El conseller Argimon, durant la seva intervenció
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha participat aquest matí a Madrid en una edició dels esmorzars socio-sanitaris organitzats per l’agència de notícies Europa Press.

En la seva intervenció inicial, el titular de Salut ha posat en valor la oportunitat que ha esdevingut la pandèmia per a afrontar la necessària transformació dels sistemes sanitaris públics. “La constatació dels valors que ha demostrat en aquests moments difícils, ha de ser palanca de canvi per transformar, consolidar i enfortir el nostre sistema. Si no ho fem ara, difícilment ho podrem fer en algun altre moment i podrem afrontar amb garanties un altre embat com el viscut amb aquesta pandèmia”, ha emfatitzat.

Argimon ha posat sobre la taula diferents solucions urgents per a les diferents problemàtiques existents: dotar-se d’un millor finançament que ajudi a fer transformacions cabdals en l’àmbit de l’atenció primària (amb més recursos, nous perfils i reorganitzant l’atenció), de la salut mental (més orientada a la comunitat i més preventiva), de la salut pública (el paper clau i la necessitat d’enfortiment i de reorientació de la qual s’ha fet evident amb la pandèmia) i de la integració de l’atenció social i sanitària.

El conseller també ha refermat la necessitat, com a mínim per a l’any vinent, de mantenir els fons COVID, que l’Estat ha traspassat a les comunitats, com a responsables de la prestació dels serveis sanitaris. “Estem negociant i soc optimista. No podem girar l’esquena a la realitat, com si la COVID ja no existís i no tingués conseqüències, perquè en té”, ha dit abans d’enumerar el menor diagnòstic i seguiment d’altres patologies, la COVID persistent o el benestar emocional de la societat.

Per a Argimon, la recuperació també ha d’arribar als professionals, així com també a la inversió en equipaments, en innovar per a transformar, pel qual també calen els fons europeus: “Són bàsics, no podem perdre l’oportunitat que suposen i hem de ser competitius”. De fet, el conseller ha subratllat que la situació actual és fruit d'una llarga trajectòria d'infrafinançament de la salut, tot evidenciant el contrast que hi ha entre la percepció que té la ciutadania del valor de la salut i la urgència de dotar-la de més recursos amb el "subfinançament crònic que pateix el nostre sistema de salut".