Imatge de la reunió

Salut acorda incloure la vacuna contra el meningococ B al calendari de vacunacions a partir de l'any vinent

query_builder   4 novembre 2021 16:00

event_note Nota de premsa

Salut acorda incloure la vacuna contra el meningococ B al calendari de vacunacions a partir de l'any vinent

  • El conseller Argimon ha destacat aquesta mesura com a exemple de les que “s’han d’impulsar per reduir les desigualtats en salut causades per raons socioeconòmiques”
Imatge de la trobada al Parlament, amb Cabezas, Argimon, Pineda, López i Moya.
El Departament de Salut ha acordat incloure una partida als pressupostos per ampliar el tipus de les vacunes gratuïtes contra el meningococ a partir de l’any vinent. Serà, en concret, la vacuna que protegeix del meningococ de tipus B, que fins ara no estava inclosa entre les vacunes finançades públicament a Catalunya.

“Estem molt contents de poder anunciar aquesta bona notícia per a les famílies i els professionals sanitaris”, ha valorat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per a qui mesures com aquesta “són un exemple de les que s'han d'impulsar per reduir les desigualtats en salut, causades en part per raons de tipus socioeconòmic”. Aquesta decisió serà anunciada al Consell assessor de vacunacions i des de Salut es farà una ordre per a la seva introducció l'any vinent al calendari vacunal.

El titular de Salut, juntament amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, es va reunir ahir al Parlament amb representants de l’Asociación Espanyola contra la Meningitis (AEM) per traslladar-los la mesura. La seva vicepresidenta, Maria Elena Moya, ha subratllat la seva importància, "perquè és una reclam històric. Penso en les famílies vulnerables i és el millor regal que se’ls pot oferir des de la política”.

En l’actualitat, la taxa d’incidència de la malaltia a Catalunya és molt baixa, concretament de 0,5 casos per cada 100.000 habitants. L’any passat, el 2020, es van registrar 30 casos confirmats de malaltia meningocòccia a Catalunya, una xifra que aquest 2021, en dades provisionals, ha baixat fins als 7 casos.

Catalunya, capdavantera en política vacunal

Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives. El primer calendari vacunal es va fer a començaments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties; des de llavors s’ha anat actualitzant periòdicament fins a les quinze actuals.

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar-ne les malalties i/o les seves complicacions. Les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als centres vacunals.

El calendari inclou les vacunes més adequades en el moment més adient. Són les que eviten les malalties més freqüents i/o greus, les que són més efectives i segures, i les més adients per al nostre entorn.
undefined
undefined
undefined
undefined