fOTO

Comença el 25è Festival Internacional de Circ de Catalunya, que converteix Reus en l'epicentre del món del circ

query_builder   12 maig 2021 18:18

event_note Nota de premsa

Comença el 25è Festival Internacional de Circ de Catalunya, que converteix Reus en l'epicentre del món del circ

  • El mercat estratègic de circ del Departament de Cultura, la Fira Trapezi, celebra 25 anys apostant pel talent nacional per intensificar el suport al sector professional del circ, les noves creacions i la connexió amb el públic
  • La consellera Àngels Ponsa participa a l’acte d’inauguració i destaca que “el Trapezi representa tot el que ens proposem amb el Pla d’Impuls del Circ de Catalunya: treball conjunt del sector, entitats i institucions per a situar el circ de casa nostra al lloc que li pertoca”
FOTO

Avui comença la 25a edició de la Fira Trapezi, el mercat estratègic de circ del Departament de Cultura que converteix novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del circ. La Fira Internacional de Circ de Catalunya es retroba amb el públic fins el 16 de maig, seguint totes les mesures sanitàries i després que l’octubre passat va haver de suspendre l’edició del “Trapezi en Viu” a causa de la Covid-19.

Enguany, el Trapezi intensifica l’aposta pel talent de casa nostra, amb més d’una vintena de companyies catalanes per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i reestrenes.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha participat a l’acte d’inauguració i ha donat l’“enhorabona per aquest 25è aniversari del Trapezi, moltíssimes gràcies a tothom que l’ha fet possible avui i tots aquests anys: sense cap mena de dubte hi hagut un abans i després del Trapezi al món del circ al nostre país”. Ponsa ha afirmat que “el Trapezi representa tot el que ens proposem amb el Pla d’Impuls del Circ de Catalunya: treball conjunt del sector, entitats i institucions per a situar el circ de casa nostra al lloc que li pertoca”.

A l’acte d’inauguració també hi han participat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el director artístic del Trapezi, Leandro Mendonza; i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

La Fira Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la Fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.

Les Jornades Trapezi Pro CatalanArts

Com cada any, la Fira Trapezi organitza un punt de trobada del sector per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions.

Les jornades professionals “Trapezi Pro Catalan Arts” es desenvoluparan en format híbrid durant el 12 i el 13 de maig. Les activitats presencials es duran a terme a Cal Massó, seran d’ aforament reduït i requereixen inscripció prèvia a través del web. Aquestes es podran visualitzar també en directe per internet i, per altra banda, també hi haurà activitats únicament en format visual. Aquestes tenen el suport de la marca d’internacionalització del Departament de Cultura, Catalan Arts.

També s’han organitzat diverses sessions adreçades als professionals com ara l’espai “Fora de pista” que acollirà converses que es produeixen entorn d’un espectacle, o “Més enllà dels límits del cos” un debat sobre el pas del temps i com aquest es reflecteix en el cos de l’artista de circ.

La programació de la 25a edició

La Fira celebra la seva 25ena edició amb actuacions presencials complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival, per tal d’espaiar més les actuacions. Alhora, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques.

Durant cinc dies, la Fira Trapezi porta a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i espanyoles per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent. L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i reestrenes.

Enguany, la Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 25a edició, el segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc “Després de tot”. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un spin-off no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica. A la Fira Trapezi d’enguany Psirc interpretarà “Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà" i estrenarà Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana."

Un altre dels plats forts serà l’espectacle “Desdèmona”, d’Alba Sarraute i les Ofèlies, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ.

La 25a edició del Trapezi també serà escenari de dues estrenes de nivell en l’àmbit del circ català. En primer lloc, el pallasso Leandre presenta el seu nou espectacle “Fly Me to the Moon”, en el que conjuntament amb Laura Miralbés ens portarà un tàndem de bicicleta per a dues persones i interpretaran un viatge possible de dos pallassos cap a la lluna. Per altra banda, els mítics Los Galindos estrenaran “Mort de Riure” un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugint de la justícia buscaran complicitat amb el públic i fer que tothom s’arrisqui a morir de riure.

El Trapezi, també celebrarà el seu quart de segle amb molt de Rock&Roll. De la mà de la companyia Rolabola, que presenta l’espectale “Rock Cirk”, circ i rock es fusionaran en un espectacle que es desenvolupa amb un llenguatge corporal, expressiu i musical, ple d'humor, on la sorpresa i el risc ens mantindran captivats en tot moment. D’altra banda, un altre espectacle d’allò més dinàmic és “Aureo” de la companyia Uparte, un col·lectiu d’acrobàcies d'alt nivell tècnic en un espai en el qual les relacions entre objectes i persones van ser calculades amb precisió i argument.

La clausura d’aquesta 25a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Les entrades es poden adquirir al web de Trapezi: www.trapezi.cat/es/informacio/venda-dentrades/.

Els premis Trapezi Peces Audiovisuals

Enguany, per celebrar els 25 anys, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha llançat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als “Premis Trapezi Peces Audiovisuals” amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts. La convocatòria romandrà oberta fins el 30 d’abril inclòs. La finalitat dels premis és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual. Els premis comptaran amb dues categories: “Experiències de Circ” i “L’Art del Circ”. El veredicte es farà públic durant la 25a edició de la Fira del Circ Trapezi, assignant un guanyador per cada categoria que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000 euros.

Cartell de la 25a edició

El cartell d’aquesta 25a edició ha estat encarregat a Marc Sardà, un il·lustrador de Reus format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives. La imatge del cartell de la 25a Fira Trapezi mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: L’Elefant del Trapezi. L’autor ens explica que la imatge és producte de l’encreuament de dues sensacions: “Per una part la sensació de “ciutat envaïda de Circ”. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombardejats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant.” Els colors triats són llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria.”

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined