La consellera Cervera intervé en comissió

Drets Socials invertirà 55,85 milions per reduir les llistes d'espera a una plaça residencial

query_builder   12 novembre 2021 18:13

event_note Nota de premsa

Drets Socials invertirà 55,85 milions per reduir les llistes d'espera a una plaça residencial

  • La consellera Cervera anuncia que es destinaran 123,07 milions per reformar i construir nous equipaments residencials i diürns
  • El departament incrementa un 30% el seu pressupost per impulsar una recuperació que posi les persones al centre i garanteixi una vida digna amb igualtat d’oportunitats
  • Les polítiques d’habitatge tindran una dotació de 637 milions, dels quals 306 seran per a la rehabilitació i 80 per construir habitatge per lloguer social
  • Per lluitar contra la pobresa i afavorir la inclusió social, es destinaran 13,8 milions per a pobresa energètica i 14,25 per combatre el sensellarisme
La consellera Cervera durant la seva intervenció

El pressupost del departament de Drets Socials incrementarà un 30’3% fins arribar als 3.860 milions d’euros, amb l’objectiu de donar resposta als principals reptes socials i econòmics del país sense deixar ningú enrere. En la seva compareixença al Parlament, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha desgranat les principals accions del departament en àmbits com la lluita contra la pobresa, el suport a les famílies o l’accés a l’habitatge amb l’objectiu de “garantir una vida digna amb igualtat d’oportunitats”. I també, per posar les bases d’un nou model que garanteixi l’autonomia personal i el dret a decidir, que tothom pugui triar viure on vulgui i com vulgui”.

Reduir les llistes d’espera i noves residències

La consellera Cervera ha explicat que la societat catalana avança cap a un envelliment progressiu:  un 23,1% de la població de més de 65 anys viu sola i un 8,2% de la població té alguna discapacitat reconeguda. Per donar resposta a aquestes noves necessitats i promoure l’autonomia personal, la partida destinada a la promoció de l’autonomia personal augmenta un 10% i arriba fins els 1.739,03 milions d’euros. En ella, s’inclou “una inversió de 55,85 milions d’euros per a la reducció de les llistes d’espera, amb noves places per a gent gran, persones amb discapacitat, malaltia mental i prestacions econòmiques vinculades a serveis d’atenció a la dependència”. Aquesta despesa suposa un 45% del total del pressupost del departament.

A més, es preveu una important inversió per a la construcció de nous equipaments residencials i la remodelació dels existents, així com la implantació de noves tecnologies al servei de l’atenció i la cura de les persones. En aquest sentit, es destinaran 123’07 milions d’euros per a la reforma o construcció de nous equipaments residencials  i diürns de llarga durada i 39’09 milions d’euros per a desenvolupar noves tecnologies al servei de l’atenció i cura de les persones. En total, 162’16 milions.

Inclusió social i lluita contra la pobresa

Pel que fa a la lluita contra la pobresa i l’increment de les desigualtats, el pressupost del Departament augmenta un 14% fins els 746,33 milions. Entre les actuacions destacades en aquest àmbit s’inclou una partida de 400 milions d’euros per a la Renda Garantida de Ciutadania i altres complements de pensions. També s’abordarà la lluita contra la pobresa energètica amb una inversió de 13,8 milions d’euros i la pobresa habitacional i el sensellarisme, per la qual es destinaran 14,25 milions amb l’objectiu d’impulsar l’estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme.

La comissió de Drets Socials durant la intervenció de la consellera Cervera

El contracte programa de serveis socials amb els ens locals també millorarà, amb un increment de la dotació pressupostària de 68,7M€. El contracte programa és l’eina mitjançant la qual la Generalitat finança el 66% del cost dels i de les professionals dels Equips Bàsics de Serveis Socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social. Amb l’objectiu d’estabilitzar la plantilla actual, es milloraran les ràtios de l’atenció social primària incrementant els professionals dels serveis socials bàsics, destinant-hi un augment pressupostari de 10,52 milions.

637,33 milions en polítiques d’habitatge

Garantir l’accés i la permanència a l’habitatge, especialment de les persones més vulnerables, és una prioritat del departament de Drets Socials. En aquesta línia, el pressupost per a polítiques d’habitatge s’incrementa un 156% fins els 637,33 milions d’euros. Així, es contempla destinar 306,67 milions d’euros en ajuts a la rehabilitació d'habitatges finançats amb fons europeus Next Generation EU (MRR) en el marc del Programa Rehabilitem.cat.  

Per incrementar el parc públic d’habitatge destinat a lloguer social, el departament invertirà 80 milions d’euros en subvencions a la promoció d'habitatge i 29 milions per a la compra d’habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte. Finalment, es mantindrà una partida de 114’1 milions d’euros en ajuts socials al lloguer.

Lluita contra la violència i els abusos sexuals a infants

Sobre les polítiques d’infància, adolescència i joventut, el pressupost del departament assolirà els 375 milions d’euros, el que suposa un increment del 16%. Una de les prioritats serà promoure la lluita contra la violència i els abusos sexuals a infants millorant els mecanismes de detecció i desplegant recursos integrats específics. Amb aquest objectiu es destinaran 20’61 milions d’euros per a projectes de millora de l’atenció als infants i joves mitjançant els fons europeus Next Generation EU (MRR). I també, 33,07 milions per incrementar les places de centres residencials d’atenció a infants i adolescents.

1  

Imatges

La consellera Cervera intervé en comissió

La consellera Cervera intervé en comissió 223

1  

Fitxers adjunts

Pressupost DSO Presentació

Pressupost DSO Presentació
PDF | 2392

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined