• El Consell Executiu ha celebrat que s’hagin pogut mantenir les escoles obertes durant tot el curs i ha analitzat un informe sobre les actuacions que ha realitzat el Departament d'Educació a causa de la pandèmia per la Covid-19
  • També reclamarà a l’Estat que ampliï la moratòria dels desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat fins, com a mínim, el 31 desembre de 2021
  • L’Executiu, a més, ha aprovat els decrets que reestructuren els departaments que el formen, que han passat de 13 a 14, amb la incorporació d’un de nova creació: el d’Igualtat i Feminismes
El Govern aprova la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya per desenvolupar la Llei de regulació de l'eutanàsia

El Consell Executiu ha donat llum verda a un Decret Llei per crear, d’una banda, la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i, de l’altra, un Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a realitzar l’ajuda per morir. Sobre aquest i els altres acords que ha aprovat avui el Govern en la seva reunió setmanal n’ha donat compte la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la compareixença posterior. Plaja ha detallat que l’objectiu de la comissió és “avaluar amb caràcter previ i posterior el compliment dels requisits legals per obtenir la prestació de l’ajut per morir i resoldre per via administrativa les reclamacions que es plantegin”. Ha especificat que, en el cas de Catalunya, aquesta comissió estarà formada per professionals de la medicina, del dret, de la infermeria, de la psicologia, del treball social i per representants de la societat civil.

D’altra banda, l’Executiu ha aprovat crear el Registre de professionals sanitaris objectors de consciència a realitzar l’ajuda per morir, amb la finalitat de “recollir i custodiar, de manera confidencial, les dades personals dels professionals sanitaris que declarin la seva objecció de consciència per aquesta prestació”. La creació d’aquests dos òrgans responen al desenvolupament de la Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia, aprovada el passat mes de març i que entra en vigor aquest divendres 25 de juny.

 

Reestructuració dels departaments

A la reunió d’aquesta setmana, el Govern també ha aprovat els decrets que reestructuren els departaments que formen l’Executiu, que han passat de 13 a 14, amb la incorporació d’un de nova creació: el d’Igualtat i Feminismes. La nova conselleria té una estructura central i territorial que es concreta en dues secretaries, la d’Igualtats, amb el reconeixement de l’heterogeneïtat de les persones, i la de Feminismes, amb especial atenció a l’eradicació de les violències masclistes.

A la resta de departaments hi ha diverses direccions generals de nova creació “per donar millor resposta a les necessitats existents”, ha explicat la portaveu, i “alguna direcció general que puja de rang per passar a ser una secretaria general”com és el cas de la Direcció General de Política Lingüística, que es converteix en Secretaria de Política Lingüística. La voluntat del Govern és “marcar la defensa de la llengua com a prioritat governamental i amb l’objectiu primer de desenvolupar un gran pacte per la llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús del català en tots els sectors”.

D’altra banda, es consolida la reestructuració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori on també es crea una Direcció General de Nació Digital i Agenda Urbana que “vol posicionar Catalunya com a país capdavanter en l’àmbit digital” i les competències en habitatge passen al departament de Drets Socials. També es crea la Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social amb l’objectiu de consolidar l’habitatge com un dret social bàsic a protegir des de l’administració. “La Generalitat pot esdevenir un exemple d’adaptació a la realitat de la gestió pública de la política d’habitatge unint-la a la gestió de la política de protecció dels drets socials”, ha apuntat la portaveu, que també ha confirmat el canvi de nom del departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

A Presidència, es consolida la nova oficina del president de la Generalitat que assumeix la coordinació de la comunicació del Govern amb rang de secretaria. Plaja ha subratllat que “la comunicació és un element central per aquest Govern: tan important és allò que es fa com la manera d’explicar-ho”. També ha destacat la coordinació en tots els àmbits, també en el comunicatiu, que és “imperativa per aquest Govern. “La ciutadania ens exigeix posar fi a les desavinences internes i posem totes les eines per satisfer aquesta expectativa. No ens podem permetre que es dispersi energia”, ha reblat la portaveu.  

 

Balanç de les actuacions d’Educació

El Govern, a més, ha presentat avui un informe sobre les actuacions que ha realitzat el Departament d'Educació a causa de la pandèmia per la Covid-19. En aquest sentit, la portaveu ha dit que el Govern “ha celebrat que s’hagin pogut mantenir les escoles obertes durant tot el curs i que els centres hagin esdevingut llocs segurs”. “L’educació és un pilar fonamental de l’estat del benestar i la gestió del Govern ha permès que aquest pilar pogués funcionar amb la màxima normalitat dins de la situació de la pandèmia”, ha assegurat Plaja.

També ha recordat que el curs escolar va començar amb el 100% de presencialitat en totes les etapes educatives i “avui acabarà de la mateixa manera”. Ha explicat que per al curs 2020-2021, s’han realitzat 8.258 noves contractacions de professionals educatius i a l'entorn escolar s'han fet 1.577.020 PCR, tant per al diagnòstic com per a l'estudi de contactes.  

 

Ampliar la moratòria dels desnonaments de persones vulnerables

En la reunió d’aquesta setmana també s’han pres mesures per als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, el Govern ha aprovat reclamar a l’Estat que ampliï la moratòria dels desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat fins, com a mínim, el 31 desembre de 2021. També li demana que prengui totes les mesures necessàries per garantir que ningú es vegi privat del dret a l’habitatge, en exercici de les seves competències estatals. “El final de la moratòria el tenim a tocar i és obvi que és insuficient, cal donar aire als qui encara es troben immersos en una crisi que la pandèmia ha agreujat”, ha assegurat Plaja.

 Aquest acord s’ha aprovat després que la setmana passada es reunís ja el grup de treball per a la garantia del dret a l’habitatge i establís que era urgent un protocol interdepartamental que permetés a tots els Departaments implicats, a les administracions municipals i també als òrgans jurídics millorar la resposta davant aquesta emergència de país. 

 

Agenda del Govern per als propers dies

Finalment, la portaveu ha detallat l’agenda del Govern per als propers dies. Ha informat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha reunit aquest matí amb el grup parlamentari d’ERC i, demà al mati, rebrà els grups de Ciutadans i Partit Popular, a les 9h i 10h respectivament. També està prevista una reunió a les 13.30h amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs. 

Pel que fa al Mobile Word Congress, que se celebrarà a Barcelona del 28 de juny a l’1 de juliol, Plaja ha explicat que el president Aragonès juntament amb el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, participaran dilluns en la inauguració d’aquesta fira tecnològica que l’any passat es va cancel·lar a causa de la pandèmia. El president també assistirà al sopar de diumenge dia 27, que dona el tret de sortida a la fira, “la més important d’aquestes característiques del món”, ha recordat la portaveu.

També per al proper dilluns 28 de juny, coincidint amb el Dia Internacional per l’alliberament LGTBI, el Govern està ultimant un acte institucional que té com a objectiu que “la normalitat social faci que aquestes persones es mostrin tal com són, sense por i amb la plena acceptació dels seus drets”.

2  

Imatges

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa de Govern (Autor: Ruben Moreno)

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa de Govern (Autor: Ruben Moreno) 150

Reunió del Consell Executiu (Autor: Ruben Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Autor: Ruben Moreno) 264

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa de Govern (22.06.21)

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern (22.06.21)

Acords de Govern (22.06.21)
PDF | 907