• L’1 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la Gent Gran, que enguany té com a objectiu ‘L’equitat digital per a totes les edats’

 

  • Drets Socials impulsa la campanya ‘L’Altaveu’, una sèrie de píndoles audiovisuals amb l’objectiu de contribuir a reduir la bretxa digital
Violant Cervera participa a l'acte del dia de la gent gran

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que la pandèmia ha posat de manifest la necessitat de les persones grans d’aprendre l’ús de les eines digitals més comunes de comunicació per tal d’evitar l’aïllament social. La titular de Drets Socials ha afirmat que “com a Govern hem de ser pioners i aprofitar els avenços i l’accés a les noves tecnologies, promovent la formació en xarxes i aplicacions, per tal de trencar amb la bretxa digital i la soledat no volgudes”. Cervera també ha advocat per buscar solucions digitals que puguin tenir un impacte positiu en la vida de la gent gran a fi de “promoure que puguin viure de manera independent, i prolongar la seva activitat social”.

En l’Acte Institucional pel Dia Internacional de la Gent Gran, la consellera de Drets Socials ha assegurat que existeixen realitats incòmodes que han de ser abordades, com per exemple la soledat no volguda, que pateix bona part de la població de més de 65 anys de casa nostra, i les situacions de maltractament. En aquest sentit, ha apostat per proporcionar eines per revertir aquestes situacions: “Cal trencar el silenci i fer emergir aquestes actituds i pràctiques inadmissibles i eradicar-les des de les polítiques de prevenció i detecció”.

L’1 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la Gent Gran des de 1990, quan el va fixar l’Assemblea General de Nacions Unides, i enguany el lema és ‘L’equitat digital per a totes les edats’. Segons les darreres dades de l’Idescat, a Catalunya hi ha gairebé 1,5 milions de persones amb edats compreses entre 60 i 79 anys, i 450.000 persones tenen més de 80 anys. Representen el 25% del total de la població de casa nostra. Violant Cervera ha volgut fer un reconeixement a la tasca que fan les persones grans en la nostra societat i ha destacat que “la seva experiència i coneixement son fonamentals per a construir una societat més cohesionada i que acompanyi millor a tothom en totes les etapes de la vida”.

Campanya per reduir la bretxa digital

En l’acte s’ha presentat la campanya ‘L’Altaveu’, una producció audiovisual que vol contribuir a la disminució de la bretxa digital entre la gent gran i la resta de la població, promoguda per l’Oficina de Gent Gran Activa del Departament de Drets Socials. ‘L’Altaveu’ constarà de vuit programes que presenten diferents eines digitals per a la comunicació entre persones, de forma didàctica i amena per tal que els continguts arribin sense dificultats a tot el públic, però especialment a la gent gran. Cada eina digital s’ha vinculat a un aspecte important relacionat amb l’envelliment actiu de les persones, a partir d’històries i testimonis reals dels participants.

En concret, els capítols tractaran aquestes aplicacions i temàtiques:

  • WhatsApp i el maltractament a la gent gran
  • Zoom i la participació social (com ara en els Plenaris del Consell de la Gent Gran de Catalunya)
  • Facebook, el comerç digital i l’ús de la internet de forma segura
  • Instagram i l’envelliment actiu
  • Twitter, les fake news i els temes legals vinculats a la tercera edat
  • El fenomen dels influencers, la soledat no volguda i l’afectivitat
  • Tik Tok com a motivador de la socialització i de l’afectivitat
  • Spotify, els gimnasos virtuals i la salut

Els capítols tenen una durada d’entre 12 i 15 minuts i compten amb la participació de personalitats dels mitjans de comunicació (tradicionals i digitals) que aporten la seva visió sobre els temes i les aplicacions que es treballen en cada episodi. El programa s’estrenarà en els propers mesos al canal televisiu en obert FibracatTV, i la producció ha estat a càrrec de Bah! Studios. Per part del Departament i l’Oficina de Gent Gran Activa, els vídeos formaran part d’una campanya per apropar a la gent gran l’ús de les noves tecnologies per combatre l’aïllament i la vulnerabilitat social.

En el transcurs de l’acte d’aquest dijous, una taula tècnica ha reflexionat sobre temes ètics, de soledat no volguda i d’aïllament, i de com contribueixen les tecnologies en evitar aquestes situacions no desitjades, sovint motiu d’edatisme (discriminació vers la gent gran). Amb la moderació del responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa, David Agustí, ha participat a la taula la presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Román; la investigadora del grup en Gerontologia de la Universitat de Barcelona (UB) Montse Celdran, i la investigadora del Communication Networks & Social Change (CN&SG) Research Group de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Mireia Fernández-Ardèvol (UOC).

Les noves tecnologies, fonamentals durant la pandèmia

El confinament ha comportat conseqüències per al dia a dia de les persones grans, com aïllament i solitud no desitjada, així com més dificultat per a la detecció dels maltractaments en la gent gran. Els professionals dels serveis socials han hagut de buscar noves maneres d’afrontar aquestes conseqüències en una situació de no poder accedir en cap moment a una casa confinada. La xarxa comunitària a través de sistemes com la missatgeria instantània han estat fonamentals, i la connexió a través de les plataformes de videoconferència, han resultat importantíssimes a l’hora de veure la persona i el seu entorn. Quan es fa una connexió a través d’aquestes plataformes, són els ulls i les oïdes que veuen si l’entorn està ben cuidat o no, si la persona va arreglada o descuidada, i es pot escoltar si hi ha crits o si la persona s’expressa de maneres poc normals.

Per aquest motiu, l’accés a les noves tecnologies és una eina fonamental per combatre el maltractament i la solitud no volguda. Les noves tecnologies han passat a ser eines de primera necessitat per a la població. En aquest sentit, cal promoure  la formació per a les persones grans en xarxes i noves tecnologies, així com el seu accés a Internet i a telèfons intel·ligents i/o tauletes per a la connexió.

Podeu veure el tràiler de ‘L’Altaveu’ al següent enllaç de Youtube: https://youtu.be/z9VBvirtgtU

I el podeu descarregar en aquest enllaç de Wetransfer: https://we.tl/t-j6vh94iEkN

L'Altaveu
L'Altaveu