• Això es farà a partir de dues mesures: un augment extraordinari de 60 grups i un increment de la capacitat dels grups de forma generalitzada allà on hi ha hagut més demanda que oferta

 

  • L’objectiu és donar resposta al creixement imprevist del 23% en les sol·licituds en relació al curs anterior

 

  • Gonzàlez-Cambray: “Aquesta serà la legislatura de l’FP. Oferirem més formació per donar resposta a l’itinerari formatiu dels nostres joves i a les necessitats del teixit productiu del país”
RdP Increment oferta FP

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat avui en roda de premsa que, “tenint en compte que pel Departament d’Educació aquesta serà la legislatura de l’FP i davant l’augment excepcional de sol·licituds, incrementarem en 4.215 les places de grau mitjà. Ho farem creant 60 nous grups i augmentant la capacitat en 433 grups de cicles del país que tenen més demanda”. Ho ha fet acompanyat del nou director general de Formació Professional, Àngel L. Miguel. Gonzàlez-Cambray ha afegit que “aquesta serà la legislatura de l’FP. Oferirem més formació per donar resposta a l’itinerari formatiu dels nostres joves i a les necessitats del teixit productiu del país”.

 

El titular d’Educació ha explicat als mitjans de comunicació que enguany hi ha hagut un increment imprevist de demanda per aquests estudis d’un 23%, quan fins ara el creixement s’havia situat entre un 1,5% i un 2%. Tal com ha exposat el conseller, “no hem seguit la tendència dels darrers anys, aquest any hem tingut una demanda del 23%, estem davant d’una situació excepcional i donem una resposta excepcional. Dels 68 cicles d’arreu del país, 35 han tingut més demanda que oferta i 33 han tingut vacants. Moltes de les sol·licituds s’han concentrat en determinats cicles”.

 

Pel que fa a les causes d’aquesta demanda, el conseller d’Educació ha manifestat que “hi ha hagut un increment molt gran de persones adultes que han optat per una formació reglada que enriqueixi el seu itinerari formatiu”. També ha remarcat que “estem en un context de Covid on molts joves aprofiten per formar-se per accedir al món laboral” i que “estem en un moment de pic de la corba demogràfica d’alumnes que acaben l’ESO”. Altres factors que ha assenyalat són les campanyes de promoció i prestigi de l’FP s’han fet en els darrers anys, la millora continuada de l’oferta i la creació de nous cicles formatius, la qualitat dels ensenyaments, l’increment en els darrers anys de l’FP Dual o l’èxit de la inserció al mercat d’aquests estudis.

 

Els cicles més demanats han estat Cures auxiliars d'infermeria, Sistemes microinformàtics i xarxes, Gestió administrativa, Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure, Electromecànica de vehicles automòbils, Atenció a persones en situació de dependència, Emergències sanitàries, Activitats comercials, Farmàcia i parafarmàcia i Instal·lacions elèctriques i automàtiques. I en canvi, han baixat els relacionats amb l’oci i el turisme, dos dels sectors més castigats per la pandèmia.

 

Un total de 60 grups nous

 

Aquests 60 nous grups es distribueixen de la següent manera: 13 a la Catalunya Central, 11 a Barcelona, 7 a Barcelona Comarques, 7 al Vallès Occidental, 6 a Tarragona, 5 al Baix Llobregat, 5 al Maresme-Vallès Oriental, 4 a Girona i 2 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa als grups que s’han incrementat per cicles són els següents:

 

  • Cures d’auxiliar d’infermeria: 12
  • Sistemes microinformàtics i xarxes: 10
  • Gestió Administrativa: 6
  • Electromecànica de Vehicles Automòbils: 5
  • Atenció a Persones en Situació de Dependència: 5
  • Activitats comercials: 4
  • Emergències Sanitàries: 4
  • Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure: 3
  • Farmàcia i Parafarmàcia: 3
  • Auxiliar en Imatge Personal: Perruqueria i Estètica: 3
  • Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques: 1
  • Forneria, Pastisseria i Confiteria: 1
  • Estètica i Bellesa: 1
  • Vídeo Discjòquei i So: 1
  • Guia, Informació i Assistència Turístiques: 1

 

Josep Gonzàlez-Cambray ha assenyalat que Educació vol complir amb un altre objectiu: el de “seguir apostant per aquells sectors que són necessaris pel nostre teixit empresarial, productiu i de serveis, encara que tinguem cicles amb vacants”. Ha posat com a exemple cicles com el Xarxes i Estacions de Tractament d'Aigües, Cuina, Gastronomia i Serveis de Restauració, o tot el relacionat amb la família de la indústria alimentària i amb la mecànica i l’electromecànica. “Aquí tenim un repte de país que és equilibrar les expectatives i necessitats de les persones, amb les del territori i les del teixit empresarial”, ha conclòs.

 

29 de juliol de 2021

1  

Fitxers adjunts

Presentació RdP Increment oferta FP

Presentació RdP Increment oferta FP
PDF | 296