• L’estimació de les dades d’avenç fan preveure una xifra rècord de matriculats a les universitats catalanes amb un increment al voltant del 2% d’estudiants respecte al curs passat
  • L’impacte de la Covid-19 no altera la taxa de rendiment acadèmic ni les dades d’abandonament i canvi d’estudis
universitaris

L’increment de la matriculació d’estudiants de grau i màster universitari es podria situar al voltant del 2% aquest curs 2020-2021 a Catalunya, segons l’estimació realitzada a partir de les dades d’avenç de les 12 universitats catalanes recollides pel sistema d’informació universitari Uneix. D’aquest estudi inicial es desprèn que la implementació del model híbrid de docència universitària a causa de la situació de pandèmia per Covid-19 no ha tingut una afectació negativa en l’atracció i retenció de l’estudiantat.

A partir de l’estimació de les dades d’avenç, el sistema Uneix calcula que aquest curs es podria tancar amb un total 269.500 estudiants de grau i màster universitari matriculats. Aquesta xifra seria rècord ja que erigiria aquest curs 2020-2021,  actualment en marxa, com el curs amb més matriculats de tota la història del sistema universitari de Catalunya.

Pel que fa als estudis de grau, el creixement també se situaria al voltant del 2% i seria especialment important en l’oferta presencial, que s’incrementaria en un 2,5%. En el cas dels màsters universitaris, l’augment seria una mica inferior i s’estima en un 1,4%. Això sí, a diferència dels estudis de grau, en el cas dels màsters universitaris seria l’oferta no-presencial, que creixeria al voltant del 5%, la que compensaria el descens d’estudiants internacionals, que es calcula en l’1%.

Rendiment acadèmic i abandonament en el curs del confinament

Amb dades ja tancades referents al curs 2019-2020, la taxa de rendiment acadèmic, que fa referència al percentatge de crèdits aprovats respecte als matriculats, evidencia que el confinament decretat el març de l’any passat no va tenir un impacte negatiu en els resultats de l’estudiantat universitari.

En el cas dels estudis de grau, el rendiment acadèmic registrat va ser el més alt dels últims cinc cursos amb una taxa del 88,7%. El curs anterior, 2018-2019, va ser del 85,4%. Pel que fa als màsters universitaris, va ser lleugerament inferior amb un 91,3% (93,5% el curs 2018-2019)

També es van mantenir estables les dades referents a l’abandonament i al canvi d’estudis. Els casos d’abandonament a primer curs es van situar en el 8,4%, gairebé un punt menys que al curs 2018-2019 (9,2% d’abandonament). A la resta de cursos, l’abandonament va ser pràcticament el mateix: un 5,7% (el curs 2018-2019 es va situar en el 5,9%). Quant al canvi d’estudis, les dades també presenten una gran estabilitat amb tendència a la baixa. Així, el percentatge corresponent al curs passat va ser del 8,2% (un 8,6% el curs 2018-2019).