La diada nacional aranesa se celebra cada 17 de juny per commemorar la restitució del Conselh Generau d’Aran 157 anys després de la seva abolició i la recuperació de l’autogovern en les eleccions araneses de 1991

La consellera Tània Verge visita l'Aran en ocasió de la celebració de la Hèsta d'Aran
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat l’Aran en ocasió de les celebracions de la diada nacional. La consellera ha estat rebuda al Conselh Generau d'Aran, on ha mantingut una trobada amb la síndica d’Aran, la Mgfca. Sra. Maria Vergés, el Sr. David Rodríguez, secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, i la Sra. Montserrat Fornells, directora general d'Administració Local.

Durant els actes de commemoració de la diada aranesa, la consellera Verge ha volgut destacar la “lluita del poble aranès per preservar i recuperar el patrimoni cultural i històric i la llengua, l’aranès. Com a catalana, m’hi reconec i m’hi solidaritzo”.

La consellera ha parlat també del “dret dels pobles a decidir lliurement com volem governar-nos” i ha reconegut que, 30 anys de la recuperació de l’autogovern, a l’Aran “hem avançat molt, però queden coses per fer”. Entre les accions concretes de què se n’ha fet ressò Verge hi ha aprofundir en el desplegament de la Llei 1/2015, del règim especial de l’Aran i avançar en les polítiques lingüístiques de l’occità i de l’aranès. “L’aranès ha canalitzat la vostra voluntat de ser com a poble” ha dit Verge. “És aquest reconeixement del dret a decidir lliurement com volem autogovernar-se-nos que ens interpel·la a establir forts lligams amb l’Aran”.

Per últim, la consellera ha mostrat la voluntat del Govern de convocar la Comissió Bilateral el més aviat possible, comissió que no es reuneix des del gener de 2020 per la COVID-19. “Ho farem amb voluntat de treball efectiu. Volem avançar i transformar” ha dit Verge. “Des del Govern de la Generalitat obrim una nova etapa de cooperació institucional, una de les primeres coses que hem fet, el president i jo mateixa, és venir a l’Aran. És la nostra mostra de reconeixement i prioritats”.

A l’interior del Santuari de Nostra Senyora de Mijaran, on ha tingut lloc l’acte institucional de la Hèsta d'Aran, s’ha volgut retre un sentit homenatge a les víctimes de la COVID-19. Nenes i nens de les colles han dipositat una rosa blanca a l’altar per cada víctima de la malaltia. Seguidament s’ha guardat un minut de silenci en el seu record. Durant l’acte, s’ha fet el lliurament d’una placa commemorativa del premi Blancafor, en reconeixement a la gent gran a la Residència de Sant Antoni de Vielha, i els Casau del jubilat de Vielha i de Bossòst. L’acte ha conclòs amb un tradicional ball aranès.