• La consellera d’Igualtat i Feminismes ha presidit el primer plenari del Consell Nacional LGBTI des de la creació de la nova conselleria, al Palau de la Generalitat, on s’han exposat les línies estratègiques d’aquesta legislatura.
  • La vicepresidenta segona del Consell Nacional LGBTI, Verònica Lafont, ha valorat molt positivament la trobada per “treballar units pels nostres drets.”
Reunió del ple del Consell Nacional LGBTI

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit la primera sessió plenària del Consell Nacional LGBTI des de la creació del Departament. La trobada ha servit per presentar les línies estratègiques de la conselleria i escoltar de primera mà les propostes les entitats. “Una de les línies estratègiques de la conselleria és tenir una interlocució real, fluida, eficaç, transparent amb les entitats i els moviments socials de referència”, ha indicat la consellera Verge. “Entenem que és des d’aquest treball compartit que se’ns podrà fer un bon rendiment de comptes a partir d’indicadors transparents i al mateix temps establir aquesta col·laboració necessària i indispensable amb les entitats que també treballen per la transformació feminista del país, entenent aquesta transformació feminista com una transformació global de garantia de drets de totes les persones.”

El ple d’avui ha servit, tal com va passar amb la trobada amb el Consell Nacional de les Dones, per conèixer les entitats que treballen arreu del territori i també presentar el serveis dels quals disposa la Conselleria adreçats a les persones LGBTI+ i les accions que s’estan duent a terme: “Aquesta transformació feminista és un dels eixos de treball del Govern. És un mandat específic del President perquè sacsegem la pròpia estructura de la Generalitat.  En bona mesura, per soscavar totes aquestes discriminacions, desigualtats i violències que ens afecten quotidianament, entre elles la lgbtifòbia, com també ho serien violència masclista, racisme, capacitisme. Venim a fer aquest treball amb les entitats per a l’erradicació d’aquestes desigualtats”, ha explicat la consellera.

Des del Consell Nacional LGBTI, la vicepresidenta segona, Verònica Lafont, ha valorat molt positivament la creació de la Conselleria. “Creiem que es pot fer un bon treball entre administració i entitats. Amb els moments que estem vivint amb més agressions lgbtifòbiques és molt necessari que estiguem units tots els ens per poder combatre-ho”, ha explica Lafont.

Una reivindicació històrica

La sessió plenària d’avui també ha comptat amb la participació de la secretària general d’Igualtats, Mireia Mata, i del director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa. Mata ha destacat la importància de comptar amb la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, “per primera vegada a la història del Govern de la Generalitat generem una estructura específica per la defensa dels drets LGBTI+. Aquesta era una llarga reivindicació feta per les entitats. D’altra banda, destacar que volem fer polítiques per les entitats, però amb les entitats.”

Per la seva part, Xavier Florensa ha remarcat la importància de treballar amb les entitats i fer-ho de forma coordinada perquè “la conselleria té la virtut d’agrupar en una mateixa estructura polítiques feministes, de drets humans, antiracistes, a favor del col·lectiu LGBTI... Això ens permetrà fer una feina més coordinada i més potent en favor de la lluita pels drets de tota la ciutadania.”

Les entitats, clau

La sessió plenària, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, s’ha celebrat de manera híbrida, en format presencial i telemàtic, per comptar amb la representació de les entitats de tot el territori que formen part del Consell.

El Consell Nacional LGBTI és l’òrgan de participació col·legiat constituït com espai de participació ciutadana superior en matèria de drets i deures de les persones LGBTI+. El Consell també ostenta les funcions d’òrgan consultiu de les administracions catalanes que incideixen en aquest àmbit. 

El Consell Nacional LGBTI delibera sobre les polítiques públiques que incideixen directament o indirectament en les condicions de vida de les persones LGBTI+. Els camps d'actuació del Consell Nacional LGBTI són els que tenen relació directa o indirecta amb l'apoderament i el reconeixement dels drets i les accions destinades a erradicar l'homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia que pateixen les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. 

Precisament, per posar de manifest que les polítiques LGBTI+ són unes de les línies prioritàries del Departament, la primera campanya institucional de la conselleria d’Igualtat i Feminismes va ser ‘Orgull ben alt’ (orgullbenalt.cat) amb la intenció de donar visibilitat als prejudicis als que han de fer front cada dia les persones LGBTI+. El llançament de la campanya, amb el llenguatge inclusiu com a tret distintiu, es va fer amb motiu del Dia de l’Orgull LGBTI+, el passat 28 de juny.

1  

Imatges

Reunió Consell Nacional LGBTI

Reunió Consell Nacional LGBTI