• Verge ha presidit avui la sessió plenària del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades
  • La trobada ha tingut com a objectiu la coordinació entre les entitats que gestionen l’acollida de les persones migrades a Catalunya 
Comissió Atenció Persones Refugiades

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit la sessió plenària del Comitè per a l’Acollida de les persones Refugiades que ha tingut lloc avui. Aquest òrgan, creat pel Govern de la Generalitat el setembre de 2015 arran de la crisi humanitària de les persones refugiades a Europa, té com a funcions assessorar i coordinar les administracions públiques catalanes i les entitats i organitzacions socials que actuen en l’àmbit d’acollida de les persones que sol·liciten protecció internacional o refugiades a Catalunya. 

Durant la reunió, la consellera Verge ha comunicat a les entitats participants la voluntat del Govern de donar la millor resposta possible a les persones que han demanat asil polític a Catalunya, malgrat les limitacions que suposa que el Govern espanyol encara no hagi traspassat la totalitat de les competències de refugi a la Generalitat. Tot i això, des del Govern “continuarem treballant per exigir els recursos i, mentrestant, actuem per maximitzar els recursos que ja hi destinem des de les diverses administracions per poder desenvolupar una acollida digna, que atengui les diverses dimensions i necessitats de les persones refugiades, els impactes físics, psicoemocionals i promogui la reparació i el reconeixement de les seves dignitats personals, des d’una perspectiva de gènere que faci èmfasi en l’atenció a les situacions de vulnerabilitat afegida de les dones i de les persones LGBTI+” ha afirmat Verge. Aquest model d’acollida “no només promourà la autonomia de totes les persones que busquen refugi a Catalunya sinó que ens permetrà continuar construint la nostra societat de manera dinàmica i oberta, fidels a la nostra tradició de ser terra d’arribada, aspiracions i oportunitats compartides” ha afegit la consellera durant la seva intervenció.  

A aquesta quarta reunió del plenari del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades hi han participat representants de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya, de les quatre diputacions catalanes; de les entitats municipalistes ACM i FMC; del  Consell de l’Advocacia Catalana; del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i de les  9 organitzacions  especialitzades en matèria d’acollida de les persones demandants de protecció internacional o refugiades que en formen part. La sessió també ha comptat amb la participació de la Secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, la directora general de Migracions, Refugi i Antirracisme, Eunice Romero Rivera, i la coordinadora del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades, Laia Muñoz Bover.  

Segons ha explicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, una de les prioritats de la conselleria i del Govern és comptar amb processos d’acollida sostenibles, més enllà dels mínims que estableix el marc legal de protecció internacional. “Sabem que les persones i les seves trajectòries i necessitats no desapareixen al cap de 6, 12, ni tan sols 18 mesos”, ha apuntat Verge. Per això mateix el Govern vol establir “plans de treball coordinats que ens permetin elaborar protocols, circuits i demandes conjuntes a l’Estat per atendre les necessitats sobrevingudes més enllà del període d’atenció de la primera emergència”. 

Un model d’acollida integral

La darrera reunió del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades va ser el 2019. Tal com ha explicat la consellera Verge, la trobada d’avui ha tingut com a objectiu establir les bases per a la coordinació entre les entitats que gestionen l’acollida de les persones que sol·liciten asil al país. La voluntat de la conselleria és poder iniciar avui una legislatura de treball compartit entre les administracions i organitzacions representades al Comitè per millorar els mecanismes de coordinació de les polítiques d’acollida i refugi de Catalunya. Amb la necessitat de donar una resposta integral a una situació que afecta molts sectors de la societat, la titular d'Igualtat i Feminismes ha assegurat que “l’acollida de persones refugiades és una tasca polièdrica, complexa i que requereix d’una intervenció sostenible. No la podem desenvolupar des d’un sol nivell de l’administració, sense comunicació amb societat civil i entitats especialistes que volen participar de l’acollida, que volen acollir més i millor”. 

Resposta a l’emergència humanitària

La convocatòria del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades és un altre dels compromisos que es van establir aquest estiu, en el context de la crisi política a l’Afganistan. Per tal de donar resposta a l’emergència humanitària, la Generalitat va activar la Comissió Interdepertamental, formada pels departaments d’Igualtat i Feminismes, d’Acció Exterior i Govern Obert i el de Drets Socials. L’objectiu d’aquesta comissió era treballar una estratègia conjunta i coordinar totes les accions que fan els departaments, així com fer seguiment de les actuacions per identificar les accions necessàries a dur a terme i les responsabilitats i competències de cada departament. Tal com ha explicat la consellera Verge, aquest Comitè és imprescindible “per poder gestionar l’acollida de manera adequada i donar resposta a les necessitats de les persones sol·licitants d’asil i de protecció internacional, i a les necessitats del territori, la coordinació entre les institucions i amb les entitats especialitzades”.