FOTO

Les Jornades Europees de Patrimoni celebren 30 anys a Catalunya amb més participació que mai

query_builder   7 octubre 2021 12:29

event_note Nota de premsa

Les Jornades Europees de Patrimoni celebren 30 anys a Catalunya amb més participació que mai

FOTO
  • A partir de demà i fins al diumenge, 10 d’octubre, se celebren a Catalunya les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), tres dies per descobrir, conèixer i gaudir del llegat cultural català
  • Més de 500 activitats diverses arreu del país adreçades a tota la ciutadania que es poden consultar en l’agenda en línia del web de les JEP
  • El tret de sortida tindrà lloc demà a Tortosa, Capital de la Cultura Catalana, amb la presentació del projecte “Tortosa desperta el patrimoni en 3D: descobreix, digitalitza, difon”

Demà comença la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), que enguany fan 30 anys d’organització ininterrompuda a Catalunya, amb més participació que mai. Tres dies, del 8 al 10 d’octubre, plens d’activitat durant els quals la ciutadania podrà gaudir del llegat cultural català de forma gratuïta i a través de diversos formats d’activitats, per descobrir-lo, conèixer-lo, gaudir-lo, estimar-lo i per aprendre a conservar-lo entre totes i tots.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya, en especial els últims 10 anys, té un major reconeixement per part de la ciutadania com la festa major del patrimoni cultural. Des dels seus inicis compta amb diverses entitats col·laboradores com la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, i més recentment l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Unes jornades que any rere any s’han anat consolidant i, al llarg d'aquests 30 anys d'organització, han permès descobrir a fons el nostre territori a través de totes les seves activitats. Unes jornades obertes, que es caracteritzen perquè tothom les pugui gaudir. 30 anys de descobrir, 30 anys de portes obertes, 30 anys de descOBERTES.

Enguany s’han organitzat 505 activitats a 208 municipis catalans. La participació més alta d’entitats organitzadores (294) i d’activitats en tots aquests 30 anys de celebració. Visites guiades i teatralitzades, rutes, tallers familiars i per persones adultes, espectacles, conferències, activitats virtuals i altres propostes que tenen un objectiu comú: descobrir o redescobrir el patrimoni de Catalunya amb un caràcter festiu i participatiu per tal que la societat s’identifiqui amb aquest, l’estimi i se’l faci seu perquè el pugui transmetre a les generacions futures.

El tret de sortida de les JEP 2021 es donarà demà a la ciutat de Tortosa, Capital de la Cultura Catalana d’enguany, on es presentarà el projecte de digitalització del patrimoni tortosí que ha impulsat el Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Des de l’edició del 2019, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any tingui aquest reconeixement. “Tortosa desperta el patrimoni en 3D: descobreix, digitalitza, difon” és un projecte participatiu realitzat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, a través del Museu de Tortosa, que ha comptat amb la participació de més de 400 alumnes de 9 centres educatius de la ciutat i de professionals del patrimoni. L’objectiu ha estat apropar el patrimoni cultural als joves i a tota la ciutadana mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies. Els resultat del procés de digitalització es podran veure en l’exposició que es presentarà demà al matí al Museu de Tortosa.

 

Un patrimoni per a tothom

Amb el tema All inclusive (Un patrimoni per a tothom), el Consell d’Europa convida a  totes les institucions, entitats i associacions que participen en les JEP a programar activitats que tinguin present la varietat i diversitat de públics i col·lectius, per tant que tothom, en igual de condicions pugui gaudir de la festa major del patrimoni cultural.

En aquest sentit, l’edició d’enguany creix en activitats accessibles a persones sordes i invidents amb una programació diversa de visites en llengua de signes a diversos monuments de la Generalitat i visites i recursos amb audiodescripció en directe com, exemple, les de Palau Moja, la Catedral de Tortosa, la Capella dels Dolors de Mataró o la visita a les pintures de Tomàs Becket de Terrassa i les contemporànies de Josep Minguell a l'església de l'Alba de Tàrrega.

Entre les 505 activitats organitzades trobem una gran diversitat de propostes. A les comarques de Barcelona i de la Catalunya central s’han organitzat des d’una sessió teòrica i pràctica de paleografia amb el taller de lectura de documents antics a Olesa de Montserrat;  la descoberta del procés de fabricació d’una campana amb una visita teatralitzada a Sant Ponç de Corbera; la creació d’un disseny amb Fem d’impressors” al Museu d’Art de Sabadell, o la visita guiada pels espais Mundet (Palau de les Heures i Refugi Companys), a Barcelona, entre altres.

Al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, es podrà elaborar farina i pa artesanal en un molí medieval al Museu dels Molins de la Vila (Montblanc); conèixer els racons i detalls del Mas Miró en una visita teatralitzada amb companyia de la seva masovera (Mont-Roig del Camp), viure l’experiència de conèixer què menjaven el frares en una visita al Santuari Sant Magí de la Brufaganya (Pontils); o descobrir el tresor que s’amaga a La Palma d’Ebre amb l’“Escape Village”.

A les Terres de Lleida i Aran, destaquen el taller d’iniciació a la lectura del patrimoni ”Aprenem a llegir murs d’edificis històrics” d’Algerri; la visita guiada nocturna a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger amb una observació d’estels; aprendre en el taller familiar “Res és el que sembla” al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, al voltant de la intervenció de l’artista Perejaume; o fer un tast de vins amb “Maridatges benedictins al Monestir de Gualter”.

Finalment, a les comarques gironines, són d’especial interès “Refugi o trinxera a Olot”, una activitat on s’hauran de trobar quinze peces amagades per diversos espais del municipi; el taller “Investiguem els mamífers” al Museu Darder de Banyoles; la visita teatralitzada “Fragments del passat. Monjos, remeieres i remences” al Monestir de Sant Joan de les Fonts, o el taller “Fes de monjo copista a l’Scriptorium de Ripoll” per descobrir el passat cultural de la vila.

Un gran ventall de propostes que es poden consultar segons la seva tipologia, municipi, i en el mapa geolocalitzat de l’agenda en línia del web de l’esdeveniment.

2  

Imatges

Fotografia JEP

Fotografia JEP 436

Fotografia JEP 2

Fotografia JEP 2 663

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2276

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined