Sessió de control

President Aragonès: "El recurs del govern espanyol contra la llei de regulació del lloguer és absolutament injust, contradictori amb els compromisos adquirits i inoportú"

query_builder   16 juny 2021 13:22

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El recurs del govern espanyol contra la llei de regulació del lloguer és absolutament injust, contradictori amb els compromisos adquirits i inoportú"

  • El cap de l’Executiu ha participat aquest migdia en la sessió de control del Parlament, on ha defensat la idoneïtat d’aquesta norma “que ha beneficiat milers de catalans”
  •  Pere Aragonès ha anunciat que aquest proper divendres la taula de treball per garantir el dret a l’habitatge iniciarà els seus treballs, posant l’accent en l’àmbit dels desnonaments
  •  El president ha assegurat que s’aprofitarà tota l’ampliació del marge de dèficit de què es disposi i “no es deixarà d’invertir ni un euro que hi hagi al calaix”

 

 


El president durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno{"name":"2021/06/16/13/13/4c1f3071-3f88-49d9-91d9-41808ebfaa82.jpeg","author":"Rubén Moreno. Oficina de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"306"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat aquest migdia “d’absolutament injusta” la decisió del govern de l’estat de presentar el recurs contra la llei que regula els preus del lloguer, i ha assegurat que aquesta “nova ingerència competencial és contradictòria amb els compromisos adquirits” en l’acord d’investidura del president espanyol, i “inoportuna en el moment en què som”.

Pere Aragonès, que ha participat avui en la sessió de control del Parlament de Catalunya, ha lamentat que l’executiu espanyol “ni fa ni deixa fer”, i que el fet que no hagi sol·licitat la suspensió de la norma “no treu gravetat al recurs”, i només “ens dona un marge de temps per resoldre aquesta qüestió abans que el TC, seguint la dinàmica dels darrers anys, previsiblement pugui afectar la llei” . El president ha insistit que “és una norma útil”, que ha dit ha beneficiat milers de catalans, especialment en aquells municipis on el mercat està molt més tensionat, i ha posat en relleu que “no ha passat res del que deien que passaria, no s’ha reduït l’oferta i , fins i tot, el nombre de contractes subscrits ha augmentat més en els municipis on s’ha aplicat”. “És oportuna la llei que hem aprovat al Parlament” ha conclòs.

Taula de treball pel dret a l’habitatge

En aquesta mateixa línia de polítiques públiques d’habitatge, el president ha deixat clar que “no només es compatible la defensa dels drets socials i nacionals, sinó que es una aliança imprescindible”. I davant la imminent finalització de la moratòria del govern espanyol sobre els desnonaments, i l’augment dels casos que això suposarà, ha fet una crida a “abandonar les posicions estèrils de bloqueig, com és el recurs que ha presentat el govern de l’estat, i apostar per les solucions”.

“Cal que tinguem les mesures a punt”, ha demanat Aragonès, no només per “recuperar el que es pugui veure afectat per les actuacions del Tribunal Constitucional i pel recurs que ha presentat el govern espanyol”, sinó perquè la situació que es crearà “serà de molta dificultat per desenes de milers de famílies”. “I aquí ningú es pot escudar en interpretacions restrictives de la Constitució ni en què algú actua fora de la seva competència, sinó que hem d’actuar d’acord amb les necessitats del país i amb les nostres conviccions”, ha defensat.

Per preparar el terreny, el president ha anunciat que la taula de treball per garantir el dret a l’habitatge iniciarà la feina aquest proper divendres, amb la voluntat “d’analitzar tota la cadena prèvia als desnonaments en sí i incidir en qüestions de mediació, regulació, polítiques estructurals, i de coordinació amb serveis socials”. També amb l’objectiu d’interpel·lar el poder judicial per elaborar un nou protocol de seguiment dels casos, que “és absolutament imprescindible”.

“No quedarà ni un euro al calaix per invertir”

En resposta al grup parlamentari socialista, el president Aragonès ha explicat que el govern no té marge de temps per presentar uns nous pressupostos enguany i que es treballa per elaborar uns comptes que entrin en vigor el gener de 2022, però, tot i això, ha remarcat que “el govern està actuant i aplicant el marge de dèficit ampliat” de què disposa. “No quedarà ni un euro en el calaix per invertir”, ha assegurat Pere Aragonès, i en aquesta línia ha emmarcat els “400 milions d’euros per a l’àmbit de Salut i els 161 milions per a Educació” que es van aprovar ahir, així com “la part dels recursos que venen dels pressupostos de l’estat, que encara no han repartit, i que quan la tinguem l’executarem també”.

Futur de l’aeroport del Prat

En el decurs de la seva intervenció a la sessió de control, el cap del Govern s’ha referit també a la Taula de treball sobre el futur de l’aeroport del Prat que es va celebrar dilluns al Palau de la Generalitat, per iniciativa de l’Executiu català i amb la participació de totes les parts implicades. Pere Aragonès ha reiterat que “estem a favor que aquelles inversions que afavoreixin la connexió de vols intercontinentals arribin a Catalunya, però amb dues condicions clares: la millora de la connexió ferroviària amb els aeroports de Reus i Girona i el compliment de tots els criteris ambientals”. I en aquesta línia ha emmarcat l’acord assolit en la Taula perquè Aena aporti en una taula tècnica tots els documents que permetran valorar les propostes.

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 3967

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined