Salut posa en marxa un programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d'atenció primària

Salut posa en marxa un programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d'atenció primària

query_builder   8 octubre 2021 13:37

event_note Nota de premsa

Salut posa en marxa un programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d'atenció primària

  • La mesura, pionera a Catalunya, suma nous professionals als equips d’atenció primària, que començaran a desplegar-se a les zones econòmica i socialment més desfavorides
  • Conseller Argimon: “Aquest programa permetrà dotar de més capacitat, més recursos, més mans, per a les actuacions de salut comunitària pròpies de l’atenció primària”
  • Un dels objectius del programa també és reduir la medicalització per combatre el malestar emocional de la ciutadania
Salut posa en marxa un programa per a l'abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d'atenció primària{"name":"2021/10/08/13/12/4a85d6d4-d50b-4a57-816e-a77a202f2a08.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":"174"}

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat avui el Programa de benestar emocional i salut comunitària que es comença a implementar a l’atenció primària de salut i comunitària de forma immediata. El Programa, pioner a Catalunya, té com a objectiu incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat, millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials de la comunitat i reduir la medicalització de temes relacionats amb el malestar emocional.

Per dur a terme aquest Programa, Salut acabarà d’incorporar ens els pròxims dies 45 nous professionals que s’insereixen en aquells equips d’atenció primària (EAP) que ja compten amb grups de població amb més necessitats socioeconòmiques, joves, gent gran i persones que viuen soles. La major part d’aquests professionals ja estan integrats des de fa una setmana als seus EAP i en els pròxims dies faran els restants.

A aquestes 45 noves contractacions, al llarg d’aquest darrer trimestre de 2021, se sumarà un centenar més fins arribar a incorporar un total de 150 referents de benestar emocional comunitari destinats als EAP amb majors necessitats socials. A més, el Programa també reforçarà les intervencions dels EAP a l’entorn comunitari.

El conseller Argimon avui ha remarcat la importància de l’abordatge comunitari de la salut emocional de les persones, una salut que ha quedat molt afectada per la pandèmia: “Amb aquest Programa no farem psicologia clínica, sinó prevenir el malestar emocional que pugui haver en totes les capes de la societat, en tots els grups d’edat: joves, gent gran”, ha dit.

Argimon també ha argumentat: “Sabem que hem d’enfortir l’atenció comunitària i orientar les nostres intervencions a promoure hàbits saludables. I sempre pivotant a l’entorn de la infermeria, el nostre pilar de treball comunitari, un rol que reforçarem”. Finalment, el conseller ha valorat molt positivament que el programa neixi de la petició dels mateixos professionals, que els farà ser més proactius, desplaçant-se i actuant allà on més se’ls necessiti.

El titular de Salut, en la seva intervenció parlamentària del passat 1 de juliol, en què va presentar els principals eixos de Salut per a la present legislatura, ja va destacar com a objectius de salut el benestar emocional i la salut comunitària. concretat a través de la incorporació de professionals referents de benestar emocional comunitari als equips d’atenció primària, cosa que permetrà un treball conjunt entre els professionals d’infermeria, els de medicina i els de treball social.

Pel que fa al nou Programa, s’ha presentat des del CAP La Florida de l’Hospitalet de Llobregat perquè és un dels primers EAP que ja compta amb un nou referent de benestar emocional. En aquest cas, la nova professional és Carlota Vázquez, una psicòloga general sanitària que ja havia treballat prèviament en salut mental comunitària en el barri de La Florida. Vàzquez porta una setmana integrada a l’EAP i avui, en la presentació del Programa, ha remarcat que la funció dels nous referents de benestar emocional dels EAP és “funcionar com a pont, com a nexe d’unió entre la xarxa de salut mental ja establerta i la xarxa comunitària del barri, per fer una detecció precoç dels factors psicosocials de risc de les persones de la comunitat”.

Per la seva banda, Sebastià Calero, director de l’EAP La Florida i metge de família, durant la roda ha celebrat l’entrada en funcionament d’aquest Programa, perquè “permetrà incrementar les accions d’acompanyament i millorar l’eficiència de l’abordatge dels problemes de salut mental de les persones en risc, des de la intervenció comunitària, perquè no derivin en problemes més greus”. Calero ha explicat que la salut d’una persona està més determinada per factors com el seu nivell socioeconòmic, l’alimentació o l’exercici físic que per components genètics, per exemple. I que en aquest punt, les intervencions de l’atenció primària a través de situacions detectades a la comunitat són claus. “Aquest Programa ens aportarà un valor afegit quant a la capacitació i maneig del patiment emocional de les persones”, ha sentenciat. També ha dit que aquesta intervenció comunitària s’ha de fer des de la multidisciplinarietat de perfils professionals i en aquest punt ha volgut posar en valor la tasca que fan els professionals del treball social sanitari des de l’atenció primària.

 

La figura del referent de benestar emocional comunitari

És tracta d’un professional sanitari que durà a terme tasques de promoció i prevenció de la salut emocional, alhora que la seva feina ha de servir per detectar factors de risc psicosocials o de situacions de risc elevat que puguin portar a un patiment mental entre aquells col·lectius de la població que més ho necessitin.

La seva incorporació als mateixos EAP permetrà millorar la prevenció i la promoció del benestar emocional de la comunitat, minimitzant o evitant l’aparició de problemes de salut mental o addiccions gràcies a la detecció precoç de factors psicosocials de la comunitat. També farà possible millorar l’acompanyament a les persones i els facilitarà eines perquè puguin gestionar les situacions de malestar emocional. Perquè, en definitiva, la voluntat és potenciar l’apoderament de les persones per promoure les capacitats individuals, però també com a membres de la comunitat.

Un dels objectius del projecte és aconseguir la no medicalització davant problemes relacionats amb el malestar emocional; en aquest sentit, la figura del referent és la d’un professional que treballarà en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris. La seva tasca més comunitària li permetrà treballar sense tenir població assignada amb l’objectiu d’aconseguir una atenció més accessible, proactiva, resolutiva i propera que potenciï, alhora, l’autonomia de les persones.

A més, s’integrarà als programes de salut comunitària per fer activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. Així, participarà del Programa Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables i el Programa de Salut Comunitària dels EAP amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran, residències, entre d’altres. També s’incorporarà a les activitats que es fan des dels CAP, com ara l’acompanyament o pacient expert i participarà estretament amb els professionals de salut pública, ens locals, institucions i altres agents de salut en els espais de coordinació de salut comunitària.

 

L’atenció primària, àmbit clau per desplegar el Programa

El Programa s’inicia a l’atenció primària perquè és el servei de salut més proper a la població i des d’on ja es disposa de criteris específics que permetran un abordatge clau del benestar emocional. De fet, tal i com ha explicat el conseller, aquest programa entra de ple en les accions de salut comunitària que ja desenvolupa l’atenció primària de salut arreu del país.

Des d’aquest àmbit es posa i se segueix posant especial atenció en les persones que han patit més intensament les conseqüències de la pandèmia i es potenciaran les eines necessàries per a l’abordatge d’aquelles situacions de risc elevat per a la salut, desprotecció o vulnerabilitat. Tot plegat es fa des del treball en xarxa i dins una atenció comunitària  a la qual, a partir d’ara,  s’incorpora la figura del referent en l’abordatge del malestar emocional.

4  

Imatges

Foto 4: Sebastià Calero, metge de família i director de l'EAP La Florida

Foto 4: Sebastià Calero, metge de família i director de l'EAP La Florida 68472

Foto1: Josep Maria Argimon, conseller de Salut, avui al CAP La Florida

Foto1: Josep Maria Argimon, conseller de Salut, avui al CAP La Florida 8606

Foto 2: Carlota Vázquez, referent de benestar emocional de l'EAP La Florida

Foto 2: Carlota Vázquez, referent de benestar emocional de l'EAP La Florida 7548

Foto 3: Un moment de la roda de premsa d'avui

Foto 3: Un moment de la roda de premsa d'avui 7852

1  

Fitxers adjunts

Primers 45 equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya que incorporen un referent de benestar emocional

Primers 45 equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya que incorporen un referent de benestar emocional
PDF | 71

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined