La consellera de Cultura, a la dreta de la imatge, amb les autoritats de la Fira Tàrrega

La consellera Garriga visita la 40a edició de FiraTàrrega, que recupera el públic i l'activitat presencial

query_builder   9 setembre 2021 19:20

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga visita la 40a edició de FiraTàrrega, que recupera el públic i l'activitat presencial

  • La consellera Natàlia Garriga ha visitat la Llotja professional de la FiraTàrrega: "Detecto molta il·lusió en el sector."
  • Tàrrega torna a ser l'epicentre de les arts de carrer en una edició encara marcada per algunes restriccions sanitàries 
  • Enguany la trobada professional, que s’organitza en col·laboració amb Catalan Arts, la marca d'internacionalització de l'ICEC, es recupera plenament i és 100% presencial  
La consellera de Cultura, a la dreta de la imatge, amb les autoritats de la Fira Tàrrega
La consellera de Cultura, a la dreta de la imatge, amb les autoritats de la Fira Tàrrega

La 40a edició de FiraTàrrega arrenca avui amb el leitmotiv “Habitar l’espai”, amb què es vol visibilitzar l’espai públic com l’espai comú. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat la Llotja professional de FiraTàrrega, punt de trobada i esdeveniment internacional de les arts escèniques. "Detecto molta il·lusió en el sector", ha afirmat.  El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha acompanyat la consellera.  

L’edició 2021 de FiraTàrrega, mercat estratègic de les arts de carrer del Departament de Cultura, vol assemblar-se tant com sigui possible a les anteriors. Així i tot, ha calgut fixar un plantejament organitzatiu que preveu algunes limitacions. Fins al 12 de setembre, FiraTàrrega acollirà 48 companyies nacionals i internacionals i 763 professionals de 461 organitzacions procedents de 23 països. Hi participaran 347 artistes, 280 dels quals procedeixen de Catalunya, 47 de la resta de l’Estat espanyol i 19 d’internacionals. 

Quant a les propostes artístiques, la plaça dels Comediants acollirà l’acte de commemoració dels 40 anys del certamen, amb un recorregut històric i afectiu amb pastís d’aniversari inclòs. 

La programació artística s'ha estructurat en sis grans blocs: 

1 - Commemoració dels 40 anys de la Fira, amb la presentació d'una peça audiovisual a càrrec de Calidos, que serà projectada a la plaça Major de Tàrrega. Un recorregut atemporal pels 40 anys d'història de FiraTàrrega, que trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, veritable protagonista de l'esdeveniment des dels seus orígens. 

2- Espectacles de carrer, presentats en tres grans espais delimitats amb control d'accés. En aquest apartat destaquen, entre altres, noms com Àngel Duran amb la seva peça de dansa Papillon; el Centre de Titelles de Lleida amb la seva balena itinerant Kujira; les valencianes de la Cia. Maduixa amb la seva dansa sobre xanques i presentant la peça Migrare; la Cia. Moveo, amb la peça Echoes que barreja teatre, dansa i acrobàcia; els targarins Emilia Gargot amb la peça Container que tracta sobre l'odi a les xarxes socials i que han evolucionat dins el programa Suport a la Creació amb una sèrie d'assajos oberts amb la participació de 400 alumnes de la ESO; els balears Hermanas Picohueso amb P-Acte Idiota; el clown de La Industrial Teatrera amb Herència, una peça sobre el món que lleguem a les properes generacions; Los Galindos amb Mort de riure, una peça amb tres pallassos que afronten una situació inaudita; o Sandal Produccions amb Animalia Inc. una peça per a tots els públics que reflexiona sobre la preeminència de l'espècie humana sobre la resta de criatures del planeta. 

3 - Propostes experiencials que requereixen un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Aquí trobarem els Eléctrico 28 amb [The Frame] un peça de carrer que parteix de l'observació de la quotidianitat; Kamchàtka, amb Alter, una peça que aprofundeix en el tema de les migracions humanes amb un recorregut convertit en èxode que fa una simbiosi amb el paisatge; o la peça transmèdia d'Indi Gest que es podrà viure en un format inèdit a FiraTàrrega, sense un escenari predeterminat, a partir de la interacció amb el mòbil i la descàrrega d'uns àudios que aniran guiant l'espectador/usuari. 

4- Espai La Paraula, amb una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia. Hi trobarem propostes com la de Barba Corsini, Laura LaMontagne & PicoAmperio, Ikram Bouloum, Ana Polo & Oye Sherman o Cuartito de Poesía. 

5- Espectacles de sala. En aquest apartat, propostes de diferents disciplines que, pel seu format, s'ubiquen en sales o espais a la italiana. Amb peces com Hermafroditas a cavall, del Col·lectiu Que no salga de aquí; la versió d'Otel·lo amb mirada femenina Desdèmona, d'Alba Sarraute & Les Ofèlies; la Companyia de Circ «eia», amb Nuye; els cuplets de Glòria Ribera a Parné; el Jaleiu musical de Guillem Albà; la primera peça teatral de l'artista Juana Dolores, *massa diva per a un moviment assembleari*; o El diablo en la playa dels gallecs Matarile, entre altres. 

6- Instal·lacions. En aquest apartat es podran veure fins a 4 peces que conviden l'espectador a interactuar amb els elements exposats. El recorregut laberíntic sobre el pas del temps de El laberinto del cuco, d'Itinerania; el mural fotogràfic participatiu i robotitzat Robot Selfie, de Kaleider; el qüestionament sobre els privilegis que fa l'Espai reservat de Rawscenography; o la instal·lació de jocs familiars Secrets de Tombs Creatius. 

Cal remarcar que de les cinquanta companyies de la programació 2021, 22 peces procedeixen del viver creatiu de FiraTàrrega que és el programa Suport a la Creació; 10 del programa 2020 i 12 del programa 2021. 

FiraTàrrega Pro Catalan Arts - L'espai de trobada professional 

Aquest 2021 es recupera plenament la trobada professional de FiraTàrrega, en col·laboració amb Catalan Arts, la marca d'internacionalització de l'Insitut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Serà 100% presencial i es durà a terme al pavelló firal La Llotja; l’Espai Pro, serà lloc de trobada i mercat de totes les persones acreditades professionalment (programadors/es, companyies, associacions, institucions, etc). L’Espai Pro comptarà amb estands, àrees de reunió formal i informal i espais de presentacions i reunions. 

Degut a l’excepcionalitat de l’edició l’espai professional tindrà menys densitat a l'interior i noves localitzacions exteriors per garantir una trobada segura i que segueixi la normativa del PROCICAT vigent. 

L’Espai Pro comptarà entre d'altres, amb un estand del Departament de Cultura on s'atendran les peticions d'informació per part dels professionals del sector.  

1  

Imatges

La consellera de Cultura, a la dreta de la imatge, amb les autoritats de la Fira Tàrrega

La consellera de Cultura, a la dreta de la imatge, amb les autoritats de la Fira Tàrrega 510

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined