• Destaca que en la cimera de dijous entre el Govern i entitats de l’àmbit educatiu, pedagògic i lingüístic, es treballarà en el camp legislatiu i en la promoció de la llengua dins i fora de les aules
  • Assegura que el Govern “treballa en diferents alternatives” per trobar una sortida a Nissan i a altres plantes industrials de components
El president durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno
El president durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest matí al Parlament “la unitat de totes les forces que defensem el model d’escola catalana” i l’aposta per “la cohesió i la convivència” per preservar el model lingüístic català i evidenciar que, “el que divideix Catalunya no és la llengua, sinó les desigualtats”.

“Les intromissions judicials de les darreres setmanes en l’àmbit escolar ens posen un nou repte per davant, però partim d’uns actius molt rellevants: la cohesió i el consens que hi ha hagut en l’àmbit polític, social i pedagògic, sobre el model lingüístic a l’escola catalana. L’hem de preservar”, ha destacat.

Amb aquest objectiu, Aragonès ha explicat que demà hi haurà una cimera pel català al Palau de la Generalitat amb entitats de l’àmbit educatiu, pedagògic i lingüístic, per tal de “treballar conjuntament amb el Govern”. Una reunió on ha explicat que hi haurà propostes per reforçar el camp legislatiu i la promoció del català, tant dins com fora de les aules.

Durant la sessió de control al president, Aragonès ha rebutjat el discurs de la dreta, abanderat per “la tensió, la crispació i el conflicte”, que “vol aconseguir quatre vots a la resta de l’estat a costa de trencar la cohesió social d’aquest país”. I ha defensat que “els que volem treballar per les solucions som una amplíssima majoria”. “Deixin en pau l’escola catalana. Ja n’hi ha prou d’utilitzar la llengua catalana per intentar arreplegar quatre vots. No ho aconseguiran, perquè som una pinya en la defensa de la democràcia i de la cohesió social del país”, ha reblat.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha remarcat que el Govern “farà de la defensa i la promoció de la llengua catalana un dels eixos de la seva acció executiva” que, a més de l’escola, s’estendrà al consum cultural, amb “una aposta clara per la creació literària i audiovisual en català que serveixi per arribar a acords amb els grans distribuïdors de productes de consum cultural”. També ha subratllat la necessitat de “promocionar” la llengua en l’àmbit lingüístic, “unint forces amb el País Valencià, les Illes Baleares, la Catalunya Nord i l’Aragó”, així com impulsar el Pacte Nacional per la Llengua durant la primera meitat del 2022.

 

El futur de l’automoció

En el decurs de la sessió de control, el president ha parlat sobre la reindustrialització de Nissan i ha explicat que des del Govern “s’està treballant  en diferents alternatives, en l’àmbit de la manufactura, de la logística i de la digitalització”, i s’està fent “de la mà dels sindicats i d’altres administracions”, per tal de trobar una sortida per a aquesta empresa i també per a d’altres plantes industrials de components que han tancat.

Aragonès ha destacat, però, que en les properes setmanes s’hauran de prendre també altres decisions “importants per al futur de l’automoció”, que, ha dit, “viu un canvi en tota la seva cadena de valor”.  Per això, ha estès la mà a la resta de formacions polítiques per, conjuntament, “aconseguir que el màxim de projectes vinculats aquí vinguin a Catalunya, no per una qüestió de reivindicació territorial, sinó perquè tenim els actius”. 

Catalunya està preparada per acollir tota la cadena de producció del vehicle elèctric”, ha insistit el president, que ha recordat el paper clau que el Pacte Nacional per a la Indústria pot jugar en aquest sentit. I ha reclamat “coordinació” entre totes les administracions perquè “està en joc” un sector que representa el 10% del PIB i 200.000 llocs de treball directe i indirecte.

 

La necessitat d’un nou fons Covid pel 2022

En referència a la negociació del nou model de finançament a nivell estatal, el president ha destacat que “l’únic model que serà just és la independència”, perquè “serà quan podrem disposar dels recursos que generen els treballadors, les empreses i les famílies, com a consumidores, en aquest país". I, per incrementar les finances de la Generalitat, ha apostat per “un front comú” que demani “un nou fons Covid extraordinari el 2022, per tal de reforçar el sistema sanitari, ja que continuem en pandèmia”.