LGTBI

El Govern presenta una radiografia de la LGBTIfòbia a Catalunya

query_builder   8 juny 2021 15:01

event_note Nota de premsa

El Govern presenta una radiografia de la LGBTIfòbia a Catalunya

  • L’objectiu de l’estudi ha estat comprendre com s’ha donat resposta a les denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere

 

  • El document ha de servir com a base per detectar els problemes actuals i treballar en les futures propostes i solucions per aconseguir una societat que combati l’odi

 

El Consell Executiu ha analitzat l’informe presentat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, que fa una primera radiografia de la LGTBIfòbia a Catalunya des del 2015 al 2019, els cinc primers anys de desplegament de la Llei de drets de les persones LGBTI i de lluita contra la LGBTIfòbia. L’estudi, que recull les incidències i denúncies per LGBTIfòbia, i les accions positives impulsades per la llei, tenia per objectiu comprendre i evidenciar com s’ha donat resposta a les denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere, així com a les incidències que s’han presentat des de 2015 fins al desembre de 2019, en relació als fets ocorreguts a Catalunya.

 

El document també ha de servir com a base per detectar els problemes actuals i treballar en les futures propostes i solucions per aconseguir una societat que combati l’odi. Es tracta d’un estudi dut a terme CEPS, associació per a la Creació d'Estudis i Projectes Socials, i supervisat pel Servei d'Estudis i dictàmens jurídics de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Resultats de l’informe

 

L’estudi examina tant les denúncies i incidències que s’instrueixen per via administrativa, segons la Llei de drets LGBTI com les dades d’agressions i delictes d’odi, que s’instrueixen per la via penal (fiscalia i cossos de seguretat). En aquest sentit, en el decurs d’aquests cinc anys, s’han gestionat per via administrativa un total de 787 casos, dels qual 282 denúncies i 505 incidències. Respecte al tipus de discriminació comunicada, l’homofòbia és la més representada i la mitjana percentual en tot el període és del 53,26%. De l’estudi es desprèn que un 59% han estat d’atenció a persones transsexuals i en la majoria dels casos a la demarcació de Barcelona (75.18%).

 

Algunes dades destacables de l’efecte de la Llei de drets LGBTI des de la seva aprovació són que han estat formats més de 20.000 treballadors públics, s’han destinat 858.000 euros a polítiques LGBTI; hi ha 30 entitats de formació acreditades, 350 municipis disposen de Plans de Polítiques Publiques LGBTI+; 795 municipis estan coberts amb la Xarxa SAI (Servei d’Atenció Integral) que compta amb 90 centres per tot el territori.

 

Aquest estudi ha estat realitzat pel CEPS, associació per a la Creació d'Estudis i Projectes Socials, i supervisat pel Servei d'Estudis i dictàmens jurídics de la Universitat Autònoma de Barcelona.

1  

Fitxers adjunts

Radiografia en PDF

Radiografia en PDF
PDF | 3968

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined