lleure

Joventut ja ha notificat 3.938 activitats de lleure educatiu per aquest estiu a Catalunya amb 208.456 infants i joves inscrits

El Departament de Drets Socials destinarà 1,15 milions d'euros perquè infants i joves de famílies vulnerables participin de les activitats

query_builder   30 juny 2021 10:16

event_note Nota de premsa

Joventut ja ha notificat 3.938 activitats de lleure educatiu per aquest estiu a Catalunya amb 208.456 infants i joves inscrits

El Departament de Drets Socials destinarà 1,15 milions d'euros perquè infants i joves de famílies vulnerables participin de les activitats

La Direcció General de Joventut (DGJ) ha registrat fins a dia d’avui un total de 3.938 activitats de lleure per aquest estiu, que han estat notificades per les entitats organitzadores de les activitats: entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 24.025 com a personal dirigent, 2.204 com a personal de suport i 182.227 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (81%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (10%), les acampades (6%), les rutes (1,6%) i els camps de treball (0,4%).

Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a notificar-la a la DGJ, de manera que les xifres aniran creixent les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s’acostarà a xifres similars a la participació de l’estiu 2019, en què 235.762 nois i noies acompanyats per 36.480 dirigents i monitors van participar en 6.564 activitats arreu del país.

Entre els joves i infants que s’inscriuen a les activitats d’educació en el lleure s’inclouen els que ho fan per primera vegada, els que majoritàriament s’hi apunten a l’estiu de manera puntual i els que participen en centres d’esplai o agrupaments escoltes durant tot l’any i culminen les seves tasques educatives amb una activitat a l’estiu.

Àlex Sastre, director general de Joventut, ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”. Així mateix, Sastre ha posat de relleu que Joventut ha registrat, en aquest inici del 2021, una xifra molt superior a la que es va arribar l’estiu passat 2020 durant les mateixes dates, amb 112.493 inscrits, i a un nombre no gaire llunyà del que es va registrar el 2019 també a la mateixa setmana, amb 251.896 joves participants inscrits. Justament, l’any 2019 va acabar marcant el rècord registrat mai a Catalunya en activitats de lleure educatiu, amb un total de 483.944 participants registrats durant tot l’estiu.

Les activitats que de moment més han crescut percentualment respecte de l'estiu passat del 2020 en aquestes mateixes dates són les acampades (+3,4%), seguides de les rutes (+1,4%) i els camps de treball (+0,2%), mentre que per ara s’ha reduït el pes dels casals de vacances (-9%) i de les colònies (-2,3%).

 

Garantir l’accés equitatiu a les activitats

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a les activitats d’educació en el lleure d’aquest estiu, el Departament de Drets Socials destina 1.150.000 euros en beques.

D’aquesta partida, 600.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 40.000 infants i joves des del 2014.

A més a més, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de “L’estiu és teu!”, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 6.758 famílies s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.

Aquestes beques se sumen als ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores del 10% sobre el preu de les colònies de “L’estiu és teu!”, un ajut que ha beneficiat 15.054 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

 

Activitats per demarcacions

Amb les activitats notificades fins a dia d’avui a la DGJ, les comarques de la demarcació de Barcelona són les que de moment concentren més participants aquest estiu, amb uns 144.528 repartits en 2.379 activitats. D’aquestes, un 91% són casals de vacances, un 6% colònies, un 2,5% acampades, un 0,4% rutes i un 0,1% camps de treball.

Les comarques gironines són les segones en nombre de participants. Segons el registre actual, acolliran 33.990 joves en 710 activitats en aquesta demarcació. En concret, es reparteixen en casals de vacances (63%), colònies (19%), acampades (13%), rutes (4%) i camps de treball (1%).

A la demarcació de Lleida (comptant la plana i el Pirineu) hi ha notificades 486 activitats, de les quals un 36% són casals de vacances, un 31% colònies, un 23% acampades, un 8% rutes i un 2% camps de treball, que de moment acolliran en total 16.325 joves i infants.Segons el mateix registre, al Camp de Tarragona ja hi ha inscrits 9.601 participants, que pel capbaix faran unes 242 activitats repartides en casals de vacances (76%), colònies (15%), acampades (7%), camps de treball (1%) i rutes (1%).

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’han registrat 115 activitats per a 4.012 infants i joves. Les activitats més habituals seran els casals (87%), les colònies (7%), els camps (3%), les acampades (2%) i les rutes (1%).

Més de 22.000 responsables d’higiene i seguretat

Un total de 5.025 monitors/es i directors/es de lleure han fet aquest juny de 2021 la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acrediten com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure que organitzen les diferents entitats, institucions i empreses de lleure.

Aquesta figura va ser la gran novetat de l’estiu passat 2020 i té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19.

En l’edició passada, un total de 17.743 monitors/es i directors/es de lleure van fer el curs i obtenir la certificació. Aquests responsables de prevenció i higiene se sumen als 5.025 d’enguany, de manera que per aquesta campanya d’estiu ja hi ha un total de 22.768 caps i monitors/es que poden exercir aquest rol.

Les formacions consten d’una primera part sobre prevenció, d’una segona sobre protecció i d’una tercera sobre seguretat alimentària, en la qual el personal instructor repassarà i respondrà dubtes sobre els protocols, guies i models recollits al repositori general per aquest estiu: estiuamblleure.cat.

Formacions i materials relatius a l’assetjament sexual infantil

Aquest any 2021, s’han realitzat 6 edicions del curs de formació bàsica sobre prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en l’àmbit de l’educació en el lleure. Aquesta acció se suma a les diferents formacions que Joventut ja ve fent els darrers anys amb l’objectiu de prevenir i combatre l’assetjament entre iguals (bullying) i els abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure.

En paral·lel a les formacions, des de la DGJ també s’han elaborat diferents materials de prevenció del maltractament infantil, entre els quals hi ha la guia Orientacions i Recursos Pedagògics, un vídeo de sensibilització i una infografia entre les entitats organitzadores de les activitats de lleure per recordar i fer conèixer als monitors i dirigents de lleure els circuits a seguir davant de possibles abusos sexuals, així com per fer visibles els telèfons d’atenció especialitzats que hi ha a l’abast. En aquest sentit, s’han posat a disposició nous materials (una guia i un pòster resum) adreçats a monitors/es i directors/es de lleure per tal que puguin dur a terme una gestió emocional adequada en relació als infants, adolescents o joves que hagin pogut viure aquestes situacions

En el mateix àmbit, també es dona a conèixer el Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure a través de les Escoles d’Educació en el Lleure.

I finalment, pel que fa a l’assetjament entre iguals, es difonen diferents infografies adreçades a caps i monitors i als joves participants de les activitats a través de diversos canals d’informació i assessorament.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined