present a Madrid

El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, Delegació del Govern a Madrid, celebra un any més la Diada del 23 d’abril, aquest cop amb el lema Sant Jordi 2021 Madrid. Passem pàgina... Hi ha molt per llegir. Tornaran les Aules de Català amb dos actes a la tarda: una Sessió oberta de llengua catalana (17.00h), adreçada a nous alumnes, i el clàssic Festival literari de relats (19.00h), en la seva VII edició, amb els textos escrits pels alumnes de les Aules de Català.

La música nòmada i creativa de Guillem Roma i el seu grup amenitzarà la vetllada. Alguns han comparat el seu estil musical amb referents com Jorge Drexler o Caetano Veloso. Oferirà un concert a les 19.30h, en directe, des del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, que s’emetrà també en streaming. Per assistir a les activitats és imprescindible confirmar-hi l’assistència a centreculturalblanquerna@gencat.cat.

L’horari de la Llibreria, aquest dia excepcional, serà de les 11 a les 21h, de manera ininterrompuda.

Propostes del Departament d'Educació per celebrar Sant Jordi

Educació ha publicat al web XTEC la iniciativa Fem Sant Jordi Steam, amb l’objectiu de proposar activitats de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques amb Sant Jordi com a fil conductor.

D'altra banda, el portal Edu365, també del Departament d'Educació i adreçat directament a les famílies, ha publicat un especial de Sant Jordi amb recursos d'autoaprenentatge.

Les delegacions del Govern a l’exterior portaran Sant Jordi arreu del món

Les quinze delegacions del Govern a l’exterior han preparat una trentena d’actes per celebrar Sant Jordi arreu del món. Degut a la situació d’emergència sanitària, enguany es combinen els actes presencials amb les propostes en línia. Precisament, el format virtual ha permès per primera vegada la organització conjunta d’activitats entre diferents països. Les representacions també han teixit aliances amb casals, escriptors, editors, llibreries, universitats i estudiants de català dels diferents territoris per exportar una de les festes més destacades de Catalunya. El resultat és un ampli ventall d'activitats per a totes les edats i tots els gustos.

Finalment, el Diplocat continua la seva tasca d'internacionalització de la Diada de Sant Jordi amb iniciatives com el web BooksAndRoses i l'enviament de roses i llibres a diferents personalitats, com ara Angela Merkel i Paul Auster.

Més informació en el dossier de premsa adjunt

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Sant Jordi 2021

Dossier de premsa Sant Jordi 2021
PDF | 869