• Secretària Cabezas: "El millor moment per a vacunar-se és ara; no fer-ho té una afectació claríssima en la salut i les hospitalitzacions”
  • Salut anima a la vacunació de persones d'entre 20 i 49 anys amb una campanya de comunicació a la xarxa social de cites Tinder
Un moment de la roda de premsa d'aquest matí, amb Ricart, Cabezas i Acezat

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha reiterat la crida a vacunar-se a tota la gent que encara no ho hagi fet a Catalunya, tot recordant que la pauta completa de vacunació és essencial per disminuir exponencialment el risc d’infecció greu o de mortalitat. De fet, hi ha encara unes 200.000 cites disponibles, tant per a adults com per a infants majors de 5 anys, que es poden sol·licitar de forma programada via VacunaCovidSalut.Cat “El millor moment per a vacunar-se és ara per a qualsevol persona que estigui cridada a fer-ho: no fer-ho té una afectació claríssima en la salut i les hospitalitzacions, perquè un percentatge important d’ingressats són persones no vacunades o que podrien haver rebut ja la dosi de record”, ha emfatitzat. “La vacuna és molt efectiva per a evitar les complicacions i si aconseguim aturar aquesta onada els professionals sanitaris es podran dedicar a altres factors de salut més enllà de la COVID”, ha conclòs Cabezas.

En aquest sentit, hi ha estudis i dades que ho venen avalant i constatant des de fa mesos. Per exemple, que les persones no vacunades majors de 50 anys tenen una probabilitat 3,5 vegades més gran de ser hospitalitzades per COVID i 7,2 vegades mes d’entrar a l’UCI. En aquestes edats i d’altres més superiors és especialment rellevant la vacunació, com ho demostra també que les persones no vacunades majors de 70 anys tenen una probabilitat 6,8 vegades més gran de ser hospitalitzades per COVID i 15,5 vegades mes d’entrar a l’UCI que les d’aquesta edat que tenen dosis de record. “Rebre aquesta dosi quan toca evita molt la hospitalització per la variant òmicron”, ha dit Cabezas citant els resultats d’un estudi molt recent del Regne Unit que parla sobre l’efectivitat de la vacunació per evitar la hospitalització per aquesta variant.

La cap de Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Germans Trias, Pilar Ricart, ha remarcat que independentment del nombre de pacients ingressats a planta o les UCI’s, “no parlem de banalitats, sinó de realitats dures”. “Sap molt greu veure pacients sense ni una sola dosi que acaben intubats, deteriorats físicament o morint. Hem de ser conscients que la vacunació es presenta com una solució” ha reblat abans d’indicar, per exemple, que més de la meitat dels pacients a l’UCI d’aquest hospital són persones de més de 60 anys no vacunades i d’altres vacunades amb la segona dosi fa més de mig any.

 

Campanya a Tinder per fer augmentar la cobertura vacunal
A banda d’aquestes edats més adultes, Salut també vol animar a la vacunació de població amb menor edat. Així s’entén la campanya que ha engegat per ampliar, en concret, la cobertura de les franges d’entre 20 i 49 anys. Consisteix en la inserció d’espais publicitaris a la xarxa social Tinder utilitzant el llenguatge propi d’aquesta plataforma que els usuaris utilitzen per conèixer gent i concertar cites: els anuncis simulen el perfil a Tinder de la vacuna Covid-19 i, amb missatges com ‘Si encara no ens hem vist, demana’m una cita’, adrecen l’usuari a clicar a vacunacovidsalut.cat per demanar hora. Amb aquesta campanya de Salut, la Generalitat estrena presència en aquesta xarxa social.

 

Situació epidemiològica, reinfeccions i tests a farmàcies
Pel que fa a la situació epidemiològica actual a Catalunya la incidència acumulada a 7 dies continua sent molt alta, similar a la d’altres comunitats autònomes. Concretament, s’enfila a 1718.13  i, a 14 dies, fins a 2.846.48; la positivitat creix fins al 25,22% i l’Rt ara baixa fins a l’1,39. Per franges d’edat, la IA és més alta en el grup de 40-49 anys, mentre que l’augment de la incidència és menor als grups d’edat amb cobertura més alta de dosis de record. Pel que fa a pacients, als hospitals hi ha 1.856 ingressats a planta (60 més) i 468 a crítics (7 menys respecte el dia anterior, majoritàriament gent gran).

Pel que fa a la distribució de les variants, gairebé totes són ja positives per variant òmicron: ho és en el 98,8% de les mostres, segons dades preliminars de la darrera setmana de l’any passat.

Pel que fa a les reinfeccions per COVID, un 2% dels casos totals són reinfeccions: en concret, 28.402. Fins ahir, un 8% dels casos en menors de 50 anys són reinfeccions, una xifra que només arriba al 5,25% en les persones de 50 anys o més. Es dona la circumstància que fins ara s’han registrat fins a 3 reinfeccions en unes 330 persones i fins i tot una persona n’ha patit quatre.

A més, a Catalunya s’han reportat un total de 9.453 auto test d’antigens positius a través de les farmàcies. Són els primers positius per auto mostra d’antígens notificats per les farmàcies catalanes autoritzades des que dilluns el Departament de Salut va activar aquesta nova via addicional i temporal perquè les persones que tinguin un resultat positiu de Covid-19 mitjançant un auto test el puguin notificar al sistema de salut. 

 

Rècord de visites a l’atenció primària
Pel que fa a les visites diàries per COVID a l’atenció primària, ahir es van atendre 63.559 visites, 12.000 mil menys que dilluns, quan es va registrar el rècord màxim: 75.595 visites. Aquest gran volum d’activitat ho constata la xifra acumulada de visites entre el 26 de desembre i l’1 de gener, que va fregar les 300.000.

N’ha donat fe el director del Centre d’Atenció Primària (CAP) Casernes, Jordi Acezat, que ha subratllat que aquest àmbit assistencial porta dos anys “atenent COVID i altres atencions”. “Poder mantenir”, per exemple “les visites de malalties cròniques és primordial i tot i que tots estiguem cansats hem de seguir les indicacions, perquè funcionen i ens hem de cuidar: i això vol dir mascareta, ventilació, distància social i vacunar-se, també de la tercera dosi”, ha destacat. Per Acezat, tot plegat “serà el que farà que ens en sortim, com també cuidar-nos entre els professionals i la ciutadania, sent conscient tothom de la càrrega que està experimentant el sistema sanitari”. En aquest sentit, el director d’aquest CAP ha ressaltat la necessitat essencial actualment “d’identificar quines de les tasques que fem com a sanitaris aporten valor a la ciutadania, quines necessitats dels pacients són sanitàries i quines són burocràtiques”, com registrar un test d’antígen que no s’ha fet al centre, una tasca important per a l’usuari però que potser es pot fer amb altres recursos.

Per últim, la roda de premsa també ha servit per recordar el retorn escolar a les aules del proper dilluns, així com les seves condicions. Cabezas ha refermat que “els centres educatius s’han mostrat com entorns segurs enfront de la Covid-19, malgrat que no són impermeables a l’escenari epidemiològic global”.

Dilluns els centres educatius reprendran l’activitat lectiva amb les condicions i les mesures habituals, de manera que “la ventilació, l’ús de mascareta i el funcionament en grups de convivència estable seguiran sent claus” per abordar el moment epidemiològic actual. No obstant això, la secretària de Salut Pública ha recordat els darrers canvis a aplicar pel que fa a la gestió de contactes: que les quarantenes passen de 10 a 7 dies i que els infants d’educació primària immunitzats seguiran el circuit TAR farmàcia.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 4664