• Les festes amb foc i pirotècnia com correfocs, falles o la flama del Canigó tornen a estar permeses amb pautes de seguretat
Sant Joan

Les  activitats culturals relacionades amb pirotècnia, fogueres, la baixada de la flama del Canigó o les falles tornen a celebrar-se enguany amb motiu de la revetlla de Sant Joan del 23 al 24 de juny. Aquestes manifestacions de cultura popular estan permeses, sempre d’acord amb la normativa i si es compleixen les restriccions pròpies de cada tipus d’activitat i del pla sectorial. Com cada any, Protecció Civil realitza una campanya de sensibilització a la població sota el concepte de Revetlla Segura, a la qual enguany s’hi sumen els consells i les restriccions en les activitats fruit de la pandèmia de la COVID-19.

Pel que fa a activitats culturals organitzades, es poden dur a terme amb un 70% de l’aforament màxim i 1.000 persones en espais interiors o 3.000 a l’aire lliure o espais interiors amb ventilació reforçada. En el cas d’espais a l’aire lliure on l’aforament màxim pugui ser superior a 15.000 persones, es podrà arribar al 20% d’aquest aforament si s’estableixen sectors independents de fins a 3.000 persones cadascun. Els espais han d’estar perimetrats o delimitats i es recomana utilitzar espais a l’aire lliure. Les activitats han d’acabar a l’1h de la matinada com a molt tard.

D’altra banda, les activitats de cultura popular amb pirotècnia o foc estan permeses sempre que s’evitin aglomeracions en els espais de visualització i es puguin mantenir les distàncies de seguretat. Els espais de públic o visualització han d’estar supervisats i en espais perimetrats o delimitats i amb control d’accessos per evitar aglomeracions. El públic s’ha de situar estàtic i, preferentment, assegut. A més, caldrà garantir els aforaments establerts per la normativa, així com complir el nombre màxim de persones dels grups actuants previst en el pla sectorial de la cultura popular. En el cas de correfocs, falles, la flama del Canigó i altres activitats amb mobilitat, a més de les mesures generals de la cultura popular, no es permet la interacció del públic amb els membres de l’activitat.

Enguany està permès organitzar concerts i altres activitats culturals sempre que s’ajustin a les mesures de restricció vigents. El públic ha d’estar assegut, amb preassignació de seients, i cal complir els aforaments establerts. Es recomana fer les activitats sempre a l’aire lliure i es permet el servei de restauració si hi ha llicència o autorització específica. En el cas d’activitats de cultura popular, es permet el ball si es fa en espais degudament habilitats i s’eviten aglomeracions, i sempre amb mascareta.

Quant a les fogueres, estan permeses amb autorització municipal, sempre que s’evitin aglomeracions i es mantinguin les distàncies de seguretat. A menys de 500 m de zona forestal, cal l’autorització d’Agents Rurals. Es recomana autoritzar només foguerons per evitar un nombre elevat de persones. Si es preveuen espais de visualització, cal seguir les limitacions d’aforament.