• Assegura que s’ha de “tornar a donar esperança als joves” i treure la gent gran de l’aïllament 
  • Recorda que Catalunya és el territori que més ajudes ha destinat als sectors afectats, gairebé 1.800 milions d'euros. 
  • Insisteix en la importància dels fons Next Generation EU, però avisa que l’estat no promou la cogovernança dels projectes
El vicepresident Aragonès durant la seva intervenció a la sessió plenària (ACN)

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat en una intervenció a la sessió de control del Parlament d’aquest matí que “cal afrontar la reconstrucció en clau de progrés de la societat i l’economia del país”. Aragonès ha argumentat que cal centrar-se en la recuperació posterior a la pandèmia i vigilar que no aprofundeixi les desigualtats socials.

Durant la seva intervenció, ha reiterat que és imprescindible “tornar a donar esperança als joves d’aquest país que, en la millor etapa de la vida, han vist desdibuixats els seus projectes per la incertesa provocada per la pandèmia”. El vicepresident també ha parlat de la gent gran, a qui “hem de treure de l’aïllament social, que és extremadament dur”.

El vicepresident també ha volgut donar un missatge d’esperança en la recuperació econòmica: “Som un país líder en molts sectors i ho podem ser encara en molts altres. Hem fet un esforç extraordinari en les mesures de suport, tot i que insuficients. Perquè res pot compensar el tancament d’una persiana durant setmanes, mesos o durant massa hores al dia. El que cal ara és posar les bases d’un nou model productiu”.

En aquest sentit, Pere Aragonès ha destacat que l’economia catalana, ja molt diversificada, necessita d’un clar impuls públic. “Catalunya ha destinat des de l’inici de la pandèmia ajudes a sectors econòmics de 230 euros per habitant, mentre que la mitjana  de les comunitats autònomes ha estat de 80 euros. Això vol dir que ha estat tres vegades més. El 49,7% de les ajudes econòmiques de l’Estat s’han fet des de Catalunya, gairebé 1.800 milions d’euros davant de 3.600 milions en total”, ha reblat. Aragonès ha afegit que “potser, aquesta quantitat d’ajudes explica que l’atur a l’estat s’ha mantingut durant el  primer trimestre constant, mentre que a Catalunya ha baixat” fins al 12,9%.

En resposta a un total de vuit preguntes de les formacions polítiques, el vicepresident s’ha referit diverses vegades a l’oportunitat que representen els fons europeus Next Generation EU. “El febrer passat vam aprovar un decret llei per afavorir la participació de les pimes, que el Govern de l’Estat ens vol impugnar. Espero que això es pugui resoldre bé”, ha advertit Aragonès.

El vicepresident ha desgranat una sèrie de perills sobre l’execució d’aquests fons europeus: l’orientació del pla que ha anunciat el Govern de l’Estat  corre el risc que es destinin massa recursos a generar despesa corrent i no a l’economia productiva; la cogovernança dels fons no s’està fent amb consens amb els territoris que han d’executar els projectes; les reformes associades en aquest pla també s’han de compartir i debatre; i la capacitat d’execució amenaçada per la ja esmentada possibilitat que el Tribunal Constitucional acabi decidint sobre el decret llei del febrer. “Crec que aquesta no és la manera de funcionar. Han de posar eines i flexibilitat al servei de poder executar al màxim aquests recursos. El que no hauria de passar és que el Pla Marshall quedi aturat per la burocràcia de l’Estat”, ha emfatitzat Aragonès.

 

Resolució del conflicte polític amb l’Estat

Sobre la resolució del conflicte polític amb l’Estat, Aragonès ha indicat que “cal posar sobre la taula les propostes de solució democràtica en aquest conflicte: amnistia i autodeterminació. I cal posar en marxa tots els instruments al més aviat possible”

El vicepresident ha denunciat la repressió, que s’exemplifica en “el Tribunal de Comptes, les actuacions de la Fiscalia, que avui mateix diu que vol recórrer contra els síndics de l’1 d’octubre que havien estat absolts, o també els autos de processament que van avançant en els casos contra Josep Maria Jové i Lluis Salvadó, els del Jutjat d’Instrucció número 13. I desitjar tota la força a la diputada Meritxell Serret per la declaració de demà”.  Pere Aragonès ha ressaltat que “el 14F va deixar ben clara la voluntat que el país decideixi, que els presos surtin al carrer i els exiliats tornin amb llibertat”.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF |