Departament de Salut

Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi

Les sobredosis per drogues es poden evitar i prevenir amb la informació adequada

query_builder   31 agost 2021 08:00

event_note Nota de premsa

Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi

Les sobredosis per drogues es poden evitar i prevenir amb la informació adequada

  • Més d’un 80% de les morts per reacció aguda a les drogues no presenten signes d’injecció, sinó que tenen un patró de policonsum. La majoria tenen lloc en domicilis particulars
  • Posar la persona en posició lateral i trucar al 112 pot evitar la mort d’una persona per sobredosi
  • Catalunya, referent internacional en polítiques de reducció de danys

Salut, a través de la Subdirecció General de Drogodependències, se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, avui 31 d’agost. Aquest dia té com a objectiu sensibilitzar i informar a la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que ens pot afectar a tots, però que es poden evitar i prevenir si es té la informació adequada.

Quan es parla de sobredosi, sovint s’atribueix a persones que s'injecten drogues. Tot i així, les dades que recull l’Informe de l’indicador de mortalitat: reaccions agudes a substàncies psicoactives 2019, publicat recentment per la Subdirecció General de Drogodependències, posen de manifest que en més d’un 80% de les morts no hi ha signes d’injecció. Les substàncies més prevalents són la cocaïna, els opiacis, els hipnosedants i l’alcohol, però es confirma un patró de policonsum amb combinació de substàncies, on l’alcohol i els hipnosedants estan presents majoritàriament.

Segons aquest darrer informe, l’edat de les persones que van morir per reacció aguda durant el 2019 oscil·la entre els 30 i els 59 anys, concentrant-se la majoria entre els 40 i 49 anys, i el 70% s’han produït en domicilis particulars.

Aquestes dades confirmen la tendència observada en els darrers anys, on el perfil de les persones amb risc de patir una sobredosi és d’edats cada cop més avançades, amb un patró de policonsum i que moren al domicili particular.

El Dia Mundial és una oportunitat per conscienciar a ciutadania sobre els riscos de combinar determinades substàncies, com l’alcohol i els hipnosedants, i la possibilitat que es derivi en una sobredosi. Conèixer els riscos, els símptomes (estat d’inconsciència, insuficiència respiratòria, cianosi... ) i com actuar adequadament davant d’una sobredosi, pot ser determinant per prevenir la mort: amb un gest (posar la persona en posició lateral) i una trucada al 112 es pot evitar una mort per sobredosi. El fet que la majoria de morts es produeixin en el domicili fa més rellevant l’educació dels convinents en la prevenció i l’atenció.

Catalunya, pionera en polítiques de reducció de danys, compta amb una dilatada experiència en el camp de la prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues. Des de l’any 2009, la Subdirecció General de Drogodependències implementa i coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, en el qual participen centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys i comunitats terapèutiques.

Aquest és un programa de referència a escala estatal (el Plan Nacional sobre Drogas el reconeix com a prioritari i l’inclou dins la Estrategia Nacional sobre Drogas del Ministeri), i les seves actuacions comptem amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opiacis, juntament amb les sales de consum supervisat de drogues i els programes tractament amb agonistes opioides.

Actualment a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat que durant l’any 2020 van atendre 2.794 persones que van realitzar 123.552 consums. De les 141 sobredosis que es van produir l’any passat en aquets espais, totes es van atendre favorablement, el que indica que la mort per sobredosi és prevenible si s’actua a temps. Aquesta xifra s’eleva a 836 en els darrers cinc anys.

En el cas dels opiacis, l'administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d'aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosis. Des dels inicis del programa fins a l'any 2020, s'han format 12.326 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s'han repartit un total de 13.741 vials.

  

 

Barcelona, 31 d’agost de 2021

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined