• A Catalunya hi ha 1.078.738 dones de més de 60 anys, això representa que una de cada 4 dones és gran
  • Una investigació desvetlla que hi ha una invisibilitat dels problemes de les dones grans per edatisme estructural i una normalització de les violències masclistes que pateixen
 'Les violències masclistes vers les dones grans: una aproximació feminista i interseccional'
Portada estudi

Amb motiu del Dia internacional de la Gent Gran, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), de la conselleria d’igualtat i Feminismes, Meritxell Benedí Altés, ha manifestat que “les dones grans tenen dret a viure lliures de masclisme i a no ser discriminades en cap situació de la vida per la seva edat”.

En aquest sentit, Benedí ha afirmat que “és un objectiu de l’ICD avançar de manera efectiva en la garantia dels drets de les dones grans i millorar la resposta social a les seves necessitats i problemàtiques. A Catalunya poden adreçar-se per ser ateses per qualsevol tema del seu interès als 5 puns #ICDObert que hi ha a Catalunya o a algun dels 107 Serveis d’Informació i Atenció a les Dones que hi ha en les poblacions de més de 20 mil habitats. Aquí també poden trobar assessorament jurídic i psicològic gratuït”.

La presidenta de l’ICD també ha ressaltat el fet que “les dones de més de 60 anys són més d’una de cada quatre dones de Catalunya. No pot ser que no les veiem i no estigui normalitzada la seva participació i presència en els discursos públics i imaginaris comunicatius”.

Amb motiu d’aquesta commemoració, l’ICD ha publicat avui l’edició on line de  l’estudi “Les violències masclistes vers les dones grans: una aproximació feminista i interseccional”, una investigació qualitativa i pionera a nivell mundial que posa de relleu la invisibilitat de les dones grans i detalla l’impacte en les seves vides dels efectes acumulatius de la discriminació i les desigualtats de gènere, de l’edatisme i el masclisme.

La investigació desvetlla que hi ha una invisibilitat dels problemes de les dones grans per edatisme estructural, i una normalització de les violències masclistes per part de les dones, que les han patit al llarg de tota la seva vida.

També posa de relleu la tendència a valorar les persones pel seu rol productiu i una cultura visual recolzada en uns ideals de bellesa que emfatitzen la joventut com a valor positiu o atractiu i menyspreen altres realitats i models no identificats amb aquest ideal i que en el cas de les dones grans es veuen reforçats i ampliats pels cànons de bellesa imposats per la cultural heteropatriarcal.

Realitzat per la Fundació Aroa, aquest informe omple un buit de coneixement sobre les violències masclistes que pateix aquest col·lectiu de dones especialment vulnerables, en visibilitza les formes i àmbits, i aborda com millorar la resposta a les seves necessitats.

Tipus i àmbits de les violències que pateixen les dones grans:

  • Abandonaments, negligències, violències econòmiques i psicoemocionals.
  • En l’àmbit domèstic és on es donen situacions de violència per part de parelles.
  • Altres violències inclouen abusos per part de fills/lles o de persones cuidadores.

Altres factors que incrementen la seva vulnerabilitat:

  • El 60,5% té un nivell educatiu molt baix o baix.
  • El 28,5% té un nivell de renda significativament més baix que el dels homes.
  • El 19% tenen alguna discapacitat.

L'Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran per reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i vetllar per una vellesa digna i segura, promoure accions apropiades per defensar-la i per respectar la seva dignitat i saviesa.

Enllaç: Punt #ICDObert i SIAD

2  

Fitxers adjunts

Resum estudi

Resum estudi
PDF | 428

Infografia resum estudi

Infografia resum estudi
PDF | 1044